Terug naar overzicht
Zwemmen in Italië

10x de mooiste plekken waar je in het wild kunt zwemmen in Italië

Natuurlijke zwembaden, zo worden ze ook wel genoemd, de plekken waar je een verfrissende duik kunt nemen zonder dat daar een druppel chloor aan te pas komt. Wij verzamelden de tien mooiste wateren om in het wild te zwemmen in Italië.

Waar kan je in het wild zwemmen

Foppiano (Emilia-Romagna)

De Alta Valle del Taro staat bekend om haar geweldige uitizchten over helder water, stromend tussen kastanje- en andere loofbomen. Het is een zeer aangename plek om even bij te komen. Het water is diep genoeg om in te duiken en de kiezels comfortabel genoeg om je handdoek op uit te rollen. Eenmaal opgeladen kun je goed cultuur snuiven in de omgeving – aan de helling van de nabijgelegen Apennijnen vind je veel historische dorpen.
zwemmen in het wild Emilia Romagna

Canaloni (Toscane)

Tussen Siena en Grosseto ligt het gebied Canaloni, oftewel ‘grote kanalen’, dat je bereikt via een mooie wandelroute door de bossen. Neem vooral de tijd om hier in de Farma te springen, een jonge rivier die tussen vulkanische rotsen stroomt. Ook de fauna is bijzonder in het gebied. Je vindt er onder meer vossen, wezels, marters, wilde katten, dassen en stekelvarkens.
Toscane Canalori

Secchiano (De Marken)

Ongeveer tachtig kilometer ten oosten van Ancona kun je wandelen langs een verbazingwekkende steile canyon, omgeven door prachtige rotsen en groene bossen. Loop stroomopwaarts om meerdere natuurbaden te passeren. Een verfrissende duik in het heldergroene water is beslist een aanrader in deze kloof!

wild zwemmen

Cerdevol (Friuli-Venezia Giulia)

Deze witte kloof is op spectaculaire wijze uitgeslepen door het water. De rivier is ongelofelijk helder en heeft een prachtige kleur. Er is een rustig ‘zwembad’ met een grote rots om op te zonnebaden en voor de kleintjes heeft de natuur zelfs een kikkerbadje gecreeerd, waar je ze met een gerust hart in kunt laten spelen.
Wild zwemmen-2

Cavagrande del Cassibile (Sicilië)

In het zuidwesten van Sicilië stroomt dwars door het natuurpark Riserva Naturale Cavagrande del Cassibile de rivier Cassibile. Hier vind je de natuurlijke baden van Avola. Het water is er chiarissima, superhelder, en heerlijk fris. Rondom de rivier zie je prachtig groene beplanting met kleurrijke bloemen. Let wel: de weg naar deze plek vereist enige conditie en stevige schoenen zijn een must. Niet geschikt voor zonaanbidders die onders vakantie ‘lekker niets doen’ verstaan.
Sicilie cava grande wild zwemmen

Cartiera Papale en L'Acqua Salmanica (De Marken)

De Torrente Castellano, een beek nabij Ascoli Piceno, ligt verborgen tussen geweldige vegetatie en omvat kleine piscine die gescheiden worden door kletterende watervallen. Mis vooral niet de Cartiera Papale (papiermolen van de paus) en L’Acqua Salmacina, waar je de mooiste wateren vindt.
cqua-salmacina wild zwemmen Marche

Terme del Bullicame (Lazio)

Deze hot spring, nabij Viterbo, vloeit uit een ondergrondse krater waar het water wordt verwarmd tot 58°C. De kleine baden aan de oppervlakte zijn nog flink heet. Het grote bad is aangenamer qua temperatuur. Er zijn geen faciliteiten als kleedhokjes en je vindt er ook geen gelegenheid om eten of drinken te kopen, neem dus voldoende water mee.

wild zwemmen

Bagni di Petriolo (Toscane)

Eveneens langs de Farma (zie punt 2), in de Valle dell’Ombrone om precies te zijn, vind je een warmwaterbron waar het zeer goed vertoeven is. Dompel jezelf eerst in het warme bad, om vervolgens onder de brug in het frisse turkooizen rivierwater af te koelen. Een wellness-oord midden in de natuur.

wild zwemmen

Torrente Lavino (Abruzzo)

Hoewel deze stortbeek in een beschermd gebied ligt, hoef je je badkleding niet thuis te laten. Als je de Torrente Lavino stroomopwaarts volgt, loop je langs verschillende kleine waterbronnen waarin je kunt zwemmen. Vlak bij de oude molen is een populaire plek om te duiken.

torrente-lavino

Spiaggia Giamaica (Lombardije)

Aan het Gardameer, op de kop van het populaire schiereilandje Sirmione, geniet je in de zomer van een extra strand. Wanneer het waterpeil namleijk laag staat, verschijnen er grote witte keien aan de oppervlakte. Deze keien zorgen samen met het heldergroene water voor een magische aanblik. Achter het strand liggen de ruïnes van een Romeinse villa, beter bekend als de Grotten van Catullus. Een mooie plek voor zwel cultuurliefhebbers als zonaanbidders.

spiaggia giamaica

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Palau in Noord-Sardinië wordt gezien als de poort naar de Italiaanse Malediven, oftewel de Maddalena archipel. De eilanden herbergen de mooiste stranden.

De Maremma, het kustgebied van Zuid-Toscane en een stukje Noord-Lazio, was vroeger zo onherbergzaam dat niemand er wilde wonen. Nu is dit …

Hoewel Ponza tot een van de mooiste plekken van Italië behoort, is het eiland tamelijk onbekend.