Terug naar overzicht
Monteggiori

Monteggiori in Toscane: het dorp waar de rust heerst

Monteggiori is een klein dorpje op de helling van de Apuaanse Alpen, direct achter de zandstranden van Versilia. De naam Monteggiori betekent ‘kleine berg’ en vind ik een van de meest fascinerende plekken van Toscane. Typisch middeleeuwse elementen zijn bewaard gebleven in het dorp. Je voelt je even duizenden jaren terug in de tijd wanneer je in het dorpje loopt.

Monteggiori treedt “buiten de gebaande paden” in vergelijking met andere Toscaanse dorpjes en dat is de reden dat ik, wanneer ik de kans heb, de auto pak om naar deze fijne plek te gaan. Je kunt het dorp op de heuvel gemakkelijk bereiken vanuit Lucca en Pisa, die op ongeveer dertig minuten afstand liggen met de auto.

Een korte geschiedenis van Monteggiori

Tijdens de middeleeuwen diende het kasteel als belangrijk uitzichtpunt om vijanden aan te zien komen. Je had vanaf hier uitzicht op de omgeving en kon tot aan de kust kijken. Dit kasteel zouden ze goed kunnen gebruiken in de hevige strijd die nog zou komen. De eerste vermelding van het dorp gaat terug naar het jaar 1224. Monteggiori was vanaf toen jarenlang het strijdtoneel van de troepen van Lucca en Pisa. Zij vochten om het gebied langs de kust van Versilia. Gedurende de strijd kwam het dorpje in handen van Lucca en later in handen van Pietrasanta.

Doen in Monteggiori

Het centrum kun je niet met de auto bereiken. Die laat je achter aan de voet van de heuvel. De wandeling naar boven is meer dan de moeite waard. Het pad naar het centrum loopt langs de oude verdedigingsmuren die nog grotendeels intact zijn. Elke keer als ik Monteggiori bezoek, ben ik aangenaam verrast door de rust en stilte van deze plek… en over de vele katten die lui in het zonnetje op de stoepjes liggen. Het zou me niets verbazen als hier meer katten dan inwoners te vinden zijn. Piazza degli artisti, het centrale plein, is het hoogste punt van de stad. Hier staat een prachtige katholieke kerk omgeven door oude huizen met gekleurde bloemen voor de deur.
Le Tre Terrazze op het centrale plein is het enige restaurant van het hele dorp. Ze hebben een groot terras met een geweldig uitzicht, vooral tijdens zonsondergang. Hier kun je genieten van traditionele Toscaanse gerechten, terwijl je de dagelijkse bezigheden van de locals aanschouwt.

Droomplek

Mijn favoriete plek in Monteggiori is net naast de klokkentoren, waar een oude, houten deur te onderscheiden is naast een metershoge rozenstruik. Dit schijnt de ingang te zijn van een prachtige verborgen tuin. Ik kan urenlang naar deze deur staren, dagdromend over de dingen die ik erachter zou vinden.
Het beste wat je kunt doen hier is verdwalen in de smalle straatjes en genieten van de stilte met alleen het geluid van fluitende vogeltjes. Als je bent uitgeslenterd in het oude centrum, ligt vlakbij de stad Pietrasanta, het kleine Athene van Italië, rijk aan kunst, cultuur, galerieën en kleine restaurantjes.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar Monteggiori? Bezoek dan zeker dit prachtige dorpje tijdens je eerstvolgende reis door Toscane.