Hoe koop je een tweede huis in Italië? | De Smaak van Italieë
Terug naar overzicht
Tweede huis

Hoe koop je een tweede huis in Italië: de tips van makelaars

Hoe koop je een tweede huis in Italië? Veel Nederlanders vragen het zich af, want stiekem dromen we allemaal wel eens van een huis in de Laars. Wij verzamelen de beste tips van makelaars.

Ontdek de geheimen van het kopen van een tweede huis in Italië

Inhoud

Tip: ‘Het is belangrijk om te begrijpen hoe het makelaarssysteem werkt; in Italië is een makelaar namelijk een bemiddelaar die door zowel de koper als verkoper wordt betaald. Als je zelf het eerste contact legt met een makelaar, en daarna nog even laat nabellen door je aankoopmakelaar riskeer je dus dat twee keer courtage moet betalen’, zegt Dorrie Seijffert, die met makelaarskantoor Le Case di Dorrie actief is in Umbrië.

Tip: ‘Pas een beetje op voor websites als idealista.it. Veel Nederlanders denken dat dit de Italiaanse Funda is, maar als je je hier aanmeldt, kan het gebeuren dat de achterliggende makelaar jou als ‘zijn’ klant beschouwt en je commissie zal willen rekenen bij een aankoop’, zegt Ronald de Rooy, die met ItaliaCasa actief is in het hele land.

Italiaans dorpje in Toscane

Tip: ‘Houd een duidelijk eindbudget voor ogen en communiceer dit met de makelaar. Niet iedereen wil zich in zijn financiële kaarten laten kijken, maar als je iets koopt wat opgeknapt moet worden kan je je vergissen. Soms denken mensen: ik heb voor €20.000 een zwembad erbij, maar er zijn gevallen waarbij de prijs voor de aanleg van zwembaden hoger ligt. Dit ligt aan het type grond, zegt Jeroen Macco van Special Umbria. Jeroen richt zich op verkoop, onderhoud, interieur, verhuur, bouwbegeleiding, service en beheer van Italiaans vastgoed.

Een huis in italië bezichtigen

Tip: ‘In Nederland zijn veel huizen voor de bezichtiging tot in de puntjes verzorgt. Dat is bij een second home in Italië vaak helemaal niet het geval. Ik sta regelmatig nog even snel lege flessen shampoo uit de badkamer weg te gooien, of de doppen op de tandpastatubes te draaien. Daar moet je dus wel doorheen kunnen kijken’, zegt Dorrie Seijffert.

Kies slim

Tip: ‘Ga voor een kwalitatief goede woning: liever kleiner en hoogwaardig, dan groot en later onverkoopbaar. Kies voor een gebied waar een gezonde tweede huizenmarkt bestaat zodat je in de toekomst je woning ook weer goed kunt verkopen als dat aan de orde is’, zegt Ronald de Rooy.

Belastingen en hypotheek van een tweede huis in Italië

Tip: ‘Een hypotheek aanvragen kan, maar het is behoorlijk omslachtig. Alles moet vertaald worden door een beëdigd vertaler, dat kost je vaak duizenden euro’s en duurt zo drie maanden. En soms wordt de aanvraag dan alsnog afgekeurd. En vergeet niet: als het lukt een hypotheek te krijgen moet je alsnog 40 procent zelf kunnen inleggen als je als buitenlander in Italië koopt. Het handigst is bij je eigen bank een hypotheek te nemen op de overwaarde van je Nederlandse huis zodat je met dat geld een deel van je Italiaanse huis betaalt’, zegt Dorrie Seijffert.

Codice Fiscale

Tip: ‘Om in Italië een huis te kunnen kopen, een bankrekening te openen, te mogen werken en naar school te gaan, heb je een codice fiscale, oftewel fiscale code, nodig. Dit is gratis en kan je aanvragen bij de Agenzia delle Entrate. Online kan dat ook via: Ambasciata d’Italia’, zegt Jeannette Koudenburg die vooral actief is in Le Marche.

Second home Italië, over tot de aankoop

Tip: ‘Wie een beetje thuis is in de Nederlandse woningmarkt, weet: tientallen duizenden euro’s overbieden is de normaalste zaak van de wereld geworden. In Italië is dat nog niet het geval’, zegt Dorrie Seijffert. ‘De prijzen zijn hier tijdens de financiële crisis in 2008 gigantisch gezakt, huizen stonden toen jarenlang in de verkoop. Dat is nu wel echt snel aan het veranderen, we zien meer beweging en de prijzen stijgen. De Italianen zelf zijn terug op de woningmarkt, onder andere door corona; ze willen een buitenhuis tot hun beschikking hebben, maar ook veel buitenlanders doen hun best een huis te bemachtigen.’ Ook Ronald de Rooy van ItaliaCasa herkent dat: ‘In de populaire gebieden, zoals het merengebied, Le Marche en Umbrië begint wel schaarste te ontstaan. Overbiedingen heb ik nog niet meegemaakt, maar ik sluit niet uit dat dat op termijn gaat gebeuren.’

In sommige delen van Italië worden huizen voor slechts 1 euro te koop aangeboden. Een beproefde methode om leeggelopen dorpen nieuw leven in te blazen. De lokale overheden stimuleren de verkoop van deze huizen om het toerisme en de lokale economie te bevorderen. Toch trekt het aanbod veel belangstelling van zowel Italianen als buitenlanders die op zoek zijn naar een goedkope woning in een idyllisch Italiaans dorp.

Wees geduldig

Tip: ‘Leg je neer bij het feit dat het in Italië over het algemeen allemaal gewoon een stuk langer duurt’, zegt Ronald de Rooy. ‘In Nederland spreek je over weken, in Italië al gauw maanden. Verlies niet meteen je vertrouwen, het hoort erbij.’

Toscane in de ochtend

Subsidies en verbouwen van een huis in Italië

Tip: ‘Als je een huis gevonden hebt, laat het dan door een geometra verifiëren op urbanistische conformiteit. Dat wil zeggen: laat bij de gemeente checken of het huis in dezelfde staat verkeert als op de tekeningen staat. Klopt het aantal verdiepingen, is er geen aanbouw? In mijn ervaring zijn er in 50 procent van de gevallen afwijkingen die moeten worden opgelost door de verkopende partij. Als je dat niet laat checken draai je als nieuwe eigenaar mogelijk zelf op voor de kosten’, zegt Erik de Jong van Van Astgoed makelaar dat in heel Italië actief is.

Agrarisch voorrangsrecht

Tip: ‘In het buitengebied is het handig het agrarisch voorrangsrecht in het contract op te nemen als opschortende voorwaarde. De eigenaren van de aangrenzende percelen zullen, als ze agrariërs zijn, geïnformeerd dienen te worden over de verkoop van het perceel en hebben 30 dagen om het perceel zelf te kopen tegen dezelfde voorwaarden. Maar als je ze niet informeert dan heeft de buurman een jaar de tijd om de koop te laten terugdraaien. Veel verkopers zeggen: ‘Laat maar zitten, ik ken de buren, die zijn hartstikke aardig, dat zal niet voor problemen zorgen’. Niet doen!’, zegt Jeroen Macco.

Tip: ‘In Italië zijn ze heel streng met bouwvoorschriften. Of je nu het toilet verplaatst of een raam vergroot; voor alles heb je een officiële vergunning nodig. Vraag je die niet aan, dan heb je een probleem als je het ooit weer wilt verkopen en kun je ook een behoorlijk hoge geldboete krijgen. Die strenge richtlijnen hebben onder andere te maken met de aardbevingsgevoeligheid van het land; een ingenieur moet uitrekenen of jouw verbouwing wel verantwoord is of dat er bijvoorbeeld eerst extra steunpilaren nodig zijn’, zegt Dorrie Seijffert.

Subsidies

Tip: ‘Tegenwoordig zijn er subsidies te krijgen als je in Italië verbouwt. Om een huis duurzamer te maken bijvoorbeeld bestaat de Ecobonus. Betere isolatie, een warmtepomp en andere aanverwante maatregelen worden voor 110 procent vergoed. Ook als je je huis aardbevingbestendig laat maken, kun je een subsidie krijgen’, zegt Dorrie Seijffert. ‘En door al die relatief nieuwe subsidies wil iedereen, ook alle Italianen, nu stante pede zijn huis verbouwen. Het kan dus, net als dat in Nederland nu het geval is, moeilijk zijn om aan werklui te komen’, zegt Ronald de Rooy. ‘Wees je daar bewust van tijdens je planning.’ 

Bekijk voor meer informatie ons Dossier Tweede Huis

Meer lezen over wonen & werken in Italië