Wijntips voor de kerst
Het is koud, het regent en soms moet je zelfs al krabben. Toch heeft het ook wel iets, die decembermaand. Cadeautjes, vrienden en familie die samenkomen, gezellig wat spelletjes spelen en de koks het ene na het andere compliment geven voor de tig gangen die ze hebben samengesteld. Gelukkig wordt er ook ieder jaar meer aandacht besteed aan de wijn of bubbels. Zomaar wat op tafel zetten is er niet meer bij en dat is maar goed ook. Nu ben ik geen chef-kok, maar qua wijn heb ik een drietal interessante tips om de feestvreugde nog meer te vergroten. Het leven is immers te kort om slechte wijn te drinken. Nietwaar?
Laten we beginnen met een niet al te zware, veelzijdige prosecco. Vi presento: de Servo Suo Colsaliz Prosecco. Deze bubbels uit de Veneto zijn een prima begin voor iedere gelegenheid. Hij heeft iets aardbei-achtigs, iets fruitigs dat zorgt voor een lichtzoete dronk. Eigenlijk heel prettig, daar veel bubbels een stuk droger zijn. Met deze prosecco begint je feestavond prima. Hier kun je je niet mee vergissen. Het drinkt dan net even iets lekkerder en laten we eerlijk zijn: wie wil er nu geen allemansvriend in huis?
Het leven is immers te kort om slechte wijn te drinken. Nietwaar?
Bene, door naar de volgende tip: de Donna Filomena van wijnhuis Masseria Falvo uit Calabrië. Deze vino bianco verdient alle aandacht en niets minder dan de rode loper dient ervoor te worden uitgerold. De smaak is uitgesproken, de afdronk lang en de perzikachtige accenten zorgen voor een aangename kennismaking met je smaakpapillen. De Filomena is direct toegetreden tot mijn favorieten.
Sowieso heb ik iets met wijnen uit het zuiden van Italië. De vele zonuren geven de wijnen meer dynamiek, de wijnranken moeten over het algemeen harder werken om de juiste mineralen uit de grond te halen wat zich vertaalt in een uitgesproken smaak. Bovendien zijn de wijnhuizen vaak klein en zeer trouw aan traditie. Zo gaat het wijnhuis Masseria Falvo terug tot de achttiende eeuw en gebeurt er alles op de biologische wijze. En dat proef je.
Bij het hoofdgerecht hoort een topper, het klapstuk. Eentje die zich mag meten met menig brunello: de Bocale Montefalco. Zoals vele wijnen uit het centrale deel van ons schiereiland bestaat ook de basis van deze jongen uit de sangiovese-druif. Om de eigenzinnigheid te benadrukken heeft het wijnhuis nog wat merlot en sagrantino toegevoegd om vervolgens de drie druiven acht maanden lang aan elkaar te laten wennen in houten vaten. Normaal ben ik niet zo van de blends, maar hiervoor maak ik graag een uitzondering. Zeer elegant en geschikt bij vele gerechten. De wijn is prima te combineren met bijvoorbeeld wild of traditionele gerechten zoals biefstuk. Maar ook menig kaasplankje smaakt nóg lekkerder met een Montefalco erbij (zeker daar waar een aantal pittige kazen op het programma staan) en zelfs bij diverse pastagerechten misstaat-ie niet. Die rijke toegankelijkheid is vooral te danken aan de spicy tonen, de afdronk vol met kersen en de bloemige geur die nog lang in het glas hangt.
Zoals vele wijnen uit het centrale deel van ons schiereiland bestaat ook de basis van deze jongen uit de sangiovese-druif
Een leuk weetje voor de liefhebber: deze laatste wijn, De Bocale Montefalco, kan zeker nog 10 jaar bewaard worden. Maar waarom zou je? Zoals mijn goede wijnvriend Toni Etneo al vaker zegt: wijn is geen meubelstuk, wijn moet gedronken worden. En als je dan een bijzondere sangiovese krijgt voorgeschoteld die nu perfect op dronk is, waarom dan nog 10 jaar wachten? Buon natale!
Ciao,
Mark
Foto: Bart Burger
- Author: Redactie
- Posted: december 12, 2016