Terug naar overzicht

Pitigliano: high light onder de middeleeuwse dorpjes van de Maremma

De Maremma is een prachtig landelijk gebied in Zuid-Toscane, waar je veel middeleeuwse dorpjes vindt. De highlight onder deze dorpjes is zonder twijfel Pitigliano.

Pitigliano (La Città del Tufo) is deels uitgehakt uit tufsteen en al van ver in het oog springt. Als je aan komt rijden, weet je direct waarom het tot de mooiste dorpjes van Italië behoort. De eeuwenoude straatjes en stegen van het dorp zijn ondanks hun leeftijd hun schoonheid nooit verloren.

‘Klein Jeruzalem’
Pitigliano staat ook wel bekend als ‘Klein Jeruzalem’. Die naam dankt het dorp aan de joden die hier eeuwenlang schuilden voor het anti-joodse regime van de paus – hij verbood de joodse religie en ontnam ze hun burgerrechten. De machtige familie Orsini en later zelfs de groothertog van Toscane toonden mededogen en zorgden ervoor dat ze in Pitigliano vrij konden leven, destijds een vervallen dorp. Vanaf de zestiende eeuw vestigden talloze joden zich hier en gaven de economie er een flinke boost ̶ waardoor ze ook geliefd waren bij de christenen in de buurt. Vandaag wonen er nog weinig joden in Klein Jeruzalem. Zij trokken wegens beperkte werkgelegenheid naar de grote stad. Maar de joodse monumenten, als de synagoge, de begraafplaats en het museum, worden er nog altijd gekoesterd.

Tip: wil je joodse zoetwaren en pizza proberen? Stap dan binnen bij koosjere banketbakkerij Forno del Ghetto (Via Zuccarelli 167).

Pappalpomodoro
Wellicht niet het meest gezellige restaurant van het dorp, maar het eten is goed en betaalbaar. Via Roma 92

Wil je zelf naar Toscane? Bekijk onze reisaanbieding!

Bekijk ook:

Beeld: Liselotte van Leest