Terug naar overzicht

Langs de mooiste kastelen en wijndomeinen van Valle d’Aosta

Op de Valdostaanse alpenweiden, tussen glooiende wijngaarden en heldere bergmeren, vind je talloze kastelen en wijndomeinen. De ideale plek dus voor wie van geschiedenis én een glaasje wijn houdt. We nemen je mee naar Valle d’Aosta.

De kleinste regio van Italië kent een bewogen geschiedenis. Vanwege zijn strategische ligging, grenzend aan Frankrijk en Zwitserland, had het gebied eeuwenlang grote aantrekkingskracht op verschillende volkeren, die er keer op keer streden om de macht. Cultureel gezien is dat niet heel betreurenswaardig: de middeleeuwse verdedigingsforten geven de regio vandaag een sprookjesachtige aanblik.

Adel

Saint Pierre aan de rand van het natuurpark Gran Paradiso is een van de oudste dorpen van de Valle d’Aosta. De wortels van het dorp liggen rond 3000 v. Chr., maar uit die tijd vind je (helaas) niets meer terug. De grote historische trekpleisters zijn de middeleeuwse kastelen Saint Pierre en Sarriod de la Tour. Het Castello Saint Pierre is het meest imponerende bouwwerk van de twee, gebouwd in de twaalfde eeuw. Het kasteel heeft vele eigenaren gehad, waaronder de beruchte Savoye-familie. De Savoyes nodigden hier maar wat graag hoogstaande families uit om te kunnen pronken met hun schitterend gelegen residentie. In Saint Pierre vind je wijndomein La Source dat zich uitstrekt over 6,5 hectaren en gespecialiseerd is in DOC-wijnen (Locanda Bussan Dessous 1)

Torens en wijn in Valle d’Aosta

Tegenover Saint Pierre ligt het dorp Aymavilles. Grote blikvanger hier is het Castello di Aymavilles, dat stamt uit de veertiende eeuw en uitkijkt op glooiende wijngaarden. Ooit fungeerde het kasteel als verdedigingspost, met de daarbij behorende militaire bouwwerken. In de achttiende eeuw maakten deze echter plaats voor terrassen en tuinen, waarmee de militaire functie van het terrein kwam te vervallen en het eigendom van de ene op andere vermogende edelman overging. In 1970 werd het kasteel opgekocht door de staat, die het momenteel grondig laat renoveren en om die reden gesloten houdt voor publiek. Desalniettemin is Aymavilles het bezoeken waard. Het leven rondom het castello draait namelijk om wijnbouw. Je mag het dorp niet verlaten  zonder de lokale rode wijn, Torette, te hebben geproefd, vernoemd naar de torentjes van het kasteel. Deze wijn proef je bij wijnboerderij L’Atouyèo, die overigens ook andere mooie wijnen in het assortiment heeft. atoueyo.vievini.it

Valle d'AostaRomantisch jachthuis

Vanuit Aymavilles rijd je binnen tien minuten naar het Castello di Sarre, gebouwd in 1710 op de resten van een oud fort. Honderd jaar later kwam het kasteel in handen van niemand minder dan Vittorio Emanuele II van Savoye, de eerste koning van Italië. Hij bezat het nabijgelegen natuurpark Gran Paradiso (703 km2 !), dat hij gebruikte als jachtterein. Het Castello di Sarre ging zodoende fungeren als jachthuis. De koning verbouwde het pand volledig: hij liet de torens verhogen, stallen bijbouwen, moderniseerde het interieur (in de stijl die we nu onder de romantiek scharen). Nog lang na de val van het Italiaanse koninkrijk bleef het kasteel in bezit van de voormalige koning, totdat de regio het opkocht in 1989. Sindsdien is het toegankelijk voor publiek.

Keizer Augustus

In het hart van de vallei ligt Aosta, de regiohoofdstad. De naam is een verbastering van Augustus, naar wie de Romeinen deze plaats in 25 na Chr. hebben vernoemd. De stad was eens een belangrijke halte langs de handelsroute door de Alpen. Dankzij haar gunstige ligging verwierf Aosta veel rijkdom, die je nog kunt terugvinden in de Romeinse overblijfselen, zoals de triomfboog van Augustus, de restanten van het forum, een amfitheater, stadspoorten en -muren. De stad wordt niet voor niets ook wel het kleine Rome van het noorden genoemd. Op een kwartiertje rijden van het centrum ligt wijnhuis Ottin Vini. Dit familiebedrijf heeft verschillende prijzen gewonnen voor hun fantastische wijnen. Een bezoekje waard dus! ottinvini.it

Fresco’s in Fénis

Voorbij Aosta vind je het betoverende Castello di Fénis. Het kasteel wordt gedateerd in 1200, maar bestaat al langer. Voor de precieze aanvang van de bouw is geen waterdicht bewijs, en daarom wordt het jaar aangehouden waarin de welgestelde familie Challant er haar intrek in nam. De familie gaf het kasteel zijn huidige voorkomen. Hun woning werd een populaire ontmoetingsplek voor kunstenaars en schrijvers. In de zeventiende eeuw raakte de familie echter in financiële problemen en moest het kasteel noodgedwongen worden verkocht. Castello di Fénis raakte in verval, totdat het in de negentiende eeuw werd gekocht en in oude staat hersteld. Niet lang daarna kwam het in handen van de staat, die het tot op heden bezit. Vandaag kan iedereen het middeleeuwse hofleven met de vijftiende-eeuwse fresco’s aanschouwen. Neem vooral een kijkje op de indrukwekkende binnenplaats, waar het fresco van Joris en de Draak te bewonderen is. Ook hier hebben liefhebbers van wijn niet te klagen. Op een steenworp afstand van het castello ligt wijndomein La Vrille. Waar je met fenomaal uitzicht geniet van verschillende DOC-wijnen. Je hoeft bovendien geen glas te laten staan, want logeren is ook mogelijk op het domein. lavrille.it

Museaal fort

Tegen de grens met Piemonte ligt de Fono Valle, het laagst gelegen gedeelte van de regio. Hier bevindt zich aan de oever van de Dora Baltea-rivier het Forte di Bard, dat trapsgewijs tegen een berg is gebouwd. Vermoedelijk is hier al sinds de oudheid een fort gevestigd, maar het eerste getuigschrift van het bestaan stamt ‘pas’ uit de zesde eeuw. Vanaf die tijd fungeerde het eeuwenlang als grenspost, waar men tol diende te betalen om het gebied te betreden. In 1800 maakte het leger van Napoleon de post jammer genoeg met de grond gelijk, alvorens de Franse keizer zijn veroveringstocht naar Piemonte vervolgde. Een aantal decennia later was het Carlo Felice van (wederom) Savoye die het fort volledig herbouwde. Tegenwoordig is het toegankelijk voor publiek en herbergt het verschillende musea, waaronder een museum voor moderne kunst en een alpenmuseum.
Vlak bij Forte di Bard vind je Bonin Dino, dat wijnen voor ‘het hele diner’ produceert, van wijn voor bij het aperitief tot aan het nagerecht. (Frazione Ville 40, Arnad)

LEES OOK:

Wil je dagelijks de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips van Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Bewaren

Bewaren