Terug naar overzicht
Rome

7x deze leuke dingen in Rome doe je helemaal gratis

Een citytrip naar Rome kost vaak al het nodige. Onze ‘insider’ Liselotte heeft de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in de Eeuwige Stad op een rij gezet waarvoor je niets hoeft te betalen.

Te doen in Rome

1.Via Piccolomini

In de Via Piccolomini is iets bijzonders aan de hand. Op het moment dat je vanaf Largo Cardinal Ferrata deze straat inrijdt of loopt, wordt je horizon gedomineerd door de koepel van de Sint Pieter. Maar, bizar detail: hoe dichter je bij de koepel komt, hoe kleiner die lijkt te worden. Aan het einde van de Via Piccolomini mag de Sint Pieter dan wel een stuk kleiner ogen dan aan het begin van de straat, het uitzicht over de stad is vanaf hier wel fenomenaal.

2. Klein Londen

Begin twintigste eeuw werd de burgemeesterssjerp van Rome gedragen door de half Italiaanse, half Britse Ernesto Nathan. Rome was op dat moment slechts enkele decennia de hoofdstad van Italië en nog volop aan het bijbouwen. Onder leiding van Nathan werd een nieuwe wijk uit de grond gestampt, ten noorden van Piazza del Popolo. Een van de straten in die wijk doet denken aan zijn vaderland. De Via Bernardo Celentano lijkt namelijk meer op een straat in Londen dan in Rome, dankzij de laagbouw en hekken voor de deur. De kleurrijke straat staat dan ook beter bekend als Piccola Londra, oftewel ‘Klein Londen’.

3. Sant Giovanni in Laterano

Iedereen kent de Sint Pieter. Maar wist je dat dit niet de belangrijkste kerk is voor de katholieken? Die eer gaat naar de San Giovanni in Laterano, een imposante basiliek in de wijk Esquilino. Volgens de katholieken is dit de allerheiligste kerk ter wereld. Al in 313, het jaar waarin het christendom niet langer meer verboden was, liet keizer Constantijn hier een kerk bouwen, die later vele malen werd verbouwd en uitgebreid. Zo werd de basiliek in 1650 flink onder handen genomen om haar te moderniseren, met hulp van onder meer barokarchitect en -kunstenaar Borromini. Dat ‘moderne’ resultaat kun je vandaag nog altijd voor noppes bewonderen (en zonder hordes toeristen!). Het is ook mogelijk om het aangrenzende klooster te bezoeken, maar hiervoor betaal je wel € 5 entree.

4.Parco degli Acquedotti

Een van de mooiste parken van Rome is het Parco degli Acquedotti. Door dit park lopen de oude, Romeinse aquaducten, die op sommige stukken nog goed intact zijn. Ondanks dat het park wereldfaam verwierf door de film La Grande Bellezza is het nooit een toeristische trekpleister geworden. Je kunt hier nog wandelen in alle rust, met af en toe het geluid van blatende schaapjes op de achtergrond.

Ken je deze 3 andere stadsparken in Rome al? Heerlijke oases van rust om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.

5. Via Appia Antica

Een andere bijzondere plek met restanten uit de oudheid is de Via Appia Antica. Ooit de belangrijkste weg naar Rome, nu de mooiste. Start je wandeling bij de bushalte Erode Attico en loop richting het centrum. Al wandelend over de Appia Antica passeer je niet alleen (overblijfselen van) torens, paleizen, kerken en monumenten, maar ook dieren. Denk aan vossen, konijnen, kikkers en schildpadden. De chaos van Rome lijkt hier heel ver weg. Na afloop schuif je aan bij Trattoria Priscilla (Via Appia Antica 68) voor een Romeinse pasta. Tegenover de trattoria pak je de bus terug richting de stad.

6. Het mattatoio in Testaccio

Eind negentiende eeuw werd aan de rand van het centrum een slachthuis gebouwd, dat veel invloed zou hebben op wijk Testaccio eromheen. Rondom het slachthuis (mattatoio) werden appartementencomplexen gebouwd, om de arbeiders een goed onderkomen te bieden. De flats beschikken hier over een gemeenschappelijke tuin (loop er eens een binnen!), waar veel sociale controle was. In de arbeiderswijk zijn veel culinaire tradities ontstaan. De werknemers van het slachthuis kregen bovenop hun loon namelijk restvlees mee naar huis, zoals orgaanvlees. Zij verkochten dit door aan restaurants die hier heerlijke gerechten van wisten te maken. Zo lekker, dat Romeinen nog steeds in de rij staan voor een bordje pasta met maag of darmen. Het mattatoio is niet meer in gebruik, waardoor je nu vrij kunt wandelen over dit (deels gerenoveerde) stuk industrieel erfgoed.

Tip: bezoek de overdekte markt ernaast voor lekkere delicatessen (met orgaanvlees), die je op het terras van Café Baori in het mattatoio mag consumeren, met een drankje van de bar.

mattatoio roma

7. Stadio dei Marmi

Voor de gevorderde Rome-ganger is een bezoekje aan het atletiekstadion Stadio dei Marmi op het Foro Italico een aanrader. Het sportcomplex is onder leiding van Mussolini gebouwd in de jaren twintig en dertig, met het idee om hier de fascistische jeugd lichamelijke opvoeding te geven. Daarvan is geen sprake meer, maar de onmiskenbare architectonische stijl uit die tijd is nog altijd goed zichtbaar. Een stijl waarin Mussolini de grootsheid van Rome aan de wereld wilde laten zien, door elementen uit het eens zo machtige rijk in een nieuw jasje te steken (zo staat in de wijk EUR een moderne versie van het Colosseum). Het Stadio dei Marmi (1932) wordt omringd door 64 massieve beelden die stralend op marmeren voetstukken staan. Elke Italiaanse provincie schonk een beeld van een heroïsch persoon, die een sport vertegenwoordigt.

LEES OOK:

 

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reisaanbieding: met de trein naar Rome

Meer over Rome

Engelenburcht in Rome

9x de leukste weetjes over de Engelenburcht in Rome

Over de Engelenburcht Een mausoleum, vesting, toevluchtsoord, executieplek, luxueus huis, gevangenis, militaire kazerne en museum; de robuuste Engelenburcht in Rome heeft in 1900 jaar tijd een aardig cv opgebouwd. Van buiten gezien misschien niet Romes meest elegante gebouw, maar bijzonder is de burcht wel degelijk.   1.Mausoleum   Nooit

Lees meer »