Zo maak je deze Siciliaanse granita's
Terug naar overzicht
granita lemon kitchen

Zo maak je de lekkerste Siciliaanse granita’s

Granita’s maak en eet je in de zomer. De Siciliaanse manier om ze te eten is door eerst het bolletje van een briochebol te plukken en dan wat granita erin te scheppen. De smaken variëren van alle citrusvruchten tot koffie en noten. Hier delen we de recepten voor citroen-, sinaasappel- en amandelgranita.

Leuk om te weten is dat granita een typisch Siciliaans gerecht is. Het verhaal gaat dat de allereerste granita gemaakt is van de sneeuw van de Etna, en de ‘sneeuw’ werd naar Acireale gebracht, een van de allerbeste ijssalons in de oostkust. De sneeuw werd gemengd met verse citroen en verse amandelen, dit zijn de twee oorspronkelijke smaken.

Dit recept is van The Lemon Kitchen.

De recepten vind je hieronder

PROBEER OOK:

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • Voor de citroengranita:
  • 300 ml mineraalwater
  • 100 g biologische kristalsuiker
  • 100 ml citroensap, versgeperst
  • zeste van 1 biologische citroen, optioneel
  • Voor de sinaasappelgranita:
  • 100 ml mineraalwater
  • 100 g biologische kristalsuiker
  • 400 ml sinaasappelsap, versgeperst
  • zeste van 1 biologische sinaasappel, optioneel
  • Voor de amandelgranita:
  • 300 ml amandelmelk, gezoet
  • 75 g biologische kristalsuiker
  • 100 g fijngemalen amandelen met schil
  • snuf kaneel, optioneel

Preparation

  • 1Bereidingswijze citroen- en sinaasappelgranita:
  • 2Verhit 100 ml water met suiker, breng tegen de kook aan en zet meteen het vuur uit.
  • 3Meng het suikerwater met de rest van het koude water (voor de citroengranita), het citroen- of sinaasappelsap en roer, naar wens, de zeste erdoorheen. Laat het geheel een halfuur afgedekt afkoelen in de koelkast.
  • 4Zet de ijsmachine op de granitastand. Het kan zijn dat je deze stand meerdere malen aan moet zetten voordat het een licht ijzige structuur heeft gekregen. Dit hoor je ook als je erdoor roert. Het moet niet heel hard worden.
  • 5Als je geen ijsmachine hebt, kun je het citrus-suikerwater ook in een lage ijsbak doen en na ongeveer 1 uur eruit halen, met een vork schrapen, terugzetten en elke 10 minuten erna het schrapen herhalen.
  • 6Zet in de vriezer.
  • 7Schraap voordat je serveert de granita nog even met een vork, zet het nog kort terug in de vriezer en serveer dan in een mooi glas. Tip: Je kunt de sinaasappelgranita ook maken met bloedsinaasappelsap of mandarijnsap!
  • 8Voor de amandelgranita:
  • 9warm 100 ml amandelmelk op met de suiker. Als de suiker gesmolten is, schenk het dan in de ijsbak met de rest van de amandelmelk.
  • 10Roer het amandelmeel erdoorheen en laat het afkoelen in de koelkast. Schenk het vervolgens in de ijsmachine en zet de machine op granitastand. Als je van kaneel houdt, kun je er een snufje bij doen. Het kan zijn dat je deze stand meerdere malen aan moet zetten voordat het een licht ijzige structuur heeft gekregen. Dit hoor je ook als je erdoor roert. Het moet niet heel hard worden. Als je geen ijsmachine hebt, kun je het amandel-suikerwater ook in een lage ijsbak doen en na ongeveer 1 uur eruit halen, met een vork schrapen, terugzetten en elke 10 minuten erna het schrapen herhalen.
  • 11Zet in de vriezer.
  • 12Schraap voordat je serveert de granita nog even met een vork, zet het nog kort terug in de vriezer en serveer dan in een mooi glas.