Terug naar overzicht
Trullo Yours Trulli

Yours Trulli, op trulli-zoektocht met de Italiaanse Max Verstappen

“Vendita trullo” is dé Google-zoekopdracht van het voorjaar 2017. Als Italiëliefhebbers hebben Jeroen en Nicole nu echt de overtuiging om een nieuwe stap te zetten. Hoe mooi zou het zijn om in Puglia te wonen en een Bed & Breakfast te beginnen in de Valle d’Itria.

Dit unieke platteland is een lappendeken van olijfbomen, wijngaarden en trullihuizen; vooral rondom de plaatsen Ceglie Messapica, Cisternino, Martina Franca en Locorotondo.

Italiaanse Max Verstappen
In Nederland hebben we via internet een aantal makelaars aangeschreven en van eentje kregen we ook daadwerkelijk antwoord. Het uitblijven van antwoord bij de rest zal uiteraard iets te maken hebben met de taalbarrière, wij spreken no Italiano… Nog niet. De Italiaanse Max Verstappen, Pierdonato, is de enige makelaar die wel heeft gereageerd. Hij spreekt perfect Engels en is bereid ons mee op speurtocht te nemen. Meestal rijdt hij een stuk voor ons uit – één hand aan de telefoon – en hij neemt dan de meest onmogelijke weggetjes.

Luidruchtige markt
Op een maandagochtend hebben we afgesproken bij zijn makelaarskantoor in het hart van Cisternino. Op het pleintje voor het kantoor is het een drukte van jewelste, de weekmarkt met groente, fruit, noten en kleding vindt hier luidruchtig plaats. We dromen al van hoe wij hier in de toekomst deze lekkere, lokale producten gaan kopen.

Gerenoveerd tot bouwval
Maar daar komen we nu niet voor. Vandaag gaan we trulli bekijken, variërend van ‘volledig gerenoveerd’ tot ‘bouwval’. Ons geduld wordt op het makelaarskantoor op de proef gesteld. De secretaresse, die geen Engels spreekt, legt uit dat Pierdonato aan het bellen is. De afspraak van 10 uur wordt 11 uur. Maar als we eenmaal op weg gaan, bekijken we in de ochtend meteen 3 trulli achter elkaar.

Specifieke regels
Terug op het makelaarskantoor ontdekken we de eerste horde die genomen moeten worden bij de toekomstige aankoop. De Italiaanse huizenmarkt heeft namelijk specifieke regels en wetgeving. Zo heeft in Italië de buurman het eerste recht op koop, vanwege het aangrenzende land. Bij de Trullo van onze eerste keuze gaat de buurman gebruik maken van dit recht. Dat is een teleurstelling. Gelukkig heeft Pierdonato genoeg andere huizen in zijn portefeuille. Maar die gaan we nog niet bekijken, want het is lunchtijd en dat betekent: siësta.

Strandpaviljoens
Veel dingen in Puglia zijn meegegaan met de moderne tijd, maar in de basis houden ze nog steeds vast aan hun eeuwenoude gebruiken. Het toeristenseizoen is bijvoorbeeld bijzonder kort. Het is nu mei en echt prachtig weer, maar toch zijn de strandpaviljoens niet bezig met de aanwezige toeristen. Het toeristenseizoen in deze regio loopt van juni tot september en de rest van het jaar is Puglia voor de 4 miljoen inwoners van Zuidoost-Italië.

Pulignese aperitivo
Zo wordt dus ook de siësta in stand gehouden. Van 13 tot 16 uur is er in Cisternino niets te doen. Dan gaan Nicole en ik maar lunchen. En dat is bepaald geen straf. We gaan graag naar Garibaldi in Martina Franca, met een prachtig uitzicht op de Basilica di San Martino. We gaan voor de Pulignese aperitivo. Volgens onze maatstaven heb je dan al 3 gangen gegeten, maar voor de gezelligheid nemen we toch een hoofdgerecht. Na deze uitgebreide maaltijd hebben we dan ook genoeg energie voor deel twee van de trulli-zoektocht.

 

 

Jeroen Peeters en Nicole van Wieringen
Deze Italiëliefhebbers runnen al jaren theezaak Teazone en luxe Bed & Breakfast Bouteaque in Maastricht. Het stel heeft een nieuwe droom en dat is een B&B in een echte Italiaanse trullo. Voor ons bloggen ze over hun Pugliese avontuur.