Terug naar overzicht
haven porto ercole

Alles over Porto Ercole in Toscane

Voorbij wereldberoemde plaatsen als Florence en Pisa, ligt een gebied in Zuid-Toscane dat Nederlanders minder bekend in de oren klinkt: de Maremma. Hier vind je charmante plaatsen zoals Porto Ercole.

Porto Ercole ken je wellicht als vakantiebestemming van De Oranjes. Toenmalig koningin Juliana en prins Bernhard hadden er een villa, l’Elefante Felice (De Gelukkige Olifant). Nog altijd is het hier goed toeven.

Onze tips

Op schiereiland Monte Argentario

Je vindt Porto Ercole op Monte Argentario, een schiereiland dat door twee landtongen is verbonden aan het vasteland. Dit schiereiland is rijk aan fotogenieke baaien en stranden. Het is hier ook wat drukker dan rondom kustplaats Capalbio, maar in het voor- en najaar kun je er nog fijn vakantie vieren.

haven porto ercole

Kastelen
Porto Ercole is een van de bekendste dorpen op Monte Argentario. In dit gezellige havenplaatsje kun je lekker wandelen en eten. Nabij Porto Ercole liggen twee kastelen: Rocca Spagnola en Forte Santa Caterina. Vanaf beide kastelen heb je een geweldig uitzicht. Boven bij Rocca Spagnola kijk je schitterend uit op de kustlijn achter Porto Ercole en vanaf Forte Santa Caterina zie je de bootjes in de haven van Porto Ercole liggen.

Ook leuk: Porto Santo Stefano

Aan de andere kant van het eiland ligt nog een havenplaatsje dat misschien wel leuker is dan Porto Ercole, namelijk Porto Santo Stefano. Onderweg ernaartoe passeer je prachtige plekken, zoals het turkooizen water bij Pozzarello. Als je Santo Stefano binnenrijdt vanaf de SP161 kijk je geweldig uit over de gekleurde huizen die tegen de berg rondom de haven zijn gebouwd. Aan de lange boulevard heb je diverse viskramen, die vers gevangen vis verkopen. Wil je ‘m ter plekke in je pasta hebben? Schuif dan aan bij Osteria La Terrazza, waar je spaghetti alle vongole eet met uitzicht over de haven.

3x naar het strand

Monte Argentario heeft een aantal prachtige baaien, maar de mooiste plekken zijn helaas niet makkelijk te bereiken. De volgende baaien kun je alleen per boot of te voet te bereiken, maar dan heb je ook wat.

1.Spiaggia Lunga

Het lange strand Spiaggia Lunga achter Porto Ercole is evenmin makkelijk te bereiken. Je moet stevige schoenen aantrekken om het pad af te dalen. Maar eenmaal beneden kun je wel een bedje en een parasol huren, zodat je op  het kiezelstrand heerlijk kunt bijkomen van je trip – zonder hordes toeristen om je heen.

cala del gesso

2. Cala del Gesso

Cala del Gesso is een schitterende baai met turkooizen water. Er is een klein strandje waar je kunt zonnebaden, maar let op: er zijn hier geen faciliteiten. Ook de weg ernaartoe is ruig en steil, dus niet geschikt voor vakantiegangers met kinderen of die slecht ter been zijn. Bovendien is het er lastig parkeren. Een makkelijkere manier om de baai te bereiken is per boot, die je er voor anker kunt leggen. 

3. Feniglia

Het zandstrand van Feniglia ligt op de landtong tussen Monte Argentario en het vasteland. De plek is perfect voor wie met kinderen reist, vanwege de vele faciliteiten. Als je op zoek bent naar verkoeling kun je wandelen of fietsen in het achtergelegen pijnboombos. 

Hier eet je als een koning in Porto Ercole

Voor wie een keer wil eten als een koning − maar niet te diep in de buidel wil tasten ­− moet reserveren bij Dama Dama bij Porto Ercole. Een stijlvol restaurant met uitzicht over de bijbehorende golfbaan en de zee op de achtergrond. Sinds kort is het roer in handen van de gerenommeerde chef Emiliano Lombardelli (die zijn kookkunsten eerder vertoonde op ons event Little Italy). Met zijn komst is Dama Dama op weg om misschien wel zijn eerste ster te bemachtigen. Opvallend aan de werkstijl van Emiliano is dat hij niet louter werkt met lokale producten. ’Natuurlijk, probeer ik zoveel mogelijk uit de omgeving te halen. De olijfolie die we hier gebruiken komt van de bomen die je daar ziet,‘ zegt hij wijzend op een heuvel achter een paar holes. ‘En bij hole 18 produceren we onze honing.’ Rondom de baan rennen konijnen en snuffelen wild zwijnen rond, die zo nu en dan op het menu verschijnen. Op en top biologisch vlees dus. ‘Hoewel we omringd worden door zee, moet ik voor sommige soorten vis toch ergens anders zijn. Vandaag staat er een vis uit Normandië op de kaart, die hier niet zwemt.’ Zo zorgvuldig als hij zijn producten selecteert, met zo veel liefde kookt Emiliano. En dat proef je. Tussen alle gerechten door komt steeds een kleine verrassing van de chef, met als klap op de vuurpijl rauwe tartaar met truffel. Een diner dat je niet snel zult vergeten.

argentario golf resort

Argentario Golf Resort & Spa in Porto Ercole €€€
Vlak bij Porto Ercole bevindt zich het prachtige golf- en sparesort Argentario. Wie niet het schiereiland aan het verkennen is, kan zich hier vermaken met golf (18 holes), fitness, padel en tennis. Als je liever minder actief bent, kun je de dag doorbrengen in de spa of ontspannen aan het buitenzwembad. Je kunt er ook schoonheidsbehandelingen en massages reserveren. Het resort telt twee restaurants: een gezellige bar annex restaurant bij de golfbaan en het gastronomisch restaurant Dama Dama. Je kunt overnachten in het hotel of een van de villa’s op het terrein. argentariogolfresortspa.it

Beeld: Liselotte van Leest

Lees ook

dorpjes zuid italie

De mooiste dorpjes van Toscane

Het stoplicht staat op rood. We wachten op een kudde koeien die oversteekt. Een typisch beeld voor het binnenland van de Maremma, in het zuiden van Zuid-Toscane. Een prachtig landelijk gebied, waar je geniet van middeleeuwse dorpjes. Wij nemen je

Lees verder »

5x lekker eten in Capalbio doe je hier

Voorbij wereldberoemde plaatsen als Florence en Pisa, ligt een gebied in Zuid-Toscane dat Nederlanders minder bekend in de oren klinkt: de Maremma. Hier vind je charmante plaatsen als Capalbio. en daar kun je lekker eten. Een mooi startpunt van je

Lees verder »