Terug naar overzicht

Ga je op vakantie naar Umbrië? Dan wil je deze 10 plekken zien

Umbrië wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd. Je vindt er veel natuurparken en de mooiste middeleeuwse dorpen. Ga je deze vakantie naar Umbrië? Bezoek dan deze 10 plekken.

1. Assisi

Assisi is vooral bekend als de geboorteplaats van Sint Franciscus (of San Francesco), de patroonheilige van De Laars. De Sint-Fransiscusbasiliek in Assisi herbergt het graf van de patroonheilige en is een populair bedevaartsoord. Daarnaast vind je er Romeinse ruïnes en verschillende middeleeuwse bezienswaardigheden.

2. Orvieto

Je vindt Orvieto op een van de groene heuvels in het zuiden van Umbrië. De prachtige duomo is met zijn mozaïekgevel een van de mooiste middeleeuwse monumenten van Italië. Orvieto is goed te bereiken met de auto of trein en leent zich daarom perfect voor een dagtripje vanuit Rome. Ook is het een goede uitvalsbasis om Zuid-Umbrië en Toscane te ontdekken.

3. Spoleto

Spoleto, de ommuurde heuvelstad, is misschien wel de mooiste stad van heel Umbrië. Het beroemdste monument van Spoleto is de Ponte delle Torri, een 14e-eeuws aquaduct met een lengte van maar liefst tweehonderddertig meter. De oude Longobard-kerk van San Salvatore staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is zeker een bezoek waard.

4. Perugia

Perugia is de hoofdstad van de regio Umbrië en is een levendige heuvelstad met Etruskische en middeleeuwse wortels. Wil je de heuvelsteden van Umbrië ontdekken? Dan is Perugia een goede uitvalsbasis. In juli wordt het jaarlijkse Summer Jazz Festival gehouden. carnifest.com

5. Todi

Het ommuurde dorp Todi ligt op een 400 meter hoge heuvel met prachtig uitzicht over het landschap van Umbrië. De bezienswaardigheden liggen vlak bij elkaar, zodat je Todi gemakkelijk binnen een paar uur kunt verkennen. Maar ondanks dat zijn er genoeg plekken waar je kun blijven hangen om te genieten van het uitzicht of de ambiance. Het dorp is een rustige uitvalsbasis voor een bezoek aan Zuid-Umbrië.

6. Lago Trasimeno

Lago Trasimeno is een van de mooiste meren van Italië. De drie pittoreske eilanden bereik je gemakkelijk per veerboot. Rondom het meer vind je verschillende stranden. Een van de mooiste steden is Castiglione del Lago met een een prachtig middeleeuws centrum. En, zoals de naam al doet vermoeden, een kasteel aan het meer.

7. Gubbio

Gubbio is een goed bewaard gebleven middeleeuws heuveldorp. Het bezit een mooie selectie monumenten uit de middeleeuwen en de renaissance. Net buiten de stad vind je een prachtig Romeins amfitheater. Je vindt Gubbio op een schilderachtige locatie op de lagere hellingen van de berg Ingino.

8. Spello

Het mooie Spello heeft veel weg van Assisi, maar het is er veel minder toeristisch. Dit fotogenieke dorpje is gebouwd op de zuidelijke helling van de Monte Subasio in Umbrië. Je vindt er pittoreske straatjes, zachtroze gekleurde huisjes, afbrokkelende Romeinse ruïnes en weids uitzicht over de vallei.

9. Norcia

Norcia ligt in de heuvels bij de ingang van het park Monte Sibillini en vormt een goede uitvalsbasis voor het verkennen van het natuurgebied. De stad wordt omgeven door 14e-eeuwse muren en de Romeinse overblijfselen zijn op verschillende plaatsen nog goed zichtbaar. Norcia staat bekend om zijn vleeswaren. Slagers die gespecialiseerd zijn in het maken van worsten worden dan ook door heel Italië Norcineria genoemd.

10. Narni

Het heuveldorp Narni wordt beschouwd als het geografische centrum van Italië. Het dorp was een belangrijke Romeinse nederzetting en maakte deel uit van de pauselijke staat in de 12e tot de 14e eeuw. Een bezoek aan Narni is perfect te combineren met een wandeling door de bosrijke omgeving of met een stukje van het prachtige pelgrimspad van Franciscus.

LEES OOK:

Wil je dagelijks de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips van Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!