Terug naar overzicht
Ventimiglia

Ontdek kuststadje Ventimiglia aan de Riviera di Ponente

Wat te doen in Ventimiglia

De Riviera di Ponente, het westelijke deel van Liguriё, is een prachtig gebied. Vissersdorpje Ventimiglia ligt net voorbij de Franse grens en is de toegangspoort tot de Italiaanse bloemenrivièra.

Ligurië, de smalle strook Italië aan de kust tussen Frankrijk en Toscane, wordt in tweeën gesplitst door de stad Genua. Het oostelijke deel van de regio wordt de Riviera di Levante genoemd en het westelijke deel heet Riviera di Ponente.

Zien/doen in Ventimiglia

Aan de Riviera di Ponente vind je het middeleeuwse plaatsje Ventimiglia. Dit zijn 5 doe-tips in dit mooie vissersdorpje.

1. Bezoek de kerk van San Michele

Ventimiglia heeft, op Genua na, het grootste historische centrum van Ligurië. Slenterend door de smalle straatjes zie je vele kerken, waarvan de Kathedraal de belangrijkste is. Ook de kerk van San Michele, met een intrigerende Romeinse crypte, is de moeite waard.

2. Villa Hanbury

Een must voor natuurliefhebbers is Villa Hanbury, in 1867 gekocht door de rijke Engelse koopman Sir Thomas Hanbury. De villa ligt ten westen van Ventimiglia stad en beschikt over een prachtige botanische tuin van internationale faam. Naast klassieke mediterrane vegetatie groeien er ook diverse tropische plantensoorten die Sir Thomas verzamelde op zijn vele reizen en in zijn tuin liet acclimatiseren. De bloei begint vroeg in de lente en eindigt hij pas laat in de herfst. Sommige bloemen bloeien zelfs het hele jaar. giardinihanbury.com

3. Naar de levendige markt

Iedere vrijdag is er markt in Ventimiglia, waar veel mensen op afkomen. Vooral de Fransen uit de buurt, aangetrokken door de echte Italiaanse producten, slaan hier hun slag. Langzaam loopt het terrein af om door de zee omhelsd te worden.

4. Tuinen in Via Lascaris

In en om Ventimiglia zijn verborgen schoonheden te vinden, zoals de tuinen in Via Lascaris. Deze privétuinen rijzen op uit bastions van oude muren en kijken direct uit op de zee. Af en toe zijn de tuinen voor publiek geopend.

5. Surfen

Vanuit de haven van Ventimiglia kun je te voet het strand van Calandre bereiken, dat bekend staat als het strand van de surfers. Het water is er helder en het strand zakt heel langzaam af, waardoor je een groot aantal meters van ondiepe zee kunt genieten. Naast surfende jongeren, wordt het strand dan ook voornamelijk bevolkt door families met kinderen die veilig in het ondiepe gedeelte van de zee verkoeling zoeken of pootjebaden. Vooral in augustus ziet het strand zwart van de mensen.

6. Balzi Rossi: prehistorische grotten

In de roodachtige, kalkstenen rotswanden aan zee bevinden zich prehistorische grotten. Bezoek het museum dat naast de grotten staat, waar je onder meer fossielen ziet van dieren die vroeger in dit gebied hebben geleefd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en het laatste nieuws uit Italië? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Beeld: giardinihanbury.com

Meer tips voor de bloemenriviera

Portofino

Zet Portofino op je lijstje met deze tips

Een populaire vakantiebestemming voor de rich and famous, zo staat Portofino ook wel bekend. De Britse adel mag hier dan al sinds de negentiende eeuw vakantie vieren, het dorp is vooral Elizabeth Taylor dankbaar voor zijn jetsetstatus. In de jaren

Lees verder »
Duiken vanaf een zeilboot in de Riviera

Roadtrip van Zuid-Frankrijk naar Italië

Onze roadtrip Wie van Zuid-Frankrijk naar Ligurië rijdt, komt direct in de vakantiestemming. De zonnigste (en in het hoofdseizoen beruchte) weg die je van de Franse zuidkust naar de Italiaanse bloemenrivièra brengt. Dit zijn de leukste stops op je route.

Lees verder »