Reis met ons mee en bezoek de hotspots in Taormina, Sicilië
Terug naar overzicht
Taormina hotspots

Bezoek de hotspots in Taormina, Sicilië

Taormina is een populaire plaats op Sicilië. De eeuwenoude geschiedenis ligt hier op straat én overal eet je verrukkelijk. Wij reisden alvast vooruit en zochten naar de leukste plekken.
Taormina ontdekken

Geniet van een mooi uitzicht vanaf het Piazza IX Aprile

Het plein, dat ook wel de huiskamer van de stad wordt genoemd, heeft een van de mooiste uitzichten van Taormina. Niet zo gek dus, dat je hier regelmatig kunstenaars vindt die de baai en de Etna vereeuwigen op hun doek. De naam van dit plein, althans zo gaat het verhaal, gaat terug naar 9 april 1860; die dag deed het gerucht de ronde dat de generaal Giuseppe Garibaldi was gearriveerd in Marsala, om te beginnen met de bevrijding van Sicilië. Later bleek dat Garibaldi pas in mei voet op het eiland had gezet; maar de inwoners blijven het toch Piazza IX Aprile noemen.

Torre dell’Orologio

Het meest opvallende gebouw op dit plein is ongetwijfeld de toren; de Torre dell’Orologio, ook wel l’Orologio, oftewel de Klok genoemd, die al in de twaalfde eeuw werd gebouwd op Grieks-Romeinse fundamenten uit de vierde eeuw voor Christus. De toren scheidde sindsdien het middeleeuwse van het Hellenistische deel en stond daardoor bekend als Porta di Mezzo (Middenpoort). In 1676 werd de toren met de grond gelijkgemaakt door de Franse troepen van de Zonnekoning, Lodewijk XIV. Drie jaar later herbouwden de Taormijnen de toren en installeerden zij een grote de klok erop. Hiermee kreeg de toren zijn huidige naam. De klokken van de toren worden maar twee keer per jaar geluid: op de verkiezingsdag van de burgemeester en op 9 juli, wanneer er feest wordt gevierd ter ere van San Pancrazio, de patroonheilige van Taormina.

Dwaal door Palazzo dei Duchi di Santo Stefano

Dit bijzondere viertiende-eeuwse gebouw, omringd door metershoge palmbomen en donkergroene cactussen, geldt als een van de hoogtepunten van de Siciliaanse gotiek. Het werd in de loop der eeuwen bewoond door verschillende adellijke families, zoals de hertogen van Santo Stefano di Briga en de prinsen van Galati. In 1908 schudde het op zijn grondvesten tijdens een hevige aardbeving, en ook tijdens de beruchte luchtbombardementen van 1943 kreeg het paleis het zwaar te verduren. Gelukkig werd het steeds opnieuw gerestaureerd, met behoud van zijn oorspronkelijke kenmerken.

In het palazzo zijn de bouwkenmerken van de Siciliaanse middeleeuwen goed herkenbaar, die bestaan uit een mengelmoes van stijlen, van gotisch tot Normandisch, van Catalaans tot Arabisch. In 1960 kocht de gemeente van Taormina het Palazzo dei Duchi di Santo Stefano. Tegenwoordig fungeert het als een museum met een tentoonstellingsruimte, zowel binnen als in de weelderige tuin, waarin sculpturen en tekeningen van Giuseppe Mazzullo te bewonderen zijn. traveltaormina.com/it
Sicilie

De beste granita van de stad

Alleen de vrolijke gevel van dit gezellige café, dat op een steenworp afstand van de beroemde winkelstraat Corso Umberto ligt, bezorgt je al een vakantiegevoel. Dat verandert niet zodra je binnenstapt. Sterker nog: op het menu vind je een keur aan granita’s, die de perfecte, zomerse dorstlesser zijn na een middagje struinen door de stad. Volgens velen proef je hier zelfs de beste granita van de hele stad. Een beetje geduld (tot je naar binnen kunt of totdat je een tafeltje krijgt) is hier dan ook geen overbodige luxe. Maar, geloof ons, iedere minuut wachten wordt uiteindelijk beloond. Via di Giovanni 45

Uit eten bij Giardini di Babilonia

I Giardini di Babilonia vormen een groene oase midden in het historische centrum van Taormina. Op het menu zul je veel lokale vis aantreffen, opgemaakt met veel kleur en in verrassende combinaties, zoals bijvoorbeeld tartaar van blauwvintonijn geserveerd met witte olijven, wilde kappertjes, sjalot, bosui en avocado. igiardinidibabilonia.com
Lees verder over alle andere mooie plekken en hotspots in Taormina en bekijk de prachtige foto’s in De Smaak van Italië editie 2 mei|juni 2023. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Fotografie: Sofie Delauw | Tekst: Tiara Rivano | Inger van der Ree
Sicilie taormina bezoeken

Editie bestellen

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 2 Mei|juni 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Voor het 20-jarig jubileum van De Smaak van Italië selecteerde wijnschrijver Esmee Langereis haar favoriete Italiaanse wijnen van Colaris.

Een kijkje in de ateliers van Venetië, tips voor Taormina. Flaneren in Florence: bezoek de Pitti Uomo en nog veel meer!

We nemen je mee naar Val di Noto, het betoverende rijk van de Siciliaanse barok. Dankzij de rijkversierde gebouwen vormt de vallei …