Terug naar overzicht

Ga je naar Venetië? Dan wil je deze 8 dingen zeker doen

Venetië is prachtig. Niet voor niets wordt de Italiaanse waterstad zo veelvuldig door toeristen bezocht. Start bij een bezoek in elk geval hier.

Een tripje naar Venetië geeft wellicht een dubbel gevoel. Enerzijds is het zó toeristisch dat het op een bepaalde manier onverantwoord voelt om te gaan. Anderzijds wil je de schoonheid van de bijzondere waterstad natuurlijk bewonderen.

Uiteraard zijn er nog meer musea, restaurants en mooie plekken in Venetië, maar deze acht zijn een goed begin.

1. San Marco basiliek

Het San Marco plein is uiteraard dé trekpleister van de stad, met het dogepaleis en de San Marco basiliek. Toch wil je deze gebouwen zien, al is het maar van de buitenkant.

Deze basiliek is namelijk misschien wel een van de mooiste ter wereld. Zo rijk gedecoreerd en bijzonder qua architectuur. Buiten vind je Byzantijnse koepels, zuilen, schilderingen en engelen; binnen tref je vergulde mozaïeken. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de architectuur, je kunt een bezoek brengen als er geen mis is (het is nog steeds een functionerende kerk waar regelmatig diensten zijn). Bekijk de website voor de openingstijden.

2. Het dogepaleis

Zalen die ogen als juwelendozen, indrukwekkende kunst (de langste canvasschildering ter wereld!) en een majestueuze buitenkant; het Dogepaleis (Palazzo Ducale) in Venetië is sprookjesachtig mooi. Bekijk voor meer info:palazzoducale.visitmuve.it

Tip: Vanaf 6 augustus hebben bezoekers een ‘Green Pass‘ nodig voor onder andere museumbezoek. Hiervoor is een vaccinatiebewijs nodig, een negatieve coronatest of een bewijs van herstel. Vanuit Nederland werkt de Corona Check App als Green Pass. Hierin kun je een internationale code aanmaken.

3. Caffè Florian: oudste koffiehuis ter wereld

In Venetië vind je het oudste koffiehuis ter wereld, Caffè Florian. Het koffiehuis is gelegen aan het San Marcoplein en kent een rijke historie met beroemde bezoekers als Casanova, Lord Byron en Ernest Hemingway. In december 2020 viert Caffè Florian zijn 300ste verjaardag. Een goed excuus om langs te gaan. Piazza San Marco, 57, 30124 Venetië

4. Peggy Guggenheim museum

De Peggy Guggenheim Collection is een van de belangrijkste Italiaanse musea voor de moderne kunst. Peggy Guggenheim (1898-1979) was een opmerkelijk vrouw: ze had een goede dosis humor en een voorliefde voor sherry, haar hondjes, mannelijk schoon en niet in de laatste plaats kunst. In haar voormalige woning in Venetië kun je nog altijd een deel van haar enorme kunstverzameling bewonderen, met werken van Pollock, Picasso, Dalì, Mondriaan en Duchamp.

Bekijk voor meer informatie guggenheim-venice.it

5. De Joodse wijk

Wil je even weg van de drukte? Canareggio is een heel leuke wijk vol restaurantjes en winkels. Het noordelijke gedeelte daarvan is de Joodse buurt en als je daarheen gaat, loop je soms ineens in een stil straatje.

Ten tijde van de Venetiaanse Republiek (9e tot het eind 18e eeuw) was vastgelegd dat Joden in die wijk mochten wonen. Het Venetiaanse getto gaf zijn naam aan andere getto’s in de wereld.

6. Bezoek Burano en Murano

Als je een andere kant van de stad wilt verkennen, stap dan eens op de vaporetto, waterbus, en vaar in zo’n drie kwartier naar het eilandengroepje Burano. Burano is het meest kleurrijke deel van Venetië. Op deze vier eilandjes staan gezellige vissershuizen, geschilderd in de meest uiteenlopende kleuren.

Murano

Verfijnd glaswerk
Murano ligt in de noordelijke lagune van Venetië en bestaat uit zeven eilandjes die met elkaar worden verbonden door bruggen. Het gebied staat bekend om zijn verfijnde glaswerk. Als je met de vaporetto aanmeert bij de stop Colonna en een rondje loopt, kun je in diverse ateliers glasblazers aan het werk zien. Mocht je worden verleid tot aankoop van een glazen voorwerp, dan kun je dat het beste in een van de ateliers doen waar je het glasblazen kunt zien.

7. Brug der Zuchten

Venetië bezit meerdere beroemde bruggen, waaronder de Rialtobrug en de Brug der Zuchten. Antonio da Ponte tekende voor het ontwerp van beide bruggen. De Brug der Zuchten verbindt het Dogepaleis met de oude gevangenis, en wordt naar verluid zo genoemd omdat de gevangenen via deze brug hun opsluiting tegemoet liepen.

8. Tochtje met een gondel

Het is natuurlijk dé toeristische attractie in de waterstad, een tochtje met een gondel. De prijs is redelijk gepeperd: een half uurtje met een gondel kost namelijk 80 euro. In de stad hangen diverse bordjes met deze vaste prijs; of je nu alleen instapt of met vier personen maakt niet uit.

Toch willen we deze tip in dit rijtje meenemen: áls je er dan een keertje bent en je wil de volledige ervaring meepakken… het is wél leuk. De stad vanaf het water zien is prachtig.

Watertaxi
Wil je een goedkope variant? De ‘pont’ op het Canal Grande is ook een gondel. Een overtochtje met deze watertaxi kost 2 euro p.p.. Binnen een minuut sta je aan de overkant, maar je hebt wel mooi even in een gondel gezeten.

BEKIJK OOK: