Terug naar overzicht
Filicudi eiland van kappertjes

Filicudi: even offline op het eiland van de kappertjes

Een onvervalste portie mini-Italië van slechts negen vierkante kilometer is Filicudi, onderdeel van de Eolische eilanden – een vulkanische eilandengroep ten noorden van Sicilië.
Alle zeven Eolische eilanden hebben een ander karakter. Lipari is met tienduizend inwoners het grootste en meest bevolkte eiland, Salina het één na grootste. Panarea is het eiland voor de jetset, en Vulcano het meest zuidelijke eiland met meerdere actieve vulkanen. Ook Stromboli braakt regelmatig lava uit en was het decor voor de gelijknamige film van Roberto Rosellini. Alicudi is, samen met Filicudi, het meest geïsoleerde eiland van deze eilandengroep.
Filicudi is vernoemd naar Aiolos, de Griekse god van de wind. Je komt per boot aan in de haven, vanaf bijvoorbeeld Palermo, in een kleine drie uur varen.

300 inwoners

Er zijn drie plekken waar de ongeveer driehonderd bewoners zich concentreren: Filicudi Porto, Valdichiesa en Pecorini a Mare – afgezien van de vrijbuiters die een huisje bouwden op een verlaten klif met een uitzicht op La Canna – een zeventig meter hoge donkere rots die als een versteende walvis uit het knalblauwe water springt.
Filiculdi strand
Filiculdi eiland

Eiland van de kappertjes

Het landschap op Filicudi is ruig, de kustlijnen worden gemarkeerd door hoge rotspartijen – de ideale omgeving voor de Caparis spinosa, oftewel de kappertjesplant waarover de bewoners van Filicudi heer en meester zijn. Het plukken van het kappertje (dat eigenlijk een ongeopend bloemknopje is) vindt plaats voor zonsopkomst, tussen mei en augustus. Na de oogst rusten bloemknopjes enkele dagen in panari (gevlochten manden) voor ze worden bestrooid met zeezout en bewerkt met azijn.

Tip: een lekker visgerecht om thuis te maken met kappertjes.

Hier overnacht je op Filicudi

Om het eilandritme te ervaren (of om een paar dagen even helemaal offline te gaan) en te begrijpen hoe Italianen zo afgezonderd kunnen leven op dit kleine stukje wereld, is overnachten én – natuurlijk – dineren een aanrader. Pal aan zee bijvoorbeeld staat Hotel Da Nino Sul Mare, een accommodatie ontworpen in kleuren die matchen met het azuurblauwe water dat Filicudi omringt. In het gelijknamige restaurant (dat uitzicht biedt over de baai) kun je aanschuiven voor insalata filicudara, met onder andere ui en kappertjes.

Filiculdi kappertjes
Iets verderop ligt Villa la Rosa, waar kamers te huur zijn en waar je tussen de locals plaats kunt nemen aan de bar voor een bijlesje dolce far niente. Discussiëren over het weer en de visvangst was nog nooit zo leuk. Overigens is hier ook een keur aan smakelijke Siciliaanse wijnen te proeven.
Fotografie: Living Inside

Reis mee langs de mooiste plekjes van Oost-Sicilië.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

De Amalfikust is een stukje paradijs op aarde. Dit zijn 8 eet, slaap en doetips in de minder bekende dorpjes langs de kust.

De Eolische Eilanden liggen ten noordoosten van Sicilië. Vanuit Nederland is de archipel de verste bestemming in Italië, maar het is de …

Hoewel Ponza tot een van de mooiste plekken van Italië behoort, is het eiland tamelijk onbekend.