Terug naar overzicht
Tips Cinque Terre

Dit is wat je wilt zien en doen in Cinque Terre

Aan de noordwestkust van Italië liggen vijf schitterende kustdorpjes verborgen tussen de rotsen. Samen staan ze bekend als de Cinque Terre en zijn ze geliefd om hun gekleurde huizen, dobberende bootjes en pittoreske straatjes. De smaakredactie trok haar wandelschoenen aan en maakte een tocht langs deze kleurrijke juweeltjes.

Zien en doen in Cinque Terre

De Cinque Terre bestaande uit de dorpen Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Moneterosso, vormen misschien wel de meest fotogenieke plek van Italië. Niet gek dus, dat ze in trek zijn bij vakantiegangers. Toch hoef je niet bang te zijn dat de populariteit afdoet aan het historische karakter. De kustplaatsen en de natuur eromheen vallen sinds 1999 als nationaal park onder UNESCO Werelderfgoed, om zo het unieke uiterlijk te beschermen. Wil je de schoonheid van dit gebied optimaal beleven? Maak dan een wandeling langs de dorpen, die voert langs imposante rotsen, fantastische vergezichten en schilderachtige baaitjes.

Torenhuizen, terrassen en tijdloze wandelpaden

De vijf dorpen, gelegen tussen bergachtige terreinen en de Ligurische Zee, zijn beschermd tegen koude wind en genieten het hele jaar door van een mild microklimaat. Door hun bijzondere ligging waren de Cinque Terre eeuwenlang moeilijk te bereiken – dat ze überhaupt zijn ontstaan op het rotsachtige terrein en de steile hellingen is al een wonder op zich. De bewoonde centra ontwikkelden zich verticaal, met de typische slanke torenhuizen in pastelkleuren die uitkijken over de zee. Op de rotsen eromheen creëerden de bewoners terrassen om groenten en wijn te verbouwen en er ontstond een ‘wegennet’ bestaande uit smalle paden, met een lengte van in totaal 130 kilometer. Veel van die paden kun je nog altijd bewandelen.
Cinque Terre Bar Vernazza strand Monterosso

Riomaggiore

Onze tocht start in Riomaggiore, dat tussen twee steile, terrasvormige heuvels ligt. Het dorp, dat stamt uit 1200, wordt doorkruist door steegjes en trappen die slingeren tussen de kenmerkende torenhuizen. De meeste van deze huizen hebben een achteruitgang, richting de heuvels. In de middeleeuwen waren die deuren bijzonder functioneel als Saraceense piraten aan land kwamen en bewoners moesten rennen voor hun leven. In Riomaggiore vind je enkele opmerkelijke bezienswaardigheden, zoals de kerk van San Giovanni Battista, gebouwd in 1340 met drie beuken en pilaren in verschillende stijlen, evenals twee gotische poorten. Vergeet ook het kasteel van Riomaggiore niet en loop zeker even het charmante, zestiende-eeuwse Oratorio di Santa Maria Assunta binnen. En niet onbelangrijk, Riomaggiore vormt het beginpunt van het Sentiero Azzurro, het beroemdste pad van de Cinque Terre. Tip van local en natuurgids Gianluca Pasini: ‘Bezoek het piepkleine Oratorio di Sant’Antonio, dat verscholen ligt tussen de huizen. Volgens de overlevering is dit het oudste gebouw van het dorp.

Wandelen in Cinque Terre

Het Sentiero Azzurro verbindt de vijf dorpen van Riomaggiore tot Monterosso. Het twaalf kilometer lange pad voert hoog boven de zee en langs mediterrane begroeiing en wijngaarden. Het eerste stuk, dat slingert van Riomaggiore naar Manarola, staat bekend als de ‘Via dell’Amore’, de Weg van de Liefde. Het was lange tijd een van de meest begaanbare delen en daarom populair onder stelletjes voor een romantische wandeling. Maar tortelduiven moeten het helaas al jaren zonder doen; na een aardverschuiving in 2012 werd het liefdespad gesloten. Sindsdien wordt dit deel van het sentiero gerenoveerd, maar het zal niet lang meer duren voordat je de hele afstand weer veilig kunt afleggen. Naar verwachting zal de Via dell’Amore volledig heropenen aan het begin van volgende zomer. In de tussentijd kun je een van de alternatieve routes tussen de dorpen nemen.
Cinque Terre liefdespad via dellamore
Leuke tip!
Een van de makkelijkste manieren om van het ene dorp in het andere dorp te komen is de veerboot. Of boek een boottocht langs de kustlijn en geniet vanaf het water van adembenemende vergezichten. In Manarola worden verschillende tours aangeboden, inclusief een aperitivo op het water. Kijk voor meer informatie op: 5terrepelagosboat.com

