Terug naar overzicht
Gotthard tunnel op reis met de auto

Vermijd de Gotthardtunnel! Check deze 5 alternatieve routes

Vanuit Italië is de route via Zwitserland vaak de snelste optie. Wil je de Gotthardtunnel vermijden? We tippen je vijf alternatieve routes waarmee je de grote drukte vermijd en onderweg ook nog veel te zien krijgt.

Over de routes

Veel mensen zijn gebonden aan vakantie in de drukste weken van het jaar. Op zaterdag is het wisseldag bij de meeste accommodaties. Dan kan de file voor de Gotthard-Strassentunnel in Zwitserland flink oplopen.

Over de Gotthard-Strassentunnel

De lengte van de Gotthardtunnel is 16,9 kilometer. Je mag er max 80 km per uur rijden en doet er ongeveer een kwartier over. Om de verkeersstroom te managen en om zo veilig mogelijk door de tunnel te rijden, wordt het verkeer voor de tunnel tegengehouden middels een stoplicht.

Tweede tunnel
Op dit moment is er één wegtunnel onder het Gotthardmassief, waardoor het verkeer van beide kanten langs elkaar heen rijdt. Er wordt aan een tweede tunnel gewerkt, waardoor de verkeersstromen van elkaar kunnen worden gescheiden. De tweede tunnel is vermoedelijk in 2027 gereed. Daarna wordt de bestaande tunnel gerenoveerd. Vanaf 2030 zijn beide tunnels gereed.

Tips om file voor de Gotthard te vermijden

Los van alternatieve routes is het slim om, zeker in juli en augustus, doordeweeks te rijden. Dan is het minder druk dan in het weekend. Dinsdag zou de beste dag hiervoor zijn.

5 alternatieve routes

Met de auto langs de tunnels

1.Het voor de hand liggende alternatief is de Gotthardpas (in de winter gesloten). Dan rijd je over de berg heen in plaats van er onderdoor. Vooral voor personenauto’s is dit een geschikt alternatief. Je moet tegen een slingerweg kunnen en de pas kan hier en daar steil zijn, dus je auto heeft wat power nodig.

2. De San Bernadinotunnel (6,6 km lang) is een populair alternatief voor de Gotthardtunnel. Als de file bij de Gotthard oploopt, wordt het bij deze tunnel echter meestal ook druk. Als je voor deze route kiest, rijd je zo’n 1,5 uur om.

3. Ten westen ligt de Simplonpas, die is breed en goed te berijden. Dan rijd je via Bern.

4. De Grote Sint Bernardtunnel is een goed alternatief voor bestemmingen vanuit de Golf van Genua of Piemonte.

5. Via Oostenrijk rijden kan interessant zijn als je bestemming in de Dolomieten of Veneto ligt.

Tip: wil je weten wat de actuele filetijden zijn bij de Gotthardtunnel? Volg dan Anwb Europa op Twitter. Zij houden je goed op de hoogte.

Neem ook eens de trein:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Ga je met de auto naar Italië? Dan kom je de nodige tolwegen tegen. Met deze praktische informatie ga je goed voorbereid op vakantie.

Omrijdtips en must stops in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk.

In veel Europese landen heb je tegenwoordig een milieusticker of vignet nodig als je met de auto op vakantie gaat. Zo zit dat in Italië.