Terug naar overzicht
Gardameer

Drie mooie én lekkere wijnroutes rondom het Gardameer

Als je aan Italiaanse wijngebieden denkt, denk je al snel aan de regio’s Piemonte of Toscane. Toch zijn er rondom het Gardameer bijzonder lekkere wijnen te vinden. Deze drie leuke wijnroutes hebben wij daar gevolgd.

Wijnroutes

We starten met de Strada del Vino Colli dei Longobardi, ten westen van het Gardameer.

Botticiono en Capriano del colle

Populaire wijnen op deze route zijn botticino en capriano del colle. Het warme microklimaat zorgt voor een mooie volle rode bottoncinowijn, die vooral goed smaakt bij geroosterd vlees. De capriano del colle wordt geproduceerd op een vruchtbaar stuk kleigrond, dat de wijn, in combinatie met de vele zonuren en een fijne wind, zijn typische smaak geeft. Als we de inwoners mogen geloven is de capriano del colle echt een allemansvriend: hij past bij vrijwel elk gerecht. De route is te herkennen aan het weerhaantje, dat ooit boven op de San Faustino-kerk in Brescia prijkte, de grootste stad op de route. Brescia is bovendien met zijn mooie historische centrum een erg leuke stop.
Datzelfde geldt voor Montichiari, een charmant dorp met een enorm negentiende-eeuws kasteel, dat ondanks zijn relatief jonge leeftijd toch middeleeuws oogt. Eigenaar Gaetano Bonoris had een fascinatie voor geschiedenis, vandaar dat je in het castello objecten tegenkomt die helemaal niet in de negentiende eeuw passen. Zo zijn er de middeleeuwse mezekouwen, gaten in de muur om de vijand te bestoken met kokende olie of stenen. Het kasteel is voorzien van kleurrijke muurschilderingen, in verschillende historische stijlen. Bonoris hield echter ook van moderne snufjes; hij had als eerste in de omgeving een telefoon. Naar wie hij dan precies belde, is vandaag nog een raadsel.
Wijnroutes rondom Gardameer

Kaviaar en wijn

We hoeven niet onder stoelen of banken te steken dat het Gardameer nu niet bepaald een onontdekte parel is. Het meer is dan wel prachtig, maar dat vinden ruim 23 miljoen bezoekers per jaar helaas ook. Toch hoef je deze plek niet af te schrijven voor een culinaire reis zonder toeristenmenu’s. De Strada dei Vini e Sapori di Garda neemt je mee naar fijne, rustige (!) plekken, die ver van het toeristenparadijs lijken af te staan.
De wijnroute loopt langs de west- en zuidoevers van het meer en door de groene heuvels, een gebied dat gekenmerkt wordt door een mild microklimaat, het hele jaar door. En dat proef je! Een verrassing voor ons was de bijzonder goede kaviaar uit wateren in de buurt. Zwarte kaviaar welteverstaan, want ‘roze kaviaar bestaat niet, die komt van zalm’, aldus de man achter de lokale, kwalitatief hoogwaardige Cavisius Caviar. ‘Echte kaviaar is afkomstig van de witte steur, een vis die wel honderd jaar kan worden en tot vierhonderd kilo kan wegen.’ Niet alleen de voedzame eitjes worden graag gegeten hier, ook de vis zelf is populair dankzij zijn zachte structuur en volle smaak. Voor wie kaviaar te prijzig (of te uitgesproken van smaak) is, zijn er genoeg andere lekkere vissoorten die in het meer gevangen worden en waar de restaurants wel raad mee weten. Zo zie je veel sardines, paling, karper en snoek op het menu staan.
Wijnroutes rondom het Gardameer

Mousserende wijn en grana padano

De Franciacortastreek, onder het Lago d’Iseo, bestaat uit heuvels bedekt met wijngaarden, kleine dorpjes, middeleeuwse kastelen en zestiende-eeuwse villa’s. Hier wordt dé mousserende wijn van Italië gemaakt. De productiemethode van deze wijn is gebonden aan zeer strenge voorschriften. Er mogen alleen handgeplukte druiven van hoge kwaliteit worden gebruikt. De rijping is tenminste achttien maanden tot zelfs dertig voor de millésime-wijnen (dat wil zeggen dat de druiven in de fles hetzelfde oogstjaar hebben) en zestig maanden voor de riserva. De strada del vino loopt grofweg van Brescia naar het Lago d’Iseo en met ruim honderd wijnhuizen (waarvan een groot deel proeverijen voor toeristen organiseert) is dit een perfecte vakantieroute.
Uiteraard leggen we ’m niet af zonder ook wat van de lokale keuken te proeven. Neem bijvoorbeeld de grana padano. Een harde kaas gemaakt van koemelk – die nogal eens verward wordt met Parmezaanse kaas. Het rijpingsproces van deze kaas vraagt, net als het vergisten van de franciacortawijn, soms jaren geduld. Dit geduldig rijpen ontstond gedurende de roerige middeleeuwen, toen men een kaas wilde produceren die lang bewaard kon worden. Zo was er in tijden van rampspoed en oorlog in ieder geval altijd nog een lekker stuk kaas te vinden. Langs de route kun je vaak wijn-kaasproeverijen bijwonen, waar je verschillende franciacorta’s drinkt vergezeld van jonge en oudere stukken grana padano. Een topcombinatie!
Fotografie: Sofie Delauw

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Van indrukwekkende bezienswaardigheden tot speciale winkels en culinaire hotspots; dit zijn de leukste tips voor Brescia.

De groene noordkant van het Gardameer is een walhalla voor zowel actievelingen als zonaanbidders en cultuursnuivers. De leukste plekken!

Het Gardameer staat bekend om zijn vele fijne campingplaatsen, pal aan het turkooizen water en met een uitzicht waar je u tegen zegt.