Manarola

Elk dorp heeft zijn eigen charme, met zijn eigen kenmerken en monumenten die de geschiedenis ervan vertellen. Zo ook Manarola, waar de kleurige huizen ogenschijnlijk één zijn geworden met de rots. Er is een haventje en rondom het dorp lopen paden met werkelijk fenomenale uitkijkpunten. De naam Manarola is vermoedelijk een verbastering van het Latijnse ‘magna roea’, dat ‘groot wiel’ betekent. Ooit was Manarola namelijk het dorp van de watermolens. In de oudste watermolen van het dorp kun je nog zien hoe er vroeger met zo’n groot wiel werd gewerkt. Het hart van Manarola is het Piazza Papa Innocenzo IV, met een opzienbarende klokkentoren uit de veertiende eeuw. Deze toren, die tientallen meters van de kerk vandaan ligt, diende eveneens als uitkijk- en verdedigingstoren tegen invallen van Saraceense piraten.
Tip van local en voorzitter van het consortium Inmanarola Gianni Capellini: ‘Maak een wandeling door het doolhof van smalle straatjes en trappen naar het kleine panoramische terras genaamd Arpaio, vanaf hier kijk je uit over de kust van de Cinque Terre, van Punta Mesco tot de Via dell’Amore.’
Cinque Terre Rio Bistrot
Uitzichtpunten, wandelpaden en pittoreske havenroutes in Manarola
Een andere aanrader in Manarola is de ‘Viaee’ (‘paadje’ in het lokale dialect). Deze leidt vanaf het kerkplein door de steile wijngaarden naar een heuvel boven het dorp, genaamd ‘Anfiteatro dei Giganti’. Halverwege stuit je op een stenen trap die je meeneemt naar het Santuario della Madonna della Salute in Volastra. Loop hier even door, je komt dan uit bij de kleine haven van Palaedo, met fantastisch uitzicht op Corniglia, het dorp even verderop. Vanaf Palaedo leidt een wandelpad naar Punta Bonfiglio, een van de mooiste uitkijkpunten van de Cinque Terre. Om het volgende dorp, Corniglia, te bereiken volg je weer het Sentiero Azzurro; vanaf Manarola ben je er in ongeveer een uur.

Corniglia

In tegenstelling tot de andere dorpen ligt Corniglia niet direct aan zee, maar op een verhoging, ongeveer 90 meter boven zeeniveau. Het heeft als enige dan ook geen haven. Ooit woonde hier de adellijke Genuese familie Fieschi en als je Corniglia bezoekt op 29 juni, de feestdag van San Pietro, kun je hier nog de zogenaamde ‘torta dei Fieschi’ proeven; een taart van sponsdeeg, room en chocolade. En dit is niet zomaar een taart: het is een ode aan een stokoud huwelijk, namelijk dat van Bianca dei Bianchi uit Siena en graaf Opizzo Fieschi in 1230. Hun bruiloft wordt nog altijd herdacht met een groots feest. Het hart van het dorp is het Largo Taragio, een plein dat lijkt op een oude griekse agora, ingesloten door huizen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de eeuwenoude kerk van San Pietro, in de stijl van de Ligurische gotiek, verfraaid met een gedetailleerd roosvenster van Carraramarmer in de gevel.
Tip van local en scheepsbouwer Michelangelo Spora: ‘Loop door de steegjes tussen de huizen door naar het panoramische terras van Santa Maria, je kunt hier eindeloos uitkijken over de azuurblauwe zee en een middeleeuwse toren bezichtigen.’
Cinque Terre haven Vernazza
Verken de pracht van Tre Croci-heuvel: wandelen tussen wijngaarden en uitzichtpunten
De Tre Croci-heuvel, die voor het dorp oprijst tussen het mediterrane struikgewas en de olijfbomen, is ook zeker een wandeltocht waard. De heuvel is bereikbaar via een zijpad dat start naast de ingang van het Sentiero Azzurro tussen Corniglia en Vernazza. Een andere, meer uitdagende route is pad 7, dat omhoog gaat richting Volastra, achter de kerk van San Pietro. Het doorkruist wijngaarden en onderweg passeer je prachtige uitkijkpunten. Wandel vanuit Corniglia ook zeker naar Marina di Corniglia, een ruige, maar rustige baai. Er is hier ook een bar, waar je hoog boven de zee geniet van een drankje. De wandeling vanuit Corniglia naar Vernazza duurt ongeveer 1,5 uur.

