Terug naar overzicht
Toscane val d'orcia De Smaak van Italië

7x het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Toscane

De mooiste Unesco monumenten die een bezoek waard zijn

Het doel van UNESCO is om te zoeken naar cultureel en natuurlijk erfgoed van uitzonderlijke waarde over de hele wereld en dat vervolgens te beschermen. En daar hebben ze in Italië een hele kluif aan. Natuurlijk kunnen ook in Toscane cultuurliefhebbers hun hart ophalen aan UNESCO-monumenten. Nicola Bandini deelt zeven Toscaanse plekken op de werelderfgoedlijst die elk jaar weer miljoenen toeristen trekken.

1. Het historische centrum van Florence (1982)

Als je door deze stad loopt, voelt het als wandelen door een openluchtmuseum. Je kunt hier genieten van meesterwerken zoals de duomo, Piazza della Signoria, Ponte Vecchio, de Basilica di Santa Croce, de enige echte David van Michelangelo, het Uffizi Museum en nog veel meer onbekende pareltjes vol charme en schoonheid zoals de Palazzo Borghese of de Vasari Corridor.

Niet voor niets is Florence door Lonely Planet benoemd tot een van de 10 meest bezienswaardige steden voor 2022.

2. Piazza del Duomo in Pisa (1987)

Dit piazza staat ook wel bekend als het ‘Plein van de Wonderen’. De Italiaanse dichter Gabriele D’Annunzio bedacht deze naam vanwege de schoonheid en de nieuwheid van de monumenten: de scheve toren, de indrukwekkende duomo, de ronde doopkapel, de begraafplaats en het oude ziekenhuis die het plein omgeven.

3. San Gimignano (1990)

Dit middeleeuwse dorpje is over de hele wereld bekend vanwege de veertien torens. Dankzij de ligging boven op een heuvel, domineert San Gimignano de omliggende dorpen. De torens en stenen huizen van het dorp zie je al als je van een afstandje aan komt rijden. Dankzij die skyline wordt San Gimignano ook wel ‘Manhattan van de middeleeuwen’ genoemd.

4. Het historische centrum van Siena (1995)

Deze prachtige, romantische stad staat bekend om de Palio, een paardenrace tussen de contrade (verschillende wijken). Het D-vormige Piazza del Campo, de smalle straatjes en de gotische duomo met marmeren mozaïeken vloer zijn zeker een bezoekje waard.

5. Het historische centrum van Pienza (1996)

Dit is het geboorteland van Paus Pius II – de humanist Enea Silvio Piccolomini – die in de vijftiende eeuw zorgde dat het dorp weer opgebouwd werd. Hij wilde ‘ de ideale stad van de renaissance’ creëren. Pienza ligt in het midden van Val d’Orcia en staat bekend om de heerlijke pecorino.

6. Val d’Orcia (2004)

De adembenemende landschappen bestaan uit groene glooiende heuvels, graanvelden, cipressen, olijfbomen, wijngaarden en romantische afgelegen boerderijen. Dit is het klassieke Toscane waar iedereen ten minste één keer geweest moet zijn.

7. Villa’s en tuinen van De’ Medici (2013)

Dit zijn de laatste plekken in Toscane die op de UNESCO werelderfgoedlijst gezet zijn. Het zijn twee tuinen en twaalf elegante villa’s die gebouwd werden tussen de vijftiende en zeventiende eeuw. Ze werden gebouwd met veel respect voor de natuur. De Medici-familie woonde hier en bracht er hun vakantie door.

Hieronder volgt een lijst van deze schoonheden:

 1. Villa di Cafaggiolo, in Barberino del Mugello, Florence.
 2. Villa del Trebbio, in San Piero a Sieve, Florence.
 3. Villa di Careggi, in Florence.
 4. Villa di Fiesole, in Fiesole, Florence.
 5. Villa di Castello, in Florence.
 6. Villa Ambra, in Poggio a Caiano, Prato.
 7. Villa La Petraia, in Florence.
 8. Villa di Cerreto Guidi, in Cerreto Guidi, Florence.
 9. Villa La Màgia, in Quarrata, Pistoia.
 10. Villa di Artimino, in Carmignano, Prato.
 11. Villa di Poggio Imperiale, Florence.
 12. Palazzo Pitti and Boboli Gardens in Florence.
 13. Pratolino Gardens, in Vaglia, Florence.
 14. Palazzo di Seravezza, in Seravezza, Lucca.

Bekijk dit filmpje en laat je meevoeren door de magie van de Toscaanse werelderfgoederen.

8. Meer over Unesco erfgoed in Italië