Terug naar overzicht

6x reden voor een vakantie naar Italiaanse regio Zuid-Tirol

Wij delen 6 redenen waarom je Zuid-Tirol minstens één keer in je leven moet bezoeken.

1. Mooie wandelroutes

De Dolomieten zijn erg geliefd bij wandelaars en dat is niet voor niets. Het is er prachtig. Een van de beroemdste wandelingen in Zuid-Tirol is de Jakobsweg: een route van 130 kilometer bestaande uit zes etappes. De wandeling begint bij de Oostenrijkse grens en loopt door de mooiste valleien van het gebied. Er loopt ook een mooie hik door de Gsies-vallei, in de buurt van het charmante dorpje Magalena.

2. 600 km fietspad

De Dolomieten zijn niet alleen geschikt voor mooie wandelingen, Zuid-Tirol biedt meer dan 600 kilometer duidelijk bewegwijzerde fietspaden die geschikt zijn voor alle niveaus. Ga naar de Venosta-vallei voor een off-road fietstocht. Als je het wat rustiger aan wilt doen volg je het pad Via Claudia Augusta terwijl het door de Etschtal-vallei slingert.

3. Tre Cime de Lavaredo

De drie pieken van Lavaredo zijn in 2009 benoemd tot UNESCO-werelderfgoed. De drie kolossale rotspartijen zijn bijna 3.000 meter hoog. Om dichterbij deze massale rotsen te komen begin je je wandeling bij de Auronzo-hut (op 2320 meter), in de buurt van het dorp Misurina.

4. Een mix van culturen

Zuid-Tirol was ooit een zuidelijk deel van het graafschap Tirol, een staat van het Heilige Roomse Rijk onder Habsburgse heerschappij. Zuid-Tirol bleef een Oostenrijks-Hongaars gebied tot het einde van WO I. Hierna werd het bezet door de Italiaanse troepen; Zuid-Tirol werd in 1919 gehecht aan het Koninkrijk Italië. Maar het Oostenrijkse karakter is gebleven. De koeien grazen in weelderige valleien, Alpenchalets bezaaien het golvende landschap en Duits is hier de voertaal.

5. Lago di Braies

Lago di Braies, het grootste natuurlijke meer in de Dolomieten, is net een sprookje. Het werd gevormd toen een aardverschuiving de rivier Braies overstroomde. Het meer is prachtig op ieder moment van het jaar. In het heldere water reflecteren de pieken van de omliggende bergen en in de winter ligt er een dikke laag ijs.

6. Abdij van Novacella

Een van de meest opmerkelijke architectonische bezienswaardigheden van Zuid-Tirol is de 12e-eeuwse abdij van Novacella. De abdij bevindt zich op het idyllische platteland, net buiten het middeleeuwse stadje Brixen. De abdij is in 1142 opgericht als toevluchtsoord voor pelgrims die van Noord-europa naar Rome reisden. Door de eeuwen heen zijn er een hoop toevoegen en wijzigingen gemaakt, vooral tijdens de Renaissance, dit resulteert in een mix van architecturale stijlen. De abdij heeft ook een wijnmakerij bekend om zijn frisse, geurige witte wijnen.

BEKIJK OOK:

Beeld abdij: dolomiti.it