Terug naar overzicht
Auto Italië

Alles wat je moet weten over tolwegen in Italië

Ga je met de auto naar Italië? Dan kom je de nodige tolwegen tegen. Met deze praktische informatie ga je goed voorbereid op vakantie.

In Italië zijn bijna alle autosnelwegen tolwegen. Handig dus om van tevoren te bekijken onder welke tariefklasse je auto valt en wat je ongeveer betaalt aan tol.

Dit zijn de tariefklassen

Klasse A: motoren en tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het voorwiel minder bedraagt dan 1,30 m (hieronder vallen de meeste personenwagens)

Klasse B: tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het rechtervoorwiel meer bedraagt dan 1,30 m.

Klasse 3: voertuigen of combinaties met in totaal drie assen (bijvoorbeeld een voertuig van klasse A of B met aanhangwagen of caravan).

Klasse 4: voertuigen of combinaties met in totaal vier assen (bijvoorbeeld een voertuig van klasse A of B met tweeassige caravan).

Klasse 5: voertuigen of combinaties met in totaal vijf of meer assen. Bekijk voor meer informatie: autostrade.it

Zo betaal je op de Italiaanse tolwegen

Contant betalen kun je bij alle bemande tolhokjes.
De bekende creditcards worden geaccepteerd. In Italië worden deze doorgaans aangeduid met Cartasi: kies de tolpoortjes met het opschrift Carte. – Betalen kan bij veel tolstations in Italië ook met een Nederlandse bankpas, zonder het ingeven van de pincode. In dat geval staan er borden met het Maestrologo. Houd wel een creditcard of contant geld achter de hand voor het geval dat deze manier van betalen niet wordt aangeboden.

Dit gebeurt er als je de tol niet betaalt

Als je in Italië de tol niet betaalt, kun je hiervoor achteraf een rekening, aangevuld met een boete, thuisgestuurd krijgen. Soms gebeurt dat maanden na je vakantie. Vaak gebeurt dit door Nivi Credit, een incassobureau ingeschakeld door de Italiaanse overheid. De verjaringstermijn van de schuld is tien jaar.

Tolbadge

Voor wie vaker door Italië reist (minimaal eenmaal per jaar), is de tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië van een handige optie.

Vliegensvlug door de poortjes zonder een kaartje te kopen. Achteraf krijg je een factuur.

Mango
Je bestelt ‘m bijvoorbeeld bij Mango. Daar zijn op dit moment (zomer 2023) de opstartkosten gratis en in de meeste gevallen ontvang je de badge binnen een week. De maandelijkse administratiekosten worden alleen in rekening gebracht als je de badge gebruikt. Dit is € 2,40 per gebruikte maand in de zone Italië.
ANWB
Bij de ANWB koop je de badge voor € 21,95 (ledenprijs) of € 23,95 (niet ledenprijs) in de ANWB-winkels. De badge kost € 3 per maand (alleen in de maanden dat de badge wordt gebruikt) en je betaalt daarnaast uiteraard de toltarieven van de trajecten die je rijdt.

Met deze tolbadge kan de tol op het gehele Italiaanse, Franse, Spaanse en Portugese snelwegennetwerk elektronisch betaald worden. Bovendien is de tolbadge geschikt om te betalen bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages in Italië, Frankrijk en Spanje. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de tolbadge.

Wat is de Viacard

Heb je geen creditcard, dan kun je de aanschaf van een Viacard overwegen. Dat is een magnetische kaart waarmee je op de Italiaanse tolwegen kunt betalen. De kaart gebruik je bij speciale betaalpoortjes waar Carte boven staat. Hier stroomt het verkeer vaak sneller door dan bij de andere tolpoortjes.

Viacards koop je voor € 25, € 50 en € 75 bij servicestations langs de autostrada en bij de tabakswinkels. Betalen bij een tolstation kan ook. In dat geval wordt het te betalen bedrag van de kaart afgetrokken. Bij overschrijding van het bedrag op de kaart, kan het restant met contant geld worden betaald, of met een eventuele tweede Viacard. De kaart geldt als contant geld en wordt bij verlies niet vergoed.

Liever met de trein? Reis naar Toscane in een nachttrein en elektrische huurauto ter plaatse.

Elektronische tolheffing in Noord-Italië

In Noord-Italië is op de zogenaamde Pedemontana Lombarda elektronische tolheffing ingevoerd. Dat wordt ook wel free flow genoemd. Deze manier van tolheffen wordt toegepast op de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A60 ten zuiden van Varese en de A59 bij Como. Op deze trajecten staan geen tolhuisjes meer, maar camera’s die de kentekens van voertuigen registreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Omrijdtips en must stops in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk.

In veel Europese landen heb je tegenwoordig een milieusticker of vignet nodig als je met de auto op vakantie gaat. Zo zit dat in Italië.

Elke zomer rijden veel Nederlanders met auto naar Italië. Daar gelden soms net iets andere verkeersregels, we zetten ze op rij.