Vernazza

Het schitterende Vernazza heb je vast al eens voorbij zien komen op social media. Want waar de andere dorpen al hartstikke fotogeniek zijn, is Vernazza een echt topmodel. Het is gelegen op een rotsachtige uitloper en heeft als enige van de vijf een natuurlijke haven. Vernazza zag het levenslicht al in de middeleeuwen, waar het kasteel dat boven de haven prijkt aan herinnert. Vanaf het Castello di Vernazza kun je mijlenver uitkijken over de kust en zelfs verschillende dorpen van de Cinque Terre zien liggen. Onder het kasteel bevindt zich een vierkant bastion, het Belforte, dat het oudste gebouw is van dit gebied. Vandaag herbergt het bastion een restaurant, waar klassieke gerechten uit de lokale keuken worden geserveerd. Door Vernazza loopt één enkele straat, met tal van restaurants en winkels. Hier komen de steile trappen, de zogenaamde ‘arpaie’, op uit waarmee je de huizen erboven kunt bereiken. Op het dorpsplein, waar de straat op uitkomt, is het heerlijk zitten; geniet er van een aperitivo met lokale wijn terwijl de zon in de zee zakt.
Tip van local en sommelier Carol Bonini: ‘Bezoek de kerk van Santa Margherita di Antiochia die tussen de zestiende en zeventiende eeuw is gebouwd op de zee.’ De kerk staat precies op de plek waar eens een vinger van deze heilige Margherita zou zijn gevonden. Destijds werd dit gezien als een teken: hier moest een kerk gewijd aan haar komen.
Cinque terre Corniglia Vulnetia Vernazza
Doen! Wandelen naar Onze Lieve Vrouw van Reggio, boven Vernazza
De tocht naar het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Reggio, dat ongeveer 300 meter boven Vernazza ligt, is eveneens aan aanrader. Deze kerk, gebouwd rond 1248, is te bereiken via een pad door wijn- en olijfgaarden. Onderweg passeer je verschillende kapelletjes allemaal gewijd aan de Madonna. De wandeling van Vernazza naar dorp nummer 5, Monterosso, duurt ruim 2 uur.

Monterosso

Het vijfde dorp, en hoogstwaarschijnlijk ook het oudste op de route van de Cinque Terre, is Monterosso. Het ligt op een heuvel en bestaat uit twee delen. Aan de ene kant bevindt zich het historische centrum, waar je nog enkele ruïnes van het dertiende-eeuwse kasteel en andere versterkingen tegen Saraceense invallen kunt bewonderen. En aan de andere kant het nieuwe deel: Fegina. Hier vind je het grootste strand van de Cinque Terre en kun je de Statua del Gigante (Standbeeld van de Reus) bewonderen, een enorm beeld aan zee. Van hieruit leiden bovendien verschillende paden naar de meest geliefde en schilderachtige plekken van Monterosso.
Winkelstraat in Monterosso

