Terug naar overzicht

Dit is het meest romantische uitzichtpunt van Napels (+ wandelroute)

Napels kent veel uitzichtpunten die een mooi beeld over de stad, zee en Vesuvius bieden. Toch wordt het Belvedere di Sant’Antonio in de luxe wijk Posillipo beschouwd als de meest romantische van allemaal, dankzij een pijnboom.

Blader door een reisgids van Napels of koop een ansichtkaart van de stad en geheid dat je ‘m ziet: de pijnboom van Napels. De schilderachtige boom is het symbool geworden van de Golf van Napels met de Vesuvius en Sorrento op de achtergrond. Door National Geographic is de boom zelfs uitgeroepen tot de beroemdste van heel Italië.

Bijna 200 jaar gezicht van Napels
Vermoedelijk is de boom in de 19e eeuw geplant, aangezien hij sindsdien op menig schilderij wordt afgebeeld. De wijk Posillipo heeft het echter een tijdje zonder de den moeten stellen. In 1984 werd-ie ziek en daarom noodgedwongen verwijderd. In 1995 werd een nieuwe pijnboom geplant op precies dezelfde plek, om het romantische beeld van Napels te herstellen. Dankzij een wet uit 2013 die monumentale bomen beschermt, is de Napolitaanse gemeente verplicht om goed voor deze boom te zorgen.

Bereikbaarheid uitzichtpunt
Het Belvedere di Sant’Antonio is te voet of per auto te bereiken. Je kunt ook met het openbaar vervoer gaan, maar de klim naar het uitzichtpunt moet alsnog te voet worden gemaakt. De reis met openbaar vervoer (bus of metro) duurt vanuit het centrum van Napels bijna net zo lang als een wandeling ernaartoe. 

Wandelroute ernaar toe
Ben je goed ter been, dan raden wij de wandelroute langs de lungomare naar het Belvedere di Sant’Antonio (ongeveer 50 minuten) zeker aan! Start vanaf de Via Partenope. Je loopt dan langs diverse highlights, zoals bijvoorbeeld de Fontana del Gigante. Deze fontein werd in de 17e eeuw ontworpen door Michelangelo Naccherino en Pietro Bernini (vader van dé Bernini) voor het koninklijk paleis van Napels.

Langs het Castel dell’Ovo
Ook kom je langs het Castel dell’Ovo. Achter het oudste kasteel van Napels schuilt de legende van poet Vergilius, die hier een ei heeft begraven. Als het ei breekt, zal het kasteel instorten en Napels worden getroffen door een grote ramp. Het kasteel is gratis te bezoeken en je ziet hier veel bruidsparen die hier hun trouwfoto’s laten maken. Ook Pulcinella staat hier regelmatig en daarmee kun je op de foto. Vlak naast het kasteel vind je Borgo Marinari. In deze kleine haven vind je veel (vis)restaurants, voor een heerlijke lunch. Onze aanrader: Ristorante Ciro.

Beloond met prachtig uitzicht
Vervolg je route langs de Via Partenope. Je loopt langs diverse restaurants, waar je ook prima kunt eten met zeezicht. Aan het einde van de Via Partenope loop je deels door het park Villa Comunale. Hier passeer je Cassa Armonica, een openlucht “muziekkamer” uit 1862. Ga hierna weer richting de zee, naar de Via Francesco Caracciolo en volg deze straat totdat je in de haven Mergellina bent aangekomen. Dit was ooit de thuishaven van de vissersvloot, nu vind je hier luxe jachten en veerboten naar de Napolitaanse eilanden. Lekkere trek gekregen? Loop dan nog iets door naar Chalet Ciro Gelato voor een brioche (zoet broodje) of graffa (donut) gevuld met ijs. Wellicht ga je deze calorieën bomba nodig hebben om de klim naar boven te maken. Sla bij de haven van Mergellina de Via Sannazaro in. Je loopt langs de Fontana della Sirena (weetje: deze fontein stond vroeger voor het treinstation op Piazza Garibali) en slaat daarna de Rampe Sant’Antonio a Posillipo in. Deze kronkelweg klim je naar boven en dan ga je de Via Minucio Felice in, die je via de Chiesa di Sant’Antonio a Posillipo leidt naar het belvedere mét de onmiskenbare pijnboom. Je wordt beloond met prachtig uitzicht en met een beetje geluk staat er ook een karretje waar drinken wordt verkocht.

LEES OOK:

anouk-klein

Anouk heeft Italiaans geleerd in Napels en gewoond en gewerkt in Milaan. Regelmatig keert ze terug naar deze steden en blogt ze hierover.

Bron: Storie di Napoli . Beeld: Sofie Delauw, Anouk Klein