Terug naar overzicht
Hitte italië, zo overleef je

8x zo overleef je een hittegolf in Italië

Sta je op het punt van vertrekken maar zie je op tegen de warmte op je vakantieplek? Geen nood! Er zijn tal van mogelijkheden en activiteiten om de hitte te vermijden en ook het beste uit je vakantie te halen. Dus pak je koffer, ga gerust op vakantie en laat De Smaak je gids zijn om jouw zomervakantie in Italië onvergetelijk te maken, zonder kans op oververhitting!

1. Denk vooraf na over een bezoek aan een stad
Wil je naar de stad plan je activiteiten dan zo vroeg mogelijk in de ochtend of aan het einde van de middag.
Bezoek gebouwen die van nature koel zijn zoals kerken, kathedralen en basilieken. De dikke stenen muren en de vaak grote hoogte zorgen voor zeer aangename temperaturen. Ook kan je denken aan kunstgalerijen en musea waar veelal een airconditioning aanwezig is zoals het Uffizi in Florence of het Vaticaan in Rome.
Tot slot bieden parken en stadstuinen veelal ook genoeg mogelijkheden voor heerlijke koele plekken. Kijk hier verder: Negen plekken om verkoeling te zoeken in de stad.

2. Vermijd de stad en zoek het hoger op
Vind je de stad geen optie en ga je liever de natuur in zoek dan de hoger gelegen gebieden op als die in de buurt zijn. In de wat meer bergachtige regio’s zoals de Dolomieten of de Apennijnen kan je veelal beschut heerlijk wandelen en genieten van koelere temperaturen. Kijk hier onze tips voor Abruzzo, Bolzano, Pollino.

3. Houd een siësta
Pas je tempo aan en denk eens aan een siësta. Het is niet voor niets een goede gewoonte in Zuid-Europese landen om het tussen 12 en 15 uur rustig aan te doen en de schaduw op te zoeken. Veel winkels en toeristische plekken zijn dan toch al gesloten. Bovendien past het goed bij de Italiaanse Dolce far niente stijl; even een boekje lezen of een power nap doen. Een goede manier om in de vakantiemodus te komen.

4. Drink voldoende
Je verliest veel vocht door transpiratie. Drink daarom voldoende, ook als je geen dorst hebt. Neem een flesje water mee als je op pad gaat. En hoe lekker de Italiaanse wijn of cocktails ook zijn; met extreme hitte is het beter om weinig alcohol te drinken.
Tip: in Italië is het heel gebruikelijk om een glaasje water te vragen als je ergens koffie bestelt, vaak krijg je er automatisch al glaasje water bij.
Tip: in Rome staan op veel plekken fonteintjes waar lekker koel drinkwater uitkomt, de zogenaamde nasoni.

5. Neem een verfrissende duik
Mocht je onverhoopt niet in de buurt van een strand zitten dan wijzen we je graag op de mogelijkheid van de zogenaamde natuurlijke zwembaden; plekken midden in de natuur waar je een verfrissende duik kunt nemen zonder dat daar een druppel chloor aan te pas komt. Wij verzamelden de tien mooiste wateren om in het wild te zwemmen in Italië. Kijk hier voor een locatie bij jou in de buurt.
En mocht je op zoek zijn naar een fijn strand kijk dan hier voor onze tips voor prachtige stranden,

6. Zorg voor verkoeling, eet wat vaker een ijsje
Italiaans ijs is zeker een absolute must om te eten bij warm weer. Als je oververhit bent zorgt een ijsje voor een onmiddellijk verkoelend effect. En met de calorieën valt het over het algemeen wel mee. In vergelijking met gewoon roomijs bevat Italiaans ijs over het algemeen minder vet. Het wordt meestal gemaakt met meer melk dan room. Je kunt dus vaker genieten zonder je schuldig te voelen. Bovendien is het Italiaanse ijs gewoon veel lekkerder omdat er veelal veel gewerkt wordt met natuurlijke ingrediënten, waardoor de smaken van fruit, noten, chocolade veel beter tot hun recht komen. Hier enkele tips voor goede ijsadressen.

7. Houd je vakantiewoning koel, maak je eigen airco
Op de camping doe je er weinig aan, maar als je in een hotel, vakantiehuis of appartement zit: houd de luiken en gordijnen dicht. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. En lucht de woning op momenten dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds en ‘s ochtendsvroeg.

Niet in elk vakantiehuis of stacaravan heeft het genot van een airco. Maar je kunt heel eenvoudig je eigen airco maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een (kleine) ventilator en een bak ijs. Een ventilator zorgt voor luchtcirculatie, maar op snikhete dagen is dat niet voldoende om je huis te laten afkoelen; je blaast immers alleen de warme lucht rond. Maar als je een bak ijs voor de ventilator zet, wordt er koude lucht door de kamer verspreid. Bellissima! 

8. Eet lichte maaltijden
Als het erg warm is, heb je vaak minder trek. Maar toch is het belangrijk om goed te blijven eten. Kies lichte maaltijden, die makkelijk te verteren zijn. Neem groenten en fruit die veel vocht bevatten, zoals komkommer, meloen of tomaat.

Hoofdfoto: grandhotelrimini.com 

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Italië heeft natuurlijk talloze mooie baaitjes en stranden. Toch springen sommige stranden er met kop en schouder bovenuit.

Van Lecce tot puntje Puglia, redacteur Tiara en fotograaf Sofie reisden af naar Salento, naar de leukste plekken van deze zonnige regio.

Ga je op vakantie naar Italië, maar spreek je nauwelijks Italiaans? Geen zorgen, met deze zinnen helpen we je een eind op weg.