Levanto

Levanto wordt beschouwd als de poort naar de Cinque Terre. Vanaf hier kun je naar het nationale park wandelen. Het pad van Levanto naar Monterosso is omgeven door groen en beslaat ongeveer 7 kilometer, dat in 2,5 uur kan worden afgelegd – zelfs minder voor de meer getrainden. Het hoogteverschil is beperkt en de route is toegankelijk voor iedereen, ook voor gezinnen met kinderen. Houd aan het einde, op de heuvels van Monterosso, zeker een tussenstop bij Podere Case Lovara, een oud landelijk huis op de kliffen met een gigantisch stuk grond (45 hectaren). Vanuit Case Lovara kun je doorwandelen naar Punta Mesco, met de indrukwekkende ruïnes van de hermitage van Sant’Antonio. Vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht over de Cinque Terre. Geen puf meer aan het einde van de dag? Dan brengt de 5 Terre Express, de boemeltrein, je weer terug naar Levanto.
Door de ligging bij het Parco Nazionale delle Cinque Terre vormt Levanto een uitstekende uitvalsbasis. Het is er een stuk rustiger en je kunt je auto makkelijk parkeren buiten het autovrije centrum of soms zelf bij je accommodatie. Daarnaast telt Levanto talloze wandel- en fietspaden naar noemenswaardige dorpen, zoals Bonassola en Framura, en prachtige valleien in de omgeving. Maar ook in de badplaats zelf is het goed toeven. Er is een lang strand met volop faciliteiten, bars en restaurants. Cultuurliefhebbers kunnen in het historische centrum het Oratorio di San Giacomo, de loggia uit de late middeleeuwen en de kerk van Sant’Andrea uit 1222 bewonderen. En voor de zoete trek is een bezoek aan Pasticceria Bianchi een must. In deze historische winkel, gevestigd in een gebouw uit 1700, kun je verrukkelijke bomboloni (soort gevulde donuts), cannoli en croissants eten. Meer richting de boulevard ligt Laboratorio del Pesto, een kleine zaak die sinds 1976 verse Genuese pesto produceert. Je kunt hier ter plekke bekijken hoe deze wereldberoemde, regionale delicatesse wordt bereid.
Goed om te weten
Autovrij
Alle vijf de dorpen zijn níet toe gankelijk met de auto. Deze kun je (mits er plek is) parkeren op de parkeerplaats buiten het dorp. Je kunt de dorpen beter te voet, op de scooter, per trein of per boot bereiken.
Gesloten paden
Bij slecht weer kunnen de wandelpaden gesloten worden omwille van de veiligheid. Wil je toch van het ene dorp in het andere komen? Dan kun je de 5 Terre Express pakken, deze rijdt elke twintig minuten. Er zijn verschillende dagkaarten en voordeeltarieven. trenitalia.com
Het Nationale Park
Meer informatie over wandelen, fietsen en de openingstijden van de paden in het Nationale Park van de Cinque Terre vind je op: parconazionale5terre.it

Cinque Terre tips

Eten en drinken in Cinque Terre

Ristorante Rio Bistrot, Riomaggiore
Bij dit restaurant met uitzicht over het baaitje van Riomaggiore eet je regionale klassiekers, met een touch van de chef. Via San Giacomo 10, Riomaggiore
La Lanterna, Corniglia
Een van de beste restaurants van Corniglia. Liefhebbers van vis vallen hier met hun neus in de boter, maar ook de pesto is niet te versmaden. Via Fieschi 74, Corniglia
Trattoria Gianni Franzi, Vernazza
Op een idyllische plek in Vernazza vind je deze sfeervolle trattoria, waar verrukkelijke gerechten uit de plaatselijke keuken worden geserveerd. giannifranzi.it
Ristorante Vulnetia, Vernazza
Geniet van de cucina ligure in Ristorante Vulnetia, aan een charmant pleintje in Vernazza. Aanrader is de lokale klassieker met ansjovis en aardappels. Piazza Guglielmo Marconi 29, Vernazza
Gelateria dal 1968, Vernazza
Voor het lekkerste ijs moet je bij Gelateria dal 1968 (Gelateria Stalìn) zijn. Zoals de naam al doet vermoeden maken ze hier al tientallen jaren ijs, en sinds die tijd is de ijssalon erg populair. Via Visconti 24, Vernazza
La Regina di Manarola, Manarola
Pizzeria en restaurant ineen, met een romantisch terras, smakelijke gerechten, goede wijnen en lekkere cocktails. Wat wil je nog meer? lareginadimanarola.it/en
Pasticceria Bianchi, Levanto
Geweldige patisserie met een ruime keuze aan heerlijke zoetwaren. Neem er plaats voor een kop koffie met wat lekkers en waan je in vervlogen tijden. Via Vinzoni 33, Levanto

Cinque terre restaurants

Proef de beste wijnen

Wijnhuis Possa, Riomaggiore
De wijngaarden van Possa liggen loodrecht boven zee, waardoor de wijnoogst al sinds 1950 met behulp van een boot gebeurt. Het huis produceert onder meer Sciacchetrà (een dessertwijn) volgens traditionele wijze, maar ze laten ook een deel van de oogst op de zeebodem rijpen in amforen om nieuwe, innovatieve wijnen mee te maken. Possa heeft inmiddels talloze (internationale) prijzen gewonnen. possa.it
Enoteca Gheme’, Riomaggiore
Charmante wijnwinkel in het centrum van Riomaggiore, met allerlei wijnen uit de omgeving. Ook voor kleine proeverijen. gheme5terre.com/en
Capellini, Volastra
In het dorpje Volastra, net boven Manarola, vind je wijnhuis Capellini. Te midden van de druivenstruiken kun je hier wijn proeven, borrelen en dineren. cantinacapellini.it
Cinque Terre uitzicht hotel Porto Roca

Overnachten in Cinque Terre

Park Hotel Argento, Levanto
Dit 4-sterrenhotel is schitterend gelegen en heeft topfaciliteiten, zoals een panoramisch zwembad dat uitkijkt over de baai van Levanto en de groenen bergen. De kamers zijn ruim en van alle moderne gemakken voorzien. parkhotelargento.com
Borgo San Pietro, Levanto
Borgo San Pietro biedt 6 rustieke, comfortabele appartementen, omgeven door prachtige natuur. Op het enorme landgoed wandel je tussen fruit en olijfbomen, geniet je van prachtig uitzicht en een fijn zwembad. sanpietroapartments.com
The First Luxery, Manarola
Wil je na al het wandelen en eten even helemaal bijkomen? Dan is The First Luxery een aanrader, met super-de-luxe kamers en appartementen verspreid over de Cinque Terre. thefirstluxury.com
Hotel Porto Roca, Monterosso
Vanuit dit hotel kijk je schitterend uit over de streek. Het biedt alles wat je nodig hebt voor een ontspannen vakantie; infinity zoutwaterzwembad, privéstrand, restaurant met een uitgebreide wijnkaart. portoroca.it
Il Timone, Corniglia
Rustig gelegen B&B, met een fantastisch uitzicht. De kamers zijn eenvoudig, maar verzorgd. Via Solferino 28, Corniglia, Il Timone

Reizen naar cinque terre

Utrecht – Riomaggiore ca. 1.270 km
Met de auto rijd je in ruim 14 uur vanuit Utrecht naar Riomaggiore. Ga je liever vliegen? Dan kun je met KLM vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Genua vliegen. De luchthaven van Genua ligt ongeveer 127 km van Riomaggiore en 99 km van Monterosso.
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 6 januari|februari 2024. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Fotografie: Valeria Bismar | Tekst: Patrizia Spora
Reis mee met De Smaak en ontdek Turijn, Piemonte en Ligurië

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

In Genua vind je allerlei botteghe storiche. In deze historische winkels en ateliers beoefenen Genuese familie’s al eeuwen bijzondere ambachten. Wij tippen …

Het klinkt als een fictieve locatie, maar toch bestaat-ie echt: de Riviera delle Palme.

De vijf beroemde dorpjes vormen een belangrijke bezienswaardigheid in Ligurië. Dat betekent: drukte in het hoogseizoen. Dit relatief onbekende kustplaatsje is een …