Terug naar overzicht

5x de leukste vegan restaurants in Turijn

Wat mode is voor Milaan, is eten voor Turijn. De hoofdstad van Piemonte loopt al jaren voorop op culinair gebied. Onder andere de slow food-beweging en het aperitivo-uur zagen hier het levenslicht. Ook nu is deze stad weer hét Italiaanse knooppunt van de nieuwste foodtrend: vegan restaurants. 

Wij selecteren vijf leuke vegan restaurants.

1. Ratatouille Silvia Voltolini
Silvia was een van de eerste die een veganistische eetgelegenheid opende in Turijn. Maar nog ver voordat dit hip and happeningwas. ‘Ik ben begonnen uit principe, omdat ik een steentje bij wil dragen aan een betere wereld. Dat het nu een trend is, vind ik alleen maar mooi meegenomen. Zo kunnen juist meer mensen zien dat het écht anders kan.’ Silvia doet dat door klassieke dolciop haar manier te bereiden. Ze maakt bijvoorbeeld tiramisùzonder dat daar een kip of koe aan te pas komt. Dat is knap, als je bedenkt dat het oorspronkelijke recept vooral uit mascarpone en eieren bestaat. Voor de stevige crème gebruikt ze soja en suiker en in plaats van savoiardi (soort lange vingers), die worden gemaakt van opgeklopte eieren, gebruikt ze sponscake. ‘We krijgen ook mooie reacties van klanten die niet volledig vegan leven.’ Ratatouille Silvia Voltolini, Corso Tortona 2G, ratatouilleveganfood.com

2. Soul Kitchen
Een andere pionier op het gebied van veganisme in Turijn is Luca Andrè. Op zijn negentiende besloot Luca zelf geen dierlijke producten meer te eten, maar hij werkte nog wel tien jaar als kok in een ‘normale’ keuken. In 2013 gooide hij het roer om en startte in de upcoming wijk Vanchiglia het veganistische restaurant Soul Kitchen. En met succes. Luca: ‘Turijn staat er voor open. Vooral in deze buurt openen elke maand nieuwe tentjes die zich richten op een volledig plantaardig menu. Maar wat Soul Kitchen onderscheidt, is dat het eten hier van hoger niveau is.’ Dat kunnen wij beamen: Zo aten wij er focaccia met peer en blauwe kaas, een pasta gemaakt van groente, een flink stuk biefstuk en chocolademousse; alles op basis van, jawel, plantaardige ingrediënten. Soul Kitchen, Via Santa Giulia 2, thesoulkitchen.it

3. Chiodi Latini
Voor koffie met een croissantje in de morgen tot een volledige maaltijd in de avond, bij Chiodi Latini Food kun je de hele dag door terecht voor veganistisch eten. Al gebruiken ze het woord ‘vegan’ liever niet. ‘We vervangen geen dierlijke producten’, legt kok Massimiliano uit. ‘We laten mensen proeven wat je met groente allemaal kunt. What you see is, what you get.’ Hier geen geknutsel met tofu en soja in de keuken dus. Je eet er wat de grond op dat moment biedt, pompoen in de herfst en asperges in het voorjaar. ‘Maar hoe zit dat dan met een cappuccino?’, vragen we de koffie-expert van de zaak Marco Tesconi. ‘Daarvoor gebruiken we plantaardig water, gemaakt van bijvoorbeeld macadamianoten of amandelen. In de winkel wordt dit ook wel verkocht als amandelmelk, maar waarom zou je dit melk noemen? Het is toch gewoon water met noten?’ En hoe smaakt dat dan, koffie met macadamiawater? ‘Heerlijk!’, lacht Marco enthousiast. ‘Bovendien is het een stuk gezonder.’ Chiodi heeft twee vestigingen:Via S. Quintino 33/C (restaurant) & Via Antonio Bertola 20 (caffettaria annex bistro), chiodilatininewfood.com

4. Flower Burger
Matteo Toto opende in 2015 het restaurant Flower Burger in Milaan, waarin hij plantaardige hamburgermenu’s serveert. Daar hadden ze in Turijn ook wel oren naar. Met bijzondere burgers in allerlei kleuren probeert Matteo omnivoren te verleiden om eens wat anders te proberen. En dat lukt. Matteo: ‘Een groot deel van onze gasten is zelfs niet eens vegan, maar wil af en toe wel bewuster eten.’ Zijn burgers bestaan uit diverse groenten, peulvruchten en granen. Om de broodjes hun aparte gele, roze of groene kleur te geven, gebruikt hij natuurlijke materialen zoals kurkuma, kersen en algen. En die kleuren komen weer terug in het interieur. Burger,Via Antonio Bertola 29/C, flowerburger.co.uk

5. Selezione Naturale
In het hart van de stad vind je Selezione Naturale. Ook in dit kleine tentje domineren groente en fruit de kaart – bestel vooral een van de heerlijke sapjes. Er is echter een groot verschil ten opzichte van de rest, de keuken is niet honderd procent vegan. In een aantal gerechten wordt gebruikt gemaakt van kaas, maar het dierlijk aandeel is nihil. Zo serveren ze bij de linzenballetjes mayonaise gemaakt van sojamelk, olie en citroen en de dolci bereiden ze zonder een druppel zuivel. En omdat het allemaal erg lekker is, verdient Selezione Naturale met recht een plek in onze Turijnse vegan lijst. Selezione Naturale,Via Andrea Provana 3/d, facebook.com

LEES OOK:

De beste berichten van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Flower Burger