Terug naar overzicht

Yours Trulli: het leven in Puglia is niet perfect. En dat is prima

Daar zitten Jeroen en Nicole dan. Het hele jaar door op vakantie in Puglia, maar zo voelen de eerste maanden na hun vertrek uit Maastricht zeker niet. Het is eigenlijk best afzien.

‘We leven zonder verwarming en telefoonbereik. Tegelijkertijd leer je jezelf (en elkaar) opnieuw kennen. Het is bijna twee jaar geleden dat we besloten een vervallen trullo in de buurt van Martina Franca aan te schaffen en z’n oude glorie terug te geven, maar het was ook het startsein om een andere leefstijl na te streven. Meer ‘een met de natuur’ en vooral meer buiten zijn, lekker in de zon.

Regen
De naam Puglia komt van het Latijnse apluvia, wat ‘gebrek aan regen’ betekent. De regio is warm en droog. Al is daar afgelopen april en mei niets van te merken. Het heeft nog nooit zoveel geregend als dit voorjaar.

Veel parkeren bij de supermarkt
Wat we waarschijnlijk het meest geleerd hebben in deze eerste maanden in Puglia is dat je inderdaad zonder verwarming kunt leven, maar het ontbreken van een werkend wifi-signaal is toch wel gek, aangezien in Maastricht de boekingen voor het hotel gewoon doorlopen. Het wordt een kwestie van loslaten en van veel parkeren bij de supermarkt, omdat daar een open wifi-kanaal is. Wanneer de satellietschotel is geplaatst, kunnen we weer internetten, Netflixen en Whatsappen.

Boer om de hoek
Onze toekomstige gasten willen we Puglia laten zien door de ogen van een local. Dan heb je het al snel over eten en de kleine winkeltjes in de buurt. Die winkeltjes zijn echt het hart van de streek: klein en gespecialiseerd. Voor een grasmaaier ga je naar de specialist en het vullen van een gasfles is een aparte zaak. Verse burrata koop je bij het boertje om de hoek. Ook de stracciatella, een van de vele mozzarella-varianten haal je vers bij de boer en je krijgt er ongetwijfeld een mooie anekdote bij.

‘Poeklia’
Ja, dat is voor ons Puglia (spreek uit Poelja). Zeker niet de streek die bij RTL Boulevard werd omschreven als gortdroog en ‘je voelt je rijk als je om je heen kijkt in die Masseria’. Helaas bedoelde de presentatrice perfectie en geld met deze woorden. Nee, het is de streek ‘Poeklia’ (volgens de uitspraak van dezelfde RTL-presentatrice) waar je je rijk voelt omdat er echte mensen wonen met echte verhalen en echte vaardigheden.

Hier wonen verrijkt je leven en dat leven hoeft niet perfect te zijn. De niet-perfectie laat zich helaas ook gelden door gaten in de weg en gedumpt afval langs de weg. In de zomermaanden zie je dit gelukkig minder door het hoogstaande gras.

Tweede trullo
Ondertussen hebben we een tweede trullo aangeschaft. Een trullo die met 2 grote cones, 2 alcoves en een hectare landbouwgrond bijna aan ons perceel grenst. In onze fantasie hebben al een wijngaard geplant, omdat er bijna 80 wijnranken staan. In Martina Franca worden fruitige en delicate witte wijnen geproduceerd van Verdeca en Bianco d’Alessandro, dus het is een goede voedingsgrond.

Courgette uit Paesi Bassi
Onze 70-jarige buurmannen Alfredo en Sandrino met hun familia Masseria la Grotta maken wijn. Ze vullen grote, glazen flessen van 5 liter, dus ze weten wel waarover ze praten. Ze vertellen ons dat de Nederlandse aardappelen die we hebben gekweekt niet geschikt zijn voor de rode Pugliese grond. Ook die courgettezaadjes uit Paesi Bassi zijn totaal waardeloos . Een handvol zaadjes wordt aangereikt, zo moet het lukken. Daar zit dus de verrijking: een simpel handgebaar en de sympathie die groeit van de buurmannen voor de twee ontwetende Nederlanders die om vage redenen naar Puglia zijn verhuisd.

De Beckhams
Inderdaad hebben Justin Timberlake, Madonna, de Beckhams en Ivanka Trump de laatste jaren hun vakantie doorgebracht op een van die mooie masseria-adresjes die Poeklia rijk is, maar er is zoveel meer. Het is zeker niet alleen maar ‘het nieuwe Ibiza’.

Lome zomer
De glazen fles gaat retour en wordt weer gevuld. De 7 honden van masseria la Grotta houden zich opvallend rustig als we het erf aflopen. Het zal de Pugliese lome zomer zijn of misschien blenden we al een beetje in de omgeving. Puglia is the place to be.’

Jeroen Peeters en Nicole van Wieringen
Deze Italiëliefhebbers runnen al jaren de luxe bed & breakfast Bouteaque in Maastricht. Het stel heeft een nieuwe droom en dat is een B&B in een echte Italiaanse trullo. Voor ons bloggen ze over hun Pugliese avontuur. Lees de andere Yours Trulli-blogs van Jeroen en Nicole 
Beeld: Inge van Beekum