Terug naar overzicht
Venetië

Ontdek Venetië in een dag

Venetië in 24 uur

10:00 uur | Caffè with a view

Een bezoek aan Venetië kan niet beter beginnen dan op het San Marcoplein waar je op je gemak kunt rondwandelen en de Basilica di San Marco, de campanile, het Dogenpaleis  en de Ponte dei Sospiri  (Brug der Zuchten) kunt bekijken. Maar eerst een Italiaans ontbijt met koffie en een zoet broodje. Caffè Florian, onder de bogen van het San Marcoplein, schenkt al sinds 1720 koffie en is wereldberoemd – Goethe, Casanova en Wagner stonden hier al aan de bar. Wil je liever niet de hoofdprijs betalen voor een kopje koffie, breng dan een bezoek aan het verderop gelegen Museo Correr, met een interessante collectie schilderijen van onder andere Carpaccio. Het museumcafé biedt niet alleen lekkere koffie, maar ook een schitterend uitzicht over het plein.

11:00 uur | Dorsoduro

Dorsoduro is in de loop der tijd uitgegroeid tot een van de meest kunstzinnige wijken van Venetië. Het is tevens de universiteitsbuurt, wat voor een levendige, gezellige sfeer zorgt. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Galleria dell’Accademia, met werken van Carpaccio, Bellini, Tintoretto, Titiaan en Veronese, in het barokke Ca’ Rezzonico, met een enorme balzaal, fresco’s van Tiepolo en een echte oude gondel, in het Guggenheimmuseum, met werken van Kandinsky, Mirò en Picasso, in de Scuola Grande dei Carmini, met plafondschilderingen van Tiepolo, en in de vele kerken die deze wijk rijk is. In deze buurt vind je veel leuke, laagdrempelige lunchadresjes, met name op en rondom Campo Santa Margherita. Met een spritz en tramezzini lunch je helemaal in stijl, bijvoorbeeld bij Ai do Draghi (Dorsoduro 30123). Iets verder weg liggen Al Vecio Forner (Dorsoduro, 671/b), met een uitgebreide selectie cichetti, en Pane, Vino & San Danielewaar in bijna alle gerechten San Daniele-ham is verwerkt.

Guggenheim Venezia
Guggenheim, Venetië

15:00 uur | Culinair langs het Canal Grande

Net als het San Marcoplein is ook de Rialtobrug verplichte kost tijdens een dagje Venetië, maar vooral ook de Pescaria,  aan het Canal Grande. In de buurt vind je een aantal delicatessenzaken waar je goed in kunt slaan om thuis na te genieten, zoals Casa del Parmigiano, Antica Drogheria Mascari  en Vizio Virtù. Mooie cadeaus zijn hier ook te vinden: Venetiaans papier, glaswerk uit Murano, leren handschoenen en tassen, miniatuurversies en bouwpakketten van gondels en vaporetti, handgemaakte maskers en zijden sjaals willen allemaal wel een plekje in de koffer.

16:30 uur | Cannaregio

Aan de andere zijde van de Rialtobrug ligt de rustige wijk Cannaregio, waar het huis van Marco Polo stond. In deze wijk ligt ook het voormalige ghetto, met tal van herinneringen aan de joodse onderdrukking – zoals de bronzen plakkaten op het Campo di Ghetto Nuovo, waarop de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Vlak bij het Campo di Ghetto Nuovo vind je de Fondamenta degli Ormesini, een heerlijke plek om een lange wandeling te maken. Hier proef je de sfeer van het echte Venetië. Ook de bijzondere Ponte Chiodo – de enige brug zonder leuning – kom je tegen als je door deze wijk slentert. Neem ook een kijkje bij de Madonna Dell ‘Orto (Cannareggio 3512), vanwege het prachtig bewerkte altaar en Het laatste oordeel, een beroemde schildering van Tintoretto.

© Matteo Carrassale
© Matteo Carrassale

19:00 uur | Bellini

Venetië mag je eigenlijk niet verlaten zonder een Bellini te hebben gedronken, een cocktail van prosecco met perziksap. De lekkerste wordt geschonken bij Harry’s Bar, de beroemdste bar van Venetië. Net als het San Marcoplein is ook Harry’s Bar onlosmakelijk verbonden met Venetië – al betaal je wel een klein fortuin voor je drankje. Wil je liever een goedkoper glas wijn, een spritz of een glas prosecco, ga dan op zoek naar een bàcaro, een kleine wijnbar waar wijnen per glas worden verkocht – met een heerlijke selectie hapjes voor erbij. Aanraders in de buurt van het San Marcoplein: Ai Assassini, Da Fiore en Al Portego.

20:30 | Vier gangen Venetiaans

De Venetiaanse keuken is zo gevarieerd dat je op zijn minst vier gangen moet bestellen om de diversiteit ervan een beetje te kunnen proeven. Uiteraard eet je in de Venetiaanse restaurantjes de lekkerste vis, van sarde in saor tot baccalà, maar ook de spaghetti alle vongole is hier onovertroffen! Verder staat de Venetiaanse keuken bekend om riso e bisi,pasta e fagioli, bigoli met ansjovissaus, polenta, risotto en radicchio. Wij raden Osteria La Patatina aan: een gezellig eethuisje waar (bijna) al deze traditionele gerechten op het menu staan. Squisito!

Meer over Venetië

Shoppen in Venetië

Shoppen in Venetië? Mis deze winkels niet!

Shoppen in Venetië De Smaakredactie selecteert in CITYTIPS iedere week de beste tips voor weekendjes weg in de hele Laars: van Milaan tot Lecce en van Turijn tot Palermo. Dit keer selecteerden we de beste adressen om te shoppen in Venetië.

Lees meer »