Terug naar overzicht
Fiat 500

Tolwegen in Italië: alles wat je moet weten als je met de auto op vakantie gaat

Ga je met de auto naar Italië? Dan kom je de nodige tolwegen tegen. Met deze praktische informatie ga je goed voorbereid op vakantie.

In Italië zijn bijna alle autosnelwegen tolwegen. Handig dus om van tevoren te bekijken onder welke tariefklasse je auto valt en wat je ongeveer betaalt aan tol.

Dit zijn de tariefklassen
Klasse A: motoren en tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het voorwiel minder bedraagt dan 1,30 m (hieronder vallen de meeste personenwagens)
Klasse B: tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het rechtervoorwiel meer bedraagt dan 1,30 m.
Klasse 3: voertuigen of combinaties met in totaal drie assen (bijvoorbeeld een voertuig van klasse A of B met aanhangwagen of caravan).
Klasse 4: voertuigen of combinaties met in totaal vier assen (bijvoorbeeld een voertuig van klasse A of B met tweeassige caravan).
Klasse 5: voertuigen of combinaties met in totaal vijf of meer assen.
Bekijk voor meer informatie: autostrade.it

Zo betaal je op de Italiaanse tolwegen

Contant betalen kan bij alle bemande tolhokjes
– De bekende creditcards worden geaccepteerd. In Italië worden deze doorgaans aangeduid met Cartasi: kies de tolpoortjes met het opschrift Carte.
– Betalen kan bij veel tolstations in Italië ook met een Nederlandse bankpas, zonder het ingeven van de pincode. In dat geval staan er borden met het Maestrologo. (houd wel een creditcard of contant geld achter de hand voor het geval dat deze manier van betalen niet wordt aangeboden)

Dit gebeurt er als je de tol niet betaalt
Als je in Italië de tol niet betaalt, kun je hiervoor achteraf een rekening, aangevuld met een boete, thuisgestuurd krijgen. Soms gebeurt dat maanden na je vakantie. Vaak gebeurt dit door Nivi Credit, een incassobureau ingeschakeld door de Italiaanse overheid. De verjaringstermijn van de schuld is tien jaar.

Tolbadge

Voor wie vaker door Italië reist (minimaal eenmaal per jaar), is de tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië van de ANWB een handige optie. Je koopt de badge voor € 21,95 (ledenprijs) of € 23,95 (niet ledenprijs) in de ANWB-winkels. De badge kost € 3 per maand (alleen in de maanden dat de badge wordt gebruikt).

Met deze tolbadge kan de tol op het gehele Italiaanse, Franse, Spaanse en Portugese snelwegennetwerk elektronisch betaald worden. Bovendien is de tolbadge geschikt om te betalen bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages in Italië, Frankrijk en Spanje. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de tolbadge.

UPDATE zomer 2020: Auto huren op vakantie: deze 4 hygiënemaatregelen wil je weten

Wat is de Viacard?

Heb je geen credit card, dan kun je de aanschaf van een Viacard overwegen. Dat is een magnetische kaart waarmee je op de Italiaanse tolwegen kunt betalen. De kaart gebruik je bij speciale betaalpoortjes waar Carte boven staat. Hier stroomt het verkeer vaak sneller door dan bij de andere tolpoortjes.

Viacards koop je voor € 25, € 50 en € 75 bij servicestations langs de autostrada en bij de tabakswinkels. Betalen bij een tolstation kan ook. In dat geval wordt het te betalen bedrag van de kaart afgetrokken. Bij overschrijding van het bedrag op de kaart, kan het restant met contant geld worden betaald, of met een eventuele tweede Viacard. De kaart geldt als contant geld en wordt bij verlies niet vergoed. 

Elektronische tolheffing in Noord-Italië

In Noord-Italië is op de zogenaamde Pedemontana Lombarda elektronische tolheffing ingevoerd. Dat wordt ook wel free flow genoemd. Deze manier van tolheffen wordt toegepast op de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A60 ten zuiden van Varese en de A59 bij Como. Op deze trajecten staan geen tolhuisjes meer, maar camera’s die de kentekens van voertuigen registreren.

LEES OOK:

Blijf automatisch op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Bron: ANWB. Beeld: Josh Feiber