Terug naar overzicht
Sperlonga mooiste dorpjes

17x de meest bezienswaardige dorpjes van Midden-Italië 

Zo’n 350 dorpjes in Italië mogen zich officieelde mooiste dorpjes van Italië, I borghi più belli d’Italia, noemen. Deze lijst is in 2001 opgericht voor kleine gemeenten met als doel het historische karakter te beschermen en ze tegelijkertijd nieuw leven in te blazen. 

De meest bezienswaardige dorpjes

De Marken

1. Grottamare  
Het stadje Grottammare wordt ook wel de parel van de Adriatische kust genoemd en bestaat uit Grottammare Alta, het hooggelegen oude centrum, en het lagergelegen gedeelte aan zee. In de negentiende eeuw bevolen doktoren Grottammare aan als oord voor behandelingen van ademhalingsproblemen en dermatologische aandoeningen. Onder meer Girolamo Bonaparte, de jongere broer van Napoleon, en de beroemde muzikant Franz Liszt volgden dit doktersadvies op. De imponerende villa’s die je langs de kustlijn vindt, de villini liberty, zijn overblijfselen van de Art Nouveau-periode uit het begin van de twintigste eeuw. 

2. Montefabbri  
Het is onmogelijk om onverschillig te blijven voor het wonder van het kleine middeleeuwse dorp Montefabbri, dat op een heuvelrug staat die van Colbordolo naar Urbino leidt. Men vermoedt dat de eerste nederzettingen dateren uit de Romeinse tijd.  
 

3. Torre di Palme 
Torre di Palme heeft een betoverend uitzicht op de Adriatische Zee. Net voordat je de dorpsgrens passeert, zie je een bord met hierop de wandeling naar La Grotta degli Amanti (de Grot der Geliefden). Maak er een foto van zodat je probleemloos de wandeling door het schaduwrijke Cugnolo-bos kunt maken. 

Borghi dorpjes

Umbrië

4. Castiglione del Lago  
Dit volledig ommuurde dorpje ligt aan de westkant van Lago Trasimeno, een turkooizen meer met daaromheen groene heuvels, wijn- en olijfgaarden en oude kastelen. Oorspronkelijk was Castiglione del Lago een eiland. Door de eeuwen heen werd de stad groter en werd het gat tussen het eiland en de oever langzaam gevuld met huizen, pleinen en kerken.

5. Spello  
Weinig dorpen zijn zo charmant als Spello. Hier vind je zachtroze gekleurde huisjes, smalle straatjes en gezellige bewoners. Het schilderachtige gehucht is gebouwd op de zuidelijke helling van de Monte Subasio. Bezoek de Santa Maria Maggiorekerk, Villa Romana en Villa Fidelia, dat een eindje buiten het dorp ligt. 
 
6. Vallo di Nera  
In de Tweede eeuw voor Christus werd dit gebied al bewoond door de Naharci, een volk vernoemd naar de Naha-rivier, tegenwoordig bekend als de Nera. In 1217 gaf het hertogdom Spoleto het dorp toestemming om een kasteel te bouwen in ruil voor bescherming. Nog altijd bepaalt het markante gebouw het dorpsaanzicht op de heuveltop te midden van de groene hellingen.

Lazio

7. Castel Gandolfo 
Het populairste en bijzonderste dorp aan het Lago Albano is Castel Gandolfo. Hier ligt namelijk een stuk Vaticaanstad, in de vorm van een riant landgoed met het zomerverblijf van de paus. Sinds 2016 heeft paus Franciscus het Palazzo Apostolico di Castel Gandolfo opengesteld voor publiek.

8. Gaeta Medievale 
Het prachtige Gaeta ligt op een kleine landtong tussen Rome en Napels aan de zogenoemde Odysseuskust. De oude borgo is grotendeels middeleeuws en wordt gekenmerkt door smalle steegjes, het enorme dertiende-eeuwse kasteel en de kathedraal. Om te ontspannen zijn er genoeg mooie stranden, zoals het centrale Spiaggia di Serapo. Aan de noordkant ligt het natuurgebied Circeo, met nog dichtere begroeiing dan elders in deze groene regio.
 
9. Sperlonga  
Aan weerszijden kijkt het dorp neer op een schitterende baai met heerlijke stranden. Kenmerkend voor Sperlonga zijn de witgekalkte huizen met blauwe luiken. Het oude centrum, dat bovenop de berg ligt, is niet toegankelijk voor auto’s, maar net buiten het oude centrum is er voldoende parkeergelegenheid. Genoeg leuke restaurantjes hier. 

Riveira di Ulisse

Abruzzo

10. Guardiagrele  
Goudsmit en beeldhouwer Nicola di Guardiagrele is in deze op 576 meter hoogte gelegen stad geboren. De kunstenaar gaf de vrijwel anonieme koper- en goudwinning van Abruzzo bekendheid. Guardiagrele heeft een mooi bewaard gebleven borgo. Aan de oostkant ligt een leuk uitstapje, de Costa dei Trabocchi. Bekijk deze tips in Guardiagrele.

11. Pretoro  
Ten oosten van het Majella-bergmassief klimmen de huizen van Pretoro tegen de helling op. De woningen zijn gemaakt van stenen die uit de berg zelf zijn uitgehouwen. Daar komt de naam Pretoro, een verbastering van pietra (steen), vandaan. 
 
12. Scanno  
Scanno zou het meest gefotografeerde dorpje van heel Italië zijn. Wij snappen wel waarom. Het ligt als het ware tegen een heuvel geplakt en dat geeft een bijzonder beeld. Veel beroemde fotografen gingen er naartoe, onder wie Henri Cartier-Bresson. In Scanno loopt geen enkel steegje vlak, het is een klimmen en dalen door de straatjes. Niemand heeft hier dan ook haast, hier beleef je alleen het ultieme nu. 

Borghi dorpjes Scanno Abruzzo

Molise

13. Frosolone 
Gelegen op een voorgebergte omgeven door steile kliffen, heuvels en bossen wordt het landschap rond Frosolone ook gekenmerkt door carbonaatrotsen met verrassende vormen. Bijzonder: dit dorp heeft een eigen ambacht, want het staat al eeuwenlang bekend om de productie van scharen en messen.

14. Oratino 
Met een hoogte van bijna 800 meter domineert Oratino een groot deel van de middelste vallei bij de Biferno-rivier. Vanaf het centrum opent zich een spectaculair panorama, van waaruit je met het blote oog diverse dorpen in het noorden van Molise en zuiden van Abruzzo kunt zien.

Toscane

15. Pitigliano 
De Maremma is een prachtig landelijk gebied in Zuid-Toscane, waar je veel middeleeuwse dorpjes vindt. De highlight onder deze dorpjes is zonder twijfel Pitigliano, een dorp dat deels is uitgehakt uit tufsteen en al van ver in het oog springt. De eeuwenoude straatjes en stegen van het dorp zijn ondanks hun leeftijd hun schoonheid nooit verloren. 

16. Porto Ercole  
Deze naam associëren veel mensen met De Oranjes die hier jaren terug een vakantiehuis hadden. Nog altijd is het hier goed toeven. Het gezellige havenplaatsje ligt op schiereiland Monte Argentario en daar vind je genoeg fotogenieke baaien en stranden.

17. Poppi  
Poppi ligt in de provincie Arezzo. Het twaalfde-eeuwse Castello dei Conti Guidi mag zich tot de 10 mooiste kastelen van Italië rekenen en ligt op het hoogste punt van het heuveldorpje. Volgens sommige bronnen heeft dit kasteel als voorbeeld gediend voor het Palazzo Vecchio in Florence. 

Lees ook:

Lago Trasimeno is een van de grootste meren van de Laars. Wij struinden de oevers af, op zoek naar de 10 leukste plekken.

Rob Landeweerd en Jeroen Macco bouwen én verhuren met hun bedrijf Special Umbria prachtige vakantiehuizen in Umbrië, Le Marche en op Sicilië.

Je hoeft echt niet helemaal naar Italië om de lekkerste cantuccini te eten, hier is het recept.