Terug naar overzicht
toscane chianti

De mooiste wijnroutes in Italië volgens Lonely Planet

Over de hele wereld vind je de mooiste wijnroutes; tochten langs de beste wijnboerderijen waar je de smaak en tradities van het land proeft. De Lonely Planet verzamelde in de herfst van 2017 allerlei prachtige routes langs wijndomeinen in één boek: Wijnroutes, ontdek de mooiste wijnstreken ter wereld. En natuurlijk kon ook Italië in dit overzicht niet ontbreken. Wij geven je vast voorproefje van de mooiste wijnroutes van Italië; de regio’s waar je de beste Strade dei vini van het land kunt volgen. Ook noemen we alvast enkele adressen waar je de beste wijnen kunt proeven!

De mooiste wijnroutes van Italië

1 Alto Adige

In dit kleine gebied worden grote wijnen grootgebracht. Vanuit Verona ben je hier in een uur, maar de inwoners begroeten je met grüss gott in plaats van ciao – en ook de namen van de dorpen staan hier op de bordjes aangegeven in zowel Duits als Italiaans. In de prehistorie werd hier al wijn gemaakt, daarna stond de wijn lange tijd vooral bekend om de hoge productie en lage kwaliteit. Nu echter komen hier mooie wijnen vandaan: pinot bianco, pinot grigio, chardonnay, sauvignon, en gewürztraminer. Deze Strada del Vino is een van de oudste wijnroutes van heel Italië. Je rijdt hier door diepe gletsjerdalen en langs prachtige gaarden.
Stop zeker bij:

 • Alois Lageder
 • Cantina Tramin

De mooiste wijnroutes van Italië

2 Friuli

Deze relatief onbekende en ruige regio loopt van de kust tot aan de Alpen, langs Midden- en Oost-Europa. De wijngaarden hier liggen in het rivierdal van de Piave en lopen door tot aan Carvo. De heuvels ten oosten van Cividale zijn beroemd om hun rode wijnen van druiven als refresco en de pignolo. De echte kroonjuweel van dit gebied proeven? Zet dan koers naar Collio, een vijftig kilometer lange rij heuvels waar de mooiste witte wijnen ontstaan.
Stop zeker bij:

 • Venica & Venica
 • Crastin

3 Piemonte

Natuurlijk is ook Piemonte een wijnstreek bij uitstek. Hier vind je klassieke rode wijnen zoals de barolo en de barbaresco. Het landschap van deze regio werd in 2014 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco! Behalve klassiekers kun je hier ook nieuwe wijnen proberen. In de Roero, een plattelandsstreek aan de overkant van de rivier de Langhe, worden bijvoorbeeld twee nieuwe frisse, witte wijnen gemaakt; arneis en favorita.
Stop zeker bij:

 • Paolo Manzone
 • Cantina Mascarello Bartolo

4 Puglia

In Puglia vindt al enige tijd een wijnrevolutie plaats: hier vind je unieke inheemse rassen als de elegante negroamaro, de volle primitivo, de fruitige minutolo en malvasia nera. De beste gaarden beginnen bij Bari en lopen naar het zuiden door tot aan Brindisi, Taranto, Lecce en Salice Salentino. Deze wijnroute loopt van Bari tot Lecce en doorkruist daarmee de hele hak van de Laars. Dit is een prachtige route langs olijfgaarden, eindeloze vlakten en eeuwenoude trulli.
Stop zeker bij:

 • Cantina Severino Garofano
 • Morella Vini

De mooiste wijnroutes van Italië

5 Sardinië

Sardinië produceert de geurige vermentino, moscato en vernaccia. Maar behalve deze witte wijn staat Sardinië toch vooral bekend om haar explosieve rode wijn: de cannonau. De bewoners van Sardinië (die al jarenlang het ene na het andere leeftijdsrecord breken) beweren dat de druif hier al 3200 jaar groeit en daarmee de alleroudste mediterrane druif is.  De meeste wijngaarden en de beste wijnen vind je in het hart van eiland.
Stop zeker bij:

 • Gostolai
 • Cantina Sociale Dorgali

6 Toscane

Als er een regio in de Laars bekend staat om haar wijnproductie, dan is dat wel Toscane. De Etrusken maakten hier al wijn en Florence had in 1282 al een wijnkopersgilde. Hier zijn zoveel wijngaarden dat het haast moeilijk kiezen is. Hou je van jonge wijnen? Ga dan naar de Maremma, hier vind je exclusieve wijnen als Sassicaia en Ornellaia. En in de heuvels van de Chianti vind je natuurlijk de eeuwenoude Chianti-wijn.
Stop zeker bij:

 • Villa Pomona
 • Val Delle Corti

De mooiste wijnroutes van Italië

7 Veneto

Ook deze regio is een paradijs voor de wijnliefhebber. De Colli Euganei, de vulkanische heuvels rondom Padua, spelen hierbij een rol van betekenis. Dit is de voedingsbodem van een aantal bijzondere druiven: van een elegante merlot tot de mousserende Fior d’Arancio. Ook de amarone, een bijzondere druif die voorafgaand aan de fermentatie eerst drie tot vier maanden gedroogd wordt, is afkomstig uit deze streek.
Stop zeker bij:

 • Stefano Accordini
 • Le bignele

De mooiste wijnroutes van ItaliëMeer wijnroutes en een compleet overzicht van de beste Italiaanse wijnadressen? Hier kun je het boek van de Lonely Planet met alle tips aanschaffen.

Andere artikelen over Italiaanse wijnen vind je hier:

 

 


Fotografie Matteo Carassale