Terug naar overzicht

Deze Italiaanse wijnen combineren het allerbeste met herfstgerechten

Herfst heeft welgeteld twee voordelen.  Op regenachtige dagen mag je legitiem heel Netflix leegkijken. En, het seizoen van de truffels is weer aangebroken! Er is in het najaar sowieso meer aanbod aan smakelijke paddenstoelen. Perfect voor romige risotto’s ai funghi of pasta porcini. Heerlijk! Maar welke wijn past nou het best bij welk gerecht?

rossodiverzella1. Fat buster
Italianen weten als geen ander: tegenover een vet gerecht, zet je een wijn met hoge zuren. Alsof je een druppeltje Dubro in een ovenschaal gooit, het vet verdwijnt als sneeuw voor de zon. Zo valt de maaltijd je minder zwaar. Deze jongen doet precies dat. Interessante wijn van lokale druiven, met licht fruit, aardbeienblad en mineraliteit. Een soort pinot noir van Sicilië. Prima prijs voor een wijn die het vuile werk opknapt. Benanti Rossodiverzella DOC Etna Rosso Sicilie € 18,60 bij alleenitaliaanseproducten.nl


Talamonti aternum2. Wit!

Bij de geur denk je al, hee! dit heeft ook een beetje iets aards, iets wassigs. Dan neem je een slokje en proef je inderdaad dat hij voor een witte wijn al aardig op leeftijd is. Maar hij is nog zo sappig als een jong blaadje, maar een die stevig in z’n schoenen staat. Met een hapje pasta met truffelroomsaus versmelt hij helemaal. Een perfecte combi! Talamonti Aternum 2017, DOC Trebbiano d’Abruzzo, pallaswines.nl

Nebbolio d'alba3. Bosfruit met champignons
Een nebbiolo uit Piemonte, je zou denken dat die lekker bij de truffelsaus gaat, maar daar is deze iets te subtiel voor. Wel een heel mooie wijn, met een schattig aardbeienneusje. Als een mini-barolo loopt hij op z’n teentjes om de truffel bij te benen, maar hij haalt het net niet. Wel heerlijk bij een bordje gebakken champignons of een risotto ai funghi. Giacosa Fratelli 2016, DOC Nebbiolo d’Alba, €13,95 bij brandwijn.nl

Barbera4. Vlezig
Tanta Barbera! Kersen. Alcohol. Aards. Fluwelig, dik bosfruit. Lekker! Dat wil ik drinken. Maar niet bij pasta met room. Dit moet bij vlees met een paar truffelvlokken eroverheen, zoals over bijvoorbeeld tagliata di manzo, in plakjes gesneden gegrild rundvlees. Barbera is ook een must bij vlezige paddenstoelen, door z’n donkere verleidelijke tonen waar je je tanden in wilt zetten. Bestel hier je fles Barbera: fattoria.nl

rosso di valtellina5. Topcombi
Dit is nou 1+1=3! De wijn is zeer krachtig, met een harde cederhouten neus. Maar een hapje truffel weet hem te temmen tot een fruitige vrolijkerd. Mooi! Apepe 2011 DOC Rosso di Valtellina, € 22,80 van tannico.nl

Bestel de beste wijnen uit Sicilië, nu met een aantrekkelijke korting!