Terug naar overzicht
Molise

Als je in deze Italiaanse regio gaat wonen, krijg je 25.000 euro toe

Dat er in Italië hele dorpjes te koop staan voor 1 euro, weten we al. Nu gooit een dunbevolkte regio in de Laars het over een andere boeg. Nieuwkomers krijgen een financiële tegemoetkoming van maar liefst 25.000 euro.

Molise is een prachtige streek en voor veel toeristen een nog onontdekt gebied in Italië. Het ligt aan de Adriatische kust in Zuid-Centraal Italië, ingepakt tussen Abruzzo, Puglia, Campanië en Lazio.

Geen geboorte
Maar zoals zo veel plattelandsgebieden heeft ook Molise te kampen met een krimpende bevolking. De regio telt 305.000 inwoners; daarvan zijn er 9.000 vertrokken sinds 2014. Vorig jaar werd in negen gemeenten zelfs geen enkele geboorte geregistreerd. De huidig politiek leider van Molise, Donato Toma, wil het tij dan ook keren.

25.200 euro
Daarvoor trekt de regio graag de portemonnee. Wie zich in Molise vestigt, krijgt namelijk een financiële tegemoetkoming. Die komt neer op 700 euro per maand gedurende de eerste drie jaren (in totaal 25.200 euro).

Dit zijn de voorwaarden
Uiteraard zijn er een aantal voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen. Zo moeten de nieuwkomers gaan wonen in een dorp met minder dan 2.000 inwoners en een (kleine) business opstarten.

Investeren
‘Wij willen dat mensen in deze regio investeren,’ aldus Donato Toma in The Guardian. ‘Elke bedrijfsactiviteit komt in aanmerking. Denk aan een bakkerij, restaurant of kleine supermarkt.’

Extra tegemoetkoming
Bovendien kan elke gemeente met minder dan 2.000 inwoners rekenen op 10.000 euro per maand om de infrastructuur te verbeteren en om culturele activiteiten te organiseren.

LEES OOK:

Bron: The Guardian. Beeld: Chantal Ariëns