Terug naar overzicht
Wijnaanbod jubileum

Top jubileumwijnpakket met de favorieten van Esmee

Wegens succes verlengd!

Speciaal voor het 20-jarig jubileum van De Smaak van Italië selecteerde wijnschrijver Esmee Langereis haar favoriete Italiaanse wijnen van Colaris.

Esmee Langereis schrijft over wijn. Voor NRC en in diverse media, en natuurlijk al sinds 2012 met plezier voor De Smaak van Italië. Speciaal voor onze lezers selecteerde Esmee zes bijzondere Italiaanse wijnen van Colaris.

esmee langereisAls wijnjournalist ben ik natuurlijk objectief, maar hier durf ik wel te bekennen dat er bij mij thuis een aanzienlijke voorraad Italiaanse wijnen in de kast ligt. Momenteel verheug ik me op een barolo van Fratelli Revello (onthoud die naam) uit 2010. Die kocht ik destijds bij het wijnhuis zelf. Niet, zoals je misschien verwacht, tijdens een wijn- reis, maar gewoon op zomervakantie in Piëmonte met mijn gezin. Onze kinderen waren nog klein, dus die had ik achtergelaten bij de Italiaanse buurvrouw (dol op blonde bambini) zodat mijn man en ik rustig wat wijnhuizen konden afgaan. Bij Revello sloegen we toe: met een achterbak vol barolo’s plus nog wat barbera’s en dolcetto’s voor directe consumptie reden we terug. Blijkt dat die de wijnen van Revello ook gewoon in Nederland te koop zijn bij wijnhandel Colaris! Daar hebben ze sowieso een mooi assortiment Italiaans. Ik vond het dan ook een eer om met de lezers van De Smaak mijn persoonlijke favorieten te mogen delen. Geen makkelijke opgave, want er zijn zo veel lekkere Italianen! Mijn selectie gaat van een klassieke soave, via een indrukwekkende semi-super-Tuscan tot een speelse witte uit Sardinië. En natuurlijk zit er ook een wijn van Revello bij. Wat wil je nog meer? Wat op het bord, zal een Italiaan zeggen. Want wijn en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je drinkt nooit “gewoon” een glas, of het nou een volledige maaltijd of enkel een klein hapje bij de aperitivo is, altijd (altijd!) eet je er iets bij. Bij mijn selectie favoriete wijnen tip ik daarom direct ook de beste gerechten om het glas mee te begeleiden. Dat zorgt voor nóg meer proefplezier!’

Bij Colaris hebben ze sowieso een mooi assortiment Italiaans. Ik vond het dan ook een eer om met de lezers van De Smaak mijn persoonlijke favorietente mogen delen. Geen makkelijke opgave, want er zijn zo veel lekkere Italianen! Mijn selectie gaat van een klassieke soave, via een indrukwekkende semi-super-Tuscan tot een speelse witte uit Sardinië. En natuurlijk zit er ook een wijn van Revello bij. Wat wil je nog meer? Wat op het bord, zal een Italiaan zeggen. Want wijn en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je drinkt nooit “gewoon” een glas, of het nou een volledige maaltijd of enkel een klein hapje bij de aperitivo is, altijd (altijd!) eet je er iets bij. Bij mijn selectie favoriete wijnen tip ik daarom direct ook de beste gerechten om het glas mee te begeleiden. Dat zorgt voor nóg meer proefplezier!’

Over deze wijnen

aanbieding wit
aanbied rood

Wijnpakket De Smaak van Italië Vini bianchi

Ca’Rugate San Michele Soave Classico DOC 2022
Er is heel veel soave op de markt, maar niet zo veel goeie soave. Ik selecteerde een zachte maar levendige en verfijnde ‘soave classico’ uit het oorspronkelijke gebied waar de wijn-soort beroemd mee is geworden. Biologisch bovendien, van Ca’Rugate, een topdomein in Veneto. Uitmuntend bij pasta vongole en andere delicate schelp- en schaaldieren.

Tenuta Cocci Grifoni Colle VecchioOffida Pecorino DOCG 2020
Speciaal voor de liefhebbers van mineraliteit koos ik deze pecorino. En voor alle andere wijnliefhebbers ook, want dit is echt een heel bijzonder glas. Goud van kleur, met volwassen aroma’s van citrus en zomerkruiden als salie en munt. In de mond ultrasappig. Heeft baat bij een beetje lucht, dus wals ‘m goed en drink dan bij goud gebakken vlees, vis of groenten.

Mesa Giunco Vermentino di Sardegna DOC 2021
Prachtige wijn van een prachtig eiland, Sardinië. De om-standigheden zijn daar niet alleen voor toeristen ideaal, ook druiven voelen zich er in hun nopjes. Vermentino is de belang-rijkste witte druif van het eiland, waarmee verschillende stijlen gemaakt worden. Die van Giunco is er een met body en ener-gie. Vol, rijk en bloemig, met appel, citrus en tropisch fruit. Maar wat ‘m speciaal zo mooi maakt: die bijna ziltige frisheid. Echt heerlijk, zeker bij een gebakken of gefrituurd visje.

Wijnpakket De Smaak van Italië Vini rossi

Aglianico Campania IGT Terredora di Paolo 2019 Gemaakt van de lokale lastpak aglianico, ook wel de nebbiolo van het zuiden genoemd, omdat ‘ie laat rijpt en alleen met goede begeleiding uitgroeit tot de beste versie van zichzelf. Maar dan heb je ook wat: structuur! Zuren! En een aroma-gamma van kersen tot cacao. Kan bij alles met een beetje bite; een kruidige worst of gerijpte kaas is ideaal.

Fratelli Revello Barbera d’Alba DOC 2021
Van mijn favoriete broers uit Piemonte, waar ik in 2010 zelf de barolo ben gaan halen op het domein. Tip: zorg in Italië altijd dat je de coördinaten van het wijnhuis in je GPS- systeem hebt staan, want de adressen zijn soms onmogelijk te vinden. Barbera zit tussen dolcetto en nebbiolo in, en deze schoonheid is soepel, fris en fruitig. Drink ‘m bij gerechten met paddenstoelen of spaghetti al ragù.

Casa di Terra Moreccio Bolgheri DOC 2020
Een soort Super Tuscan, maar dan met meer elegantie; de blend die Casa di Terra voor de Moreccio heeft geselecteerd bestaat uit cabernet sauvignon, merlot en syrah en is krach-tig en complex. Je proeft zwoel, zwart fruit met superpower, maar door een elegantere inzet van vatrijping behoudt de wijn zijn klassieke karakter. Geweldig glas bij rib-eye of een sappige hamburger.

Ga naar colaris.nl/smaak of scan de QR code

QR code Colaris 

Voor alle wijnen geldt een 100% smaakgarantie. Voldoet een wijn niet aan de verwachtingen dan betekent dat eenvoudig: ‘niet goed, geld terug’. Haal het pakket nu in huis. Salute!