Terug naar overzicht
Jansen en Jansen de interview

Zo geniet je gezond op z’n Italiaans

Al jaren geven de zussen Annemieke (cardioloog) en Janine (grafisch ontwerper) Jansen ons in De Smaak advies over een gezonde levensstijl en de mediterrane keuken. In hun nieuwe kookboek Cholesterol leggen zij deze aandoening onder de loep en laten ze aan de hand van heerlijke mediterrane recepten zien hoe je hiermee zelf aan de slag kunt.

In een leuk gesprek gaven de zusjes ons tips over hoe je lekker op z’n Italiaans kunt blijven genieten, maar dan verantwoord.

Wat wij kunnen leren van de Italiaanse keuken

Ah, onze lievelingskeuken! Wat ze in Italië echt anders doen dan in Nederland is dat ze daar veel meer aandacht besteden aan de ingrediënten. Ze hebben meer eerbied voor koken op zich en voor lokale producten. Het gebruik van voedingsmiddelen die met zorg en liefde zijn geproduceerd. Dat zie je erg goed op veel plaatselijke markten. Zo veel groente, zulk prachtig fruit! Mooie kazen. De meest prachtige jammetjes. Worsten van dieren die een goed leven hebben gehad. Er is daar veel meer aandacht voor dan in Nederland. Natuurlijk speelt het klimaat daar ook een rol in.

Mediterrane dieet werkt goed tegen een te hoog cholesterol

Het mediterrane dieet biedt veel van de juiste voedingsstoffen: het zit bomvol goede, onverzadigde vetten die het goede cholesterol (het HDL) verhogen en het slechte cholesterol (het LDL) verlagen. Maar niet alleen de vetten zijn prima. Gewone, witte pasta speelt in Italië natuurlijk een grote rol. Die wordt gemaakt van geraffineerd meel, dat is ontdaan van veel goede voedingsstoffen, waardoor je vooral arme koolhydraten overhoudt. Witte pasta is daardoor een soort suiker. Maar het mooie aan de mediterrane keuken zijn de grote hoeveelheden groenten en volkoren granen, waardoor je alsnog veel goede, rijke koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vooral vezels zijn geweldig voor je cholesterolbalans. En dan hebben we het nog niet eens over olijfolie gehad.

Zo kun je pizza en pasta een gezonde draai geven

Door ze met mate te eten. Niet voor niks is pasta in Italië een primo, een voorgerecht. De porties zijn daar heel wat kleiner dan hier. Wat ook helpt: zelf pasta maken, met verse ingrediënten. Feit blijft natuurlijk dat de basis van pizza en pasta bestaat uit geraffineerde meelsoorten, dus arme koolhydraten. Het graan is ervoