Terug naar overzicht
Udine

Tips over Udine op de grens bij Oostenrijk en Slovenië

Wat te doen in Udine

Udine ligt vlak bij de grens met Oostenrijk en Slovenië, en vrijwel onbekend bij Nederlanders. Wij geven je tips voor een weekend in deze gezellige universiteitsstad.

Mandì! Zo begroeten de inwoners van Udine elkaar. Door de ligging vlak bij de grens met Oostenrijk en Slovenië is het stadje een mix van culturen. Dat hoor je in het dialect, proef je in het eten en zie je in de architectuur.

Oostenrijkse invloeden

Het eerste wat opvalt in Udine is dat de stad niet bepaald Italiaans aandoet. De restaurants en cafés doen denken aan Oostenrijkse Bierstuben, met donkere balken en houten banken. De lokale gerechten op de kaart zijn voor buitenstaanders niet uit te spreken – maar wel met smaak op te eten. En ook in het straatbeeld zie je door de Venetiaanse gotiek, opvallend veel huizen in Oost-Europese stijl. Dankzij deze combinatie valt er een hoop te zien en te proeven.

Invloed van Venetië

Van de vijftiende tot en met de achttiende eeuw heerste het machtige Venetië over Udine. Dat zie je duidelijk terug op het mooiste plein van de stad, het Piazza della Libertà. De zestiende-eeuwse Loggia del Lionello aan het plein doet, door het wit-roze marmer en de gotische bogen, denken aan het Dogenpaleis op het San Marcoplein. In de loggia is het raadhuis gevestigd, met een indrukwekkende entree. Voor de deur ligt namelijk een overdekt plein van marmer, dat ’s avonds sprookjesachtig verlicht wordt. Tegenover ligt hét symbool van de stad, het hagelwitte Loggia di San Giovanni, waar boven een prachtige klokkentoren uitsteekt. Het gebouw was eens gewijd aan de Heilige Giovanni, maar tegenwoordig worden oorlogsslachtoffers geëerd. Op de hoek drink je koffie in het imposante Caffè Contarena, met uitzicht op het plein.

Kasteel van Udine

Op de heuvel achter de Loggia di San Giovanni ligt het Castello di Udine. Vanuit de kasteeltuin heb je een geweldig uitzicht over de stad en de bergen eromheen. In het kasteel zijn diverse musea gevestigd, als Museo Archeologico, Museo Friulano della Fotografia en la Galleria d’Arte Antica. In die laatste vind je werken van de trots van Udine, Giambattista Tiepolo. Deze achttiende-eeuwse rococoschilder staat bekend om zijn zonnige, kleurrijke taferelen die hij schilderde. Hoewel niet afkomstig uit Udine, werkte hij een paar jaar in de stad en liet in die korte periode een groot aantal fresco’s en schilderijen achter in kerken en palazzo’s. Tiepolo liet zich inspireren door de kleuren van de stad, met name tijdens de zonsondergang. In het patriarchaal paleis, dat nu het Museo Diocesano e Gallerie di Tiepolo herbergt, zijn misschien wel de mooiste te zien. Entree € 7, musdioc-tiepolo.it

Gezellige sfeer in de stad

Hoewel Udine een kunsthistorisch pareltje is, is de sfeer een van de beste redenen om de stad te bezoeken. Waar Piazza della Libertà uitblinkt in schoonheid, doet Piazza Matteotti dat in gezelligheid. Dit plein, ook wel Piazza delle Erbe genoemd, wordt omringd door historische palazzo’s én terrassen.

Tajut: de Friuliaanse borreltraditie

Neem plaats voor een tajut, een Friuliaanse borreltraditie. Inwoners verzamelen zich, soms al voor lunchtijd, in tavernes en bars voor een glas met één deciliter wijn, vergezeld van een plankje san danieleham of montasiokaas. Waarom exact één deciliter? Dit was naar verluidt de maximale hoeveelheid die herbergiers vroeger mochten schenken aan gasten. Anderen beweren dat water in het verleden gedesinfecteerd moest worden en dat ze hiervoor één deciliter wijn gebruikte. Uiteindelijk werd het water helemaal weggelaten en alleen de wijn veroberd. Misschien nog wel leuker dan zitten voor je tajut, is om ’m net als de Udinese staand te nuttigen. Bijvoorbeeld in de straatjes rondom Piazza Matteotti. Bij het populaire Locanda al Cappello is het altijd gezellig druk, zowel binnen als voor de deur. Ze hebben een ruime keuze uit (lokale) wijnen en heerlijke hapjes.

Friuliaanse lekkernijen

Udine is niet bepaald de place to be voor veganisten. Vitrines worden gedomineerd door hammen en kazen, die je meestal op een plankje vooraf aan de maaltijd eet. Bijvoorbeeld Salam tal aset, salami gekookt in azijn. Iets wat je vrijwel overal op de (borrel)kaart terugvindt is frico, gebakken kaas, vaak gemengd met aardappelen. Soms worden er extra ingrediënten toegevoegd, als ui. Elk restaurant of café heeft zijn eigen recept. Dat geldt ook voor een andere lokale specialiteit, cjarsons (spreek uit als ‘karsons’). Dit is een ravioli die zowel hartig als primo of als zoet dessert kan worden bereid. Of een combinatie hiervan. Bij Osteria alla Ghiacciaia serveren ze hartige cjarsons met een bijzondere twist. Je eet er de Friuliaanse ravioli met vlees en kaas, waaraan een beetje nootmuskaat en kaneel zijn toegevoegd. Hierdoor heeft het hartige gerecht ook wat weg van onze speculaaskoek. Apart, maar erg lekker. Een andere must try is de gnocchi met eend bij de typisch Friualiaanse taverne Trattoria ai Frati. Een begrip in de stad. Vergeet vooral ook niet de maaltijd af te sluiten met een good old tiramisù, waarvan hier de oorsprong zou liggen.

Zeker doen als je in Udine bent

Winkelen
In Udine vind je veel stijlvolle kledingwinkels. De beste straten om te shoppen zijn Largo del Pecile, de Via Mercatovecchio en de Via Paolo Canciani.

Kathedraal bezoeken

De kathedraal van Udine aan het Piazza Matteotti is een mengelmoes van stijlen, doordat de bouw ervan eeuwen in beslag nam. Je vindt er een mix van romaanse, gotische, renaissance-, en barokstijl. In de sacramentskapel zijn werken van Tiepolo te zien.

Ontdek zelf de mooie regio Friuli Venezia Giulia

Wij weten precies waar je moet zijn! Bekijk het reisaanbod.

Dagelijks de leukste tips en het laatste nieuws uit Italië? Volg De Smaak op Facebook!

Tekst en fotografie: Liselotte van Leest