Terug naar overzicht
trullo

Tips van Jeroen en Nicole van Yours Trulli voor het opstarten van een B&B

Jeroen en Nicole starten het jaar op in Puglia, met een tweede gekochte trullo. Hieronder geven ze tips voor wat er zoal komt kijken bij het opstarten van een B&B in Zuid-Italië. Plus: je kunt ze ontmoeten en vragen stellen op Little Italy!

‘De left-overs van de panettone (verplichte kerstkost) zijn verwerkt tot heerlijke wentelteefjes en zoals het heurt zijn we het jaar begonnen met gedroogd fruit en druiven op tafel en natuurlijk moest de rode trui gedragen worden op nieuwjaarsdag om meer geluk te hebben in het nieuwe jaar. Ook la Befana heeft haar bezemsteel weer in de kast gezet.

Echte Italiaanse folklore, de kleine oude heks ‘la Befana’ komt hier al eeuwen in de nacht van 5 op 6 januari cadeautjes en snoepjes brengen in de opgehangen sok. Voor deze oude heks wordt geen wortel in een schoen, maar een glas wijn klaargezet. Bij ons is ze niet langs geweest; van onze zelfgemaakte wijn zou La Befana sowieso een punthoofd of -muts krijgen.

Stevig aanpoten
De druiven die we in september hebben geoogst, staan nu te vergisten op de megafles. De olijven die we uit de bomen hebben gemept met de stok die de vorige eigenaar had achter gelaten, hebben we op zout gezet. We hadden te weinig olijven om olie te produceren. Om 1 liter olijfolie te maken heb je ruwweg 5 kilogram olijven nodig, een hele berg. Al dat werk, ploegen, onderhoud, oogsten, persen, opslaan, flessen vullen, etiketten erop, om uiteindelijk een zachte, milde, fris fruitige olijfolie te krijgen. Zou het nou alleen de olijfolie zijn die zo gezond is of het hele productieproces? In ieder geval is het stevig aanpoten net als het opstarten van een B&B in Puglia.

Opstarten business
Hoewel we het opstarten van een business al vaker hebben gedaan blijft dit avontuur toch met regelmaat voor verrassingen zorgen. Natuurlijk hebben we een plan gemaakt en een to-do lijst samengesteld. Wat verwacht je, denkt je partner er net zo over, dat soort vragen komen aan bod.

Hoe de Italiaanse zomer eruit zag was ons wel bekend, maar een Italiaanse winter is toch weer net even anders. Zou het op den duur te saai worden op de campagnia? Een goede vraag voor een koppel dat altijd in het centrum van Maastricht heeft gewoond.

Klussen
Ook onze sterktes en zwaktes hebben we tegen het Italiaanse zonlicht gehouden voordat onze koers richting het Italiaanse zuiden ging. We kunnen bijvoorbeeld best wel klussen, maar een aantal zaken vergt de vaardigheid en kunde van een expert. Vaak ontbreekt het je ook aan de professionele apparatuur, dit zorgt dat je gecalculeerde kostenplaatje wellicht niet helemaal klopt omdat je toch vaker professionals inhuurt.

De aankoop is niet het lastigste onderdeel
Afgelopen jaar hebben we een tweede trullo gekocht, maar nu weten we uit ervaring dat de aankoop niet het lastigste onderdeel is. Vervolgens begint namelijk het rekenen: heb je genoeg geld voor de klus? Een Nederlandse bank financiert nog steeds geen project in Italië, dus is het belangrijk om je eigen middelen duidelijk in kaart te brengen. Onze berekeningen voor de twee trullo’s gaan uit van 4 kamers die verhuurd kunnen worden om rendabel te zijn. Een seizoen begint normaliter in april en loopt door tot oktober. Je rekent uit hoeveel kamers je nodig hebt om alle vaste lasten te betalen. Ook is het belangrijk te weten hoeveel spaargeld je nodig hebt om de eerste magere jaren door te komen.

Regels voor toeristisch bedrijf
De regels voor het starten van een toeristisch bedrijf verschillen per regio. Een B&B is overigens weer iets anders dan agriturismo of een casa vacanze. Voor de laatste omschrijving past vaak een huis dat als geheel verhuurd wordt. Je mag namelijk drie kamers verhuren in een familiaire sfeer zonder een diploma te hebben. Ook hoeft er dan geen BTW-afdracht plaats te vinden, en en daarmee heb je toch weer 10% in de pocket. Vaak is een standaard brief richting burgemeester voldoende om een vergunning te verkrijgen, het is mogelijk dat er een technische controle volgt maar deze zal niet heel streng zijn.

Subsidie
In veel regio’s kun je aanspraak maken op subsidie maar de regels zijn moeilijk te doorgronden. Zeker als buitenlander (stranieri) heb je maar een geringe kans iets te krijgen uit zo’n subsidiepot. Wij hebben het zelfs nooit geprobeerd.

180 graden-turn in je leven
Leven van een B&B-activiteit zal geen vetpot zijn. Al snel worden de inkomsten overschat en de uitgaven onderschat. Ook de additionele activiteiten die gelinkt zijn aan de gastenverhuur, zoals maaltijden en drankjes, vergen aanvullende vergunningen met alle bijbehorende kosten en verplichtingen. Jazeker, ondernemerslust en positieve naiviteit heb je zeker nodig voor een 180 graden-turn in je leven.

LEES OOK:

Beeld: Inge van Beekum

Alle blogs over Yours Trulli