Terug naar overzicht
Lago Trasimeno

Dit zijn de leukste plekken rond Lago Trasimeno

Vlak bij de grens van Umbrië en Toscane vind je Lago Trasimeno, een van de grootste meren van de Laars. Wij struinden de oevers af, op zoek naar de 10 leukste plekken die je zeker moet bezoeken als je hier vakantie viert.
Over Lago Trasimeno

Rocca del Leone, Castiglione del Lago

Castiglione del Lago behoort tot I borghi più belli d’Italia en zodra je voet zet in het goed bewaarde middeleeuwse centrum begrijp je waarom. Het torent hoog op een heuvel, biedt uitzicht op het meer en is nog helemaal ommuurd. Je kunt dit stadje dan ook alleen betreden via de drie oude poorten: de Porta Senese, de Porta Perugina en de Porta Aretina. Het kasteel Rocca del Leone vind je aan de oostelijke kant van Castiglione del Lago. Het heeft een vijfhoekige vorm en werd in de dertiende eeuw gebouwd op de overblijfselen van een Etruskische acropolis. De opdrachtgever van het fort was keizer Frederik II, die een strategisch verdedigingspunt wilde voor de controle over het gebied van Trasimeno en Chiugi. De torens van het fort zijn ongeveer 40 meter hoog, ze zijn te beklimmen en bieden een mooi uitzicht op het Lago Trasimeno. Extra leuk: je betreedt het kasteel via een lange, geheime gang, die begint bij het Palazzo della Corgna. roccamedievale.it/roccadelleone

Keramiek Terrabruga, Cortona

De meeste mensen kennen Italiaans keramiek waarschijnlijk vooral uit de regio Puglia, of afkomstig van Sicilië. Maar ook in Cortona wordt het al eeuwen vervaardigd. Antonella en haar man runnen in het centrum van de oude stad de winkel Terrabruga waar je allerlei borden, schalen, kopjes, bloemen en vazen van stijlvol aardewerk kunt kopen. ‘Het keramiek met groen en lichtgele vlekjes is het oudste en het meest antieke van Cortona. Pas vanaf 1900 werd keramiek hier ook op andere manieren versierd, bijvoorbeeld met zonnebloemen’, legt Antonella uit. terrabruga.com
Castiglione del Lago

Osteria del Teatro, Cortona

Net over de grens van de regio Umbrië, in Toscane, vind je het mooie plaatsje Cortona, dat uitkijkt over het Lago Trasimeno en Val di Chiana én barst van de leuke adressen. We stapten binnen bij Osteria del Teatro, die sinds 1994 in Cortona zit en in handen is van chef Emiliano Rossi. Het eten is er typisch Toscaans; het vult goed, is simpel en superlekker. Wat je op het menu aantreft verschilt uiteraard per seizoen, maar een van de klassiekers hier is tartaar van het chianina runderras; en oud Etruskisch runderras dat al zo’n 22 eeuwen wordt gefokt en gehouden in de Val di Chiana.

De muren van dit familierestaurant hangen van onder tot boven vol met foto’s van acteurs van over de hele wereld. Dat is geen toeval; Cortona heeft met zijn twee theaters (het negentiende-eeuwse Teatro Signorelli en een amfitheater) een levendige theaterscene. Ook werd het plaatsje internationaal op de kaart gezet door de film Under the Tuscan sun. Sindsdien schuiven er regelmatig beroemde Amerikaanse acteurs aan in Osteria del Teatro, en daar zijn ze, getuigen de gesigneerde foto’s aan de muren, maar wat trots op. osteriadelteatro.com

Taverna Pane e Vino, Cortona

Op de onderste verdieping van een veertiende-eeuws gebouw vind je het gezellige restaurant Taverna Pane e Vino. Bij goed weer schuif je aan op het terras op het sfeervolle Piazza Luca Signorelli. Bij lage temperaturen is binnen zitten ook geen straf. Op het menu vind je opvallend veel bijzondere, Italiaanse wijnen, vaak afkomstig van kleine, natuurlijke producenten. Proef hier vooral de bijzondere bruschetta met bonen en haring of die met zwarte kool. Ook de traditionele soepen en versgemaakte pasta, huisgemaakt gebak en ijs zijn niet te versmaden. panevino.it

Hotel I Borghi dell’Eremo

In een voormalig klooster waarin benedictijner en camaldolese monniken leefden, vind je nu het prachtige hotel I Borghi dell’Eremo. In de loop der eeuwen zijn het pand en de grond ook eigendom geweest van verschillende vermogende families. Een greep uit de recente eigenaren: de familie Moretti had de borgo tot het midden van de vorige eeuw in handen, daarna was het pand een tijd van een familie van Libische afkomst en daarna van de familie Cofano, die begon met de ontwikkeling van een agriturismo op het terrein. De Cofano’s droegen de borgo uiteindelijk over aan familie Galletti; de huidige eigenaar.
De familie Galletti heeft het landgoed naar het nu gehaald: ze hebben de boerderij opgeknapt en de honderden olijfbomen, die al jaren verlaten op het terrein stonden, in ere hersteld. Ook werden er prachtige gastenverblijven gecreëerd en maakten ze van enkele samengevoegde, voormalige slaapkamers een bijzondere trouwruimte. In 2016 was het hotel helemaal af toen er op het terrein een restaurant werd geopend waar Umbrische klassiekers in een nieuw jasje worden gestoken. borghidelleremo.it
Cortona mangiare

Eiland Isola Maggiore

In het Lago Trasimeno vind je drie verschillende eilanden, Isola Maggiore, Isola Polvese en Isola Minore. Isola Minore kun je niet bezoeken, want dat is privébezit. Isola Polvese, het grootste van de drie eilanden, wel en dat is zeker de moeite waard; het is namelijk een schitterend natuurreservaat waar je uren kunt wandelen. Isola Maggiore is het enige bewoonde eiland, het telt één grote straat en tegenwoordig nog een tiental inwoners. Vroeger, toen het eiland floreerde als visserseiland, waren er meer dan 600 mensen gevestigd. Toen was er op dit eilandje ook een speciale school te vinden waar meisjes de kunst van het kantklossen leerden. Het kant van Isola Maggiore was zelfs van zulke hoge kwaliteit, dat de tsarina van Rusland en koningin Margherita het droegen. Nu is er echter zo weinig vraag naar, dat de huidige generatie er geen geld meer mee kan verdienen. Toch kom je ook nu heel af en toe nog een oude mevrouw tegen die zittend voor haar huis op een gammele, houten stoel met chirurgische precisie aan het kantklossen is.

San Salvatore
Stop tijdens je bezoek aan Isola Maggiore in ieder geval even bij het prachtige, romaanse kerkje San Salvatore, dat al in de twaalfde eeuw werd gebouwd. Als je goed kijkt kun je in het indrukwekkende stenen portaal een reliëf met dieren en planten onderscheiden. Het interieur heeft de meeste van zijn schilderijen verloren, maar een fragment van een vijftiende -eeuws fresco met de figuur van een engel is nog bewaard gebleven in de apsis.
Hotel Borghidelleremo Lago Trasimeno
Hotel borghidelleremo restaurant

Openluchtbar La Puntabella

Wie aan het einde van een lange winter droomt van een zonnige vakantie, zal zich zomaar eens een decor kunnen inbeelden zoals je dat bij La Puntabella vindt. Deze openluchtbar, die zich heeft gespecialiseerd in cocktails en kleine hapjes, biedt met een ruim terras een indrukwekkend uitzicht op het Lago Trasimeno. Op de borden verschijnen de meest kleurrijke gerechten (de cocktails doen hier overigens niet voor onder). De borrelplanken zijn, ook voor vegetariërs, zeer uitgebreid en de hamburgers erg populair onder lokale bewoners. facebook.com/LaPuntabella

Wijndomein Pomario

Op een mistige herfstdag in oktober, in het jaar 2004, stuitte graaf Giangiacomo Spalletti Trivelli op een oud pand op een Umbrische heuveltop. Zijn vrouw en hij zochten al langer naar een landhuis waarin ze zich af en toe konden terugtrekken uit hun hectische leven in Rome. Toen ze deze half ingestorte ruïne zagen werden ze op slag verliefd, en dan met name op de serene rust en de mogelijkheden die deze plek bood. Wat ze toen nog niet hadden kunnen vermoeden is dat ze er ook prijswinnende wijnen zouden gaan produceren. Een paar jaar later werd in samenwerking met landbouwkundige Federica De Sanctis en vinoloog Mery Ferrara de oude wijngaard van het landgoed weer tot leven gewekt.

Sangiovese, trebbiano en malvasia
Spalletti Trivelli en zijn vrouw kozen ervoor wijn te gaan maken met de drie authentieke druivensoorten die hier ooit groeiden, namelijk: sangiovese, trebbiano en malvasia. Later werd ook een wijngaard aangelegd met riesling – en sauvignon blanc- wijnstokken. Inmiddels is Pomario uitgegroeid tot een van de mooiste wijndomeinen van Umbrië, waar je op het prachtige, overdekte dakterras, mét uitzicht over het landgoed, kunt genieten van een proeverij of diner (inclusief wijnen, uiteraard). pomario.it
Tip: Bestel ons jubileumwijnpakket met de favorieten van Esmee
Lago Trasimeno tips en doen

Kaasmakerij Barbanera di Montegabbione

Luca en zijn broer, die samen kaasmakerij Azienda Agricola Barbanera di Montegabbione runnen, maken jaarlijks zo’n twaalf verschillende soorten kaas. Van pecorino en ricotta tot robiola en stracchino. Ze verkopen ze vanuit de kaasmakerij zelf, maar ook op allerlei markten in de omgeving. Wat Luca zelf de lekkerste kaas vindt? ‘De pecorino, daar experimenteren we ook veel mee. De ene keer laten we hem drogen in een ton volgestopt met rozemarijn, de andere keer bedekken we de kaas tijdens het rijpingsproces met wijnbladeren of druiven. Maar ook onze eigen yoghurt is het proberen meer dan waard’. Je kunt zijn boerderij (laat je niet afschrikken door het ietwat aftandse witte gebouw waarin zijn bedrijf gevestigd is) binnenlopen om wat culinaire souvenirs in te slaan. Het is wel aan te raden hem van tevoren even te bellen of een berichtje te sturen via Facebook. Via Monte Arale (SP60) geen huisnummer, Monteleone d’Orvieto

Ontbijtspot DivinPeccato Cafè di Panicale

Een goede spot voor een ontbijt, lunch én aperitivo is Divin ­ Peccato Cafè di Panicale in het piepkleine pittoreske plaatsje Panicale, vanwaar je mooi uitkijkt op het Lago Trasimeno en de omliggende heuvels. Eigenaar Mirko had eerst een groot restaurant in Perugia, maar was toe aan iets kleinschaligers. Dat hij hier toch flink uitpakt, blijkt alleen al uit het menu voor de cornetti; je kunt je cornetto (oftewel croissant) hier bijvoorbeeld laten vullen met crema, nutella, pure chocolade, witte chocolade, honing, bosvruchten, appel of abrikoos. Ook de aperitivo -hapjes blijven maar komen en zijn stuk voor stuk erg lekker. Tel daarbij op dat je hier heerlijk zit aan het centrale pleintje van Panicale en je weet dat je je nieuwe favoriete adres in Umbrië hebt gevonden. dpcafe.business.site
Reisinformatie
De afstand van Utrecht naar het Lago Trasimeno is 1.463 kilometer. Met de auto doe je daar vijftien uur over. Je kunt ook (vanaf bijvoorbeeld Rotterdam) vliegen op Perugia, met Transavia. Of vanaf Amsterdam met Vueling. Vanaf Perugia is het driekwartier rijden naar het meer.
Fotografie: Sofie Delauw | Tekst: Inger van der Ree

Editie bestellen

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 1 Maart|april 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

De liefde voor de Italiaanse keuken was zó groot, ze kochten twee enkeltjes naar het pittoreske Todi in Umbrië.

Fietsen door Umbrië. Fiets de Grand Tour Rando, een prachtige route die je deze streek op een nieuwe manier laat zien.

Geïnspireerd op 'spaghetti alla busara', een Venetiaans pastagerecht met tomaten en scampi.