3x eten en slapen in Ceglie Messapica, culinair dorpje in Puglia
Terug naar overzicht
ceglie messapica puglia

3x eten en slapen in Ceglie Messapica, culinair dorpje in Puglia

Het charmante dorpje Ceglie Messapica, vlakbij Ostuni, is zeker een bezoek waard. Het is een van de oudste plaatjes in Puglia en staat bekend als het gastronomische hart van de streek. Wij selecteerden drie fijne adressen.

Wanneer je met Italianen een gesprek over Puglia begint, start het meestal met: ‘oooo, si mangia bene in Puglia,’. Goed eten is in het zuiden van Italië een manier van leven en net zoals de andere regio’s is de keuken van Puglia vormgegeven door het klimaat, de vruchtbaarheid van de bodem en de verschillende culturen die de regio gepasseerd hebben. Wij schuiven aan onder de pergola van Cibus, in het hart van Ceglie. Eigenaar Angelo dekt de tafel rijkelijk met een selectie antipasti uit de streek. We genieten van dunne plakjes lokaal gepekelde capocollo, burratina en oude kazen die rechtstreeks uit de indrukwekkende kelder van het restaurant komen. Daarbij serveert Angelo delicate courgette, muntsouffle en een steengoede Primitivo Rosato del Salento.

LEES OOK: tips voor 24 uur in Martina Franca, Puglia

Slow Food-beweging
Na de smakelijke pranzo wandelen we door de inmiddels slaperige straten van Ceglie. Het historische centrum is in opmerkelijk goede staat. We stoppen bij Caffè Centrale voor hun speciale biscotti di Ceglie, gemaakt van geroosterde amandelen en gevuld met jam. De koekjes zijn een dermate bijzondere, lokale delicatesse, dat de Slow Food-beweging ze heeft erkend. Eigenaren Maria Cristina en Gaspare serveren de koekjes met een speciale huisgemaakte likeur dat de naam Gioia Mia draagt; een recept dat is doorgegeven door hun grootvader Tonino. Dat tradities hier belangrijk zijn én voortgezet worden is wel duidelijk.

Gerenoveerde trullo
Onze accommodatie Fikus zit vol rustieke details, maar heeft de frisse stijl van nu. Eigenaren Luisa en Francesco hebben beiden in verschillende landen gewoond en gewerkt, voor ze zich weer in hun geboorteland en -regio vestigden. Hier grepen ze met beide handen een nieuw avontuur aan door een oude trullo te restaureren, en de deuren voor de rest van de wereld te openen. ‘We waren geïnspireerd door alle ervaringen die we in het buitenland opdeden en wilden iets memorabels voor anderen neerzetten,’ vertelt Luisa.

3x eten en slapen in Ceglia Messapica

1. Fikus
Deze B&B is gevestigd in een groep gerenoveerde trulli even buiten Ceglie Messapica. Er is een mooi zwembad en elke ‘kamer’ heeft een privépatio. Een feestje om te verblijven! booking.com

2. Cibus
Dit restaurant is gebouwd onder de bogen van een vijftiende-eeuws klooster en wordt gerund door de familie Silibello. Cibus wordt ook wel gezien als de maatstaf voor de regio, vanwege hun cucina pugliese. Ze hebben een uitgebreid wijnmenu (met veel lokale toppers) en een ruime kaaskelder. We raden aan om hier van tevoren te reserveren. Via Chianche di Scarano 7

3. Caffè Centrale
Historische bar in het centrum van Ceglie die biscotti cegliesi serveert, vergezeld van huisgemaakte likeur. Corso Garibaldi 22

LEES OOK:

Speciaal voor cultuurliefhebbers hebben we een heerlijke 8-daagse fly-drive door Puglia samengesteld!

Tekst: Alice Adams. Beeld: Sofie Delauw