Terug naar overzicht
Ferragosto

100 jaar en kerngezond: dit is het geheim van de inwoners van Acciaroli

Sinds ‘Pioppi’ blijft er nieuws komen over Italiaanse dorpjes waar mensen heel gezond uitzonderlijk oud worden. Nu buitelt iedereen over Acciaroli. ‘Het is ongelofelijk. Deze man is kerngezond… hij is 103!’ Dat komt vooral door drie dingen.

In Volkskrant magazine stond afgelopen weekend een uitgebreid artikel over het geheim van Acciaroli, een dorpje in de streek Cilento. Ruim tien procent van de inwoners is 100-plus en ook nog eens kerngezond. Net als in buurdorp Pioppi en Sardinië – een zogenaamde Blue Zone. Op de wereld zijn er een handjevol blauwe zones: meestal zijn dat rustige gebieden waar mensen gezond eten, voldoende slapen, bewegen, weinig stress hebben en dus heel oud worden.

100 en kerngezond
Bij de laatste telling begin 2018 in Acciaroli bleek dat ruim tien procent van de 800 inwoners ouder is dan honderd jaar. Dat aantal is twee keer zo hoog dan het landelijk gemiddelde. En tot ongeveer twee maanden voor hun dood is iedereen kerngezond. Hoe kan dat?

1. Gezond eten en maat houden
Het mediterrane dieet is hierbij een belangrijke factor. (Overigens speelt dit onderwerp óók een belangrijke rol op ons event Little Italy op 1-3 februari 2019.) Acciaroli ligt op tien minuten rijden van Pioppi, waar studies naar de geheimen van het mediterrane dieet werden gedaan. De Amerikaanse voedingswetenschapper Ancel Keys legde daar de basis voor vrijwel alle studies over de relatie tussen voeding, cholesterol en hartinfarcten. Volgens Keys was Pioppi het epicentrum van goede voeding. De bewoners aten geen bewerkt voedsel, en veel groenten, vis en fruit. Plus: de oudjes consumeerden met mate.

2. Gezonde leefomgeving
Je leefomgeving is van onschatbare waarde als je gezond oud wilt worden. ‘Je woonplaats bepaalt voor een groot deel je gezondheid en dus je leeftijd’, zegt verouderingswetenschapper Van Bodegom. Alles wat Italië zo mooi maakt, lijkt verzameld in rustieke dorpjes als Acciaroli. Het leven kabbelt hier rustig voort. Stress lijkt er niet te bestaan.

3. Sociale contacten
Bij het Pioppi dieet speelt de factor gezelschap een belangrijke rol. Dat is ook het geval bij de stokoude inwoners van Acciaroli. In zo’n klein dorp kent iedereen elkaar. Inwoners zien hun familie en buurtgenoten dagelijks op het dorpsplein of als ze op plastic stoeltjes voor hun deur zitten. Dat is natuurlijk mede mogelijk dankzij het mediterrane klimaat. Mensen zijn veel buiten, in beweging, maken een praatje en hebben lol met elkaar. ‘Ouderen die in steden wonen, leven veel vaker alleen. Ze zijn daardoor inactiever en minder vrolijk. Dat vertaalt zich naar hun gezondheid.’

De hoeveelheid beweging, een gematigd dieet en sociale contacten bepalen voor zo’n 80 procent de gemiddelde hoge leeftijd. In Volkskrant magazine adviseren de wetenschappers om wat Zuid-Italiaanse invloeden toe te passen in je eigen leven. Haal groenten in huis en leg die op ooghoogte in de koelkast. Vergader terwijl je staat en loop vaker een rondje op je werkdag. Drink ’s avonds een wijntje met familie of vrienden. En ben gelukkig met een leven waarin weinig gebeurt.

LEES OOK:

Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en de leukste vakantietips? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Bron: Volkskrant magazine. Beeld: Sofie Delauw