Biologische wijn uit Italië: wat houdt biologische wijn eigenlijk in?
Terug naar overzicht
biologische wijn uit Italië

Biologische wijn uit Italië

Steeds vaker staan in restaurants biologische wijnen op de kaart. Maar wat houdt dat precies in? Er zijn flink wat verschillen tussen biologische en reguliere wijn. Ed Baten van bio-wijn.nl zet ze op een rij. Scroll vooral ook even door naar beneden voor een mooie korting op biologische wijn uit Italië.

Biodiversiteit

De tijd dat wijn enkel uit vergiste druiven bestond, hebben we al lange tijd achter ons gelaten; tegenwoordig mogen er maar liefst negentig (!) stoffen aan wijn toegevoegd worden – en die hoeven niet op het etiket vermeld te worden. Ook bij biologische wijn hoeft dat niet, maar die ingrediëntenlijst is een stuk korter. In biologische wijn zit bijvoorbeeld veel minder sulfiet (zwaveldioxide), vaak maar veertig milligram. Dat terwijl er per liter tot honderdvijftig milligram gebruikt mag worden. Ook wordt er voor biologische wijn geen kunstmest gebruikt. Dit betekent dat de wijngaard niet overbelast wordt en er een gezonde biodiversiteit in de wijngaard ontstaat. Organische mest mag wel gebruikt worden.

Wijngaarden

Op biologische wijngaarden is de diversiteit van planten een stuk groter dan in reguliere gaarden. De bodembedekkers dienen als organische meststof en dus wordt een vergiftigde ondergrond voorkomen. Ook pesticiden worden geweerd uit biologische wijngaarden; bestrijdingsmiddelen van organische aard komen in heel beperkte mate voor. Het doel is om een sterke plant te krijgen die bestand is tegen slechte omstandigheden. Dit betekent dat de productie van biologische gaarden soms wat minder is, maar de wijnboeren hebben een lange termijnvisie. Hoe dit allemaal wordt gecontroleerd? Biologische wijngaarden worden drie jaar lang geobserveerd en gemeten voordat het biocertificaat wordt afgegeven. Daarnaast is er een strenge laboratoriumcontrole.

Massale productie

Is bio dan ook beter dan reguliere wijn? Nee, die vlieger gaat helaas nog niet op. Maar de consument geeft tegenwoordig wel de voorkeur aan biologische wijn. Waar massaal geproduceerd wordt, wordt ook massaal bewerkt met stoffen waar we de effecten niet zeker van weten.

biologische wijn uit italië

Biologische wijn uit Italië

Ben je benieuwd naar biologische wijn uit Italië? Bezoekers van De Smaak van Italië krijgen 10% korting op het gehele assortiment van bio-wijn.nl. Bestel je een proefdoos van wijnhuis Tre Pini uit Puglia? Dan krijg je maar liefst 15% korting. Deze proefdoos bestaat uit een fles Malvasia Bianco, een rosato en vier varianten van de primitivodruif. Kers op de taart is een riserva met maar liefst 17% alcohol. Deze wijn heeft Tre Bicchieri gekregen in de Gambero Rosso, een betrouwbare wijngids van de Slow Food-beweging in Italië.

Wil je gebruikmaken van deze actie? Vul op de website van bio-wijn.nl de kortingscode Gusto in.

Fotocredits omslag: Maja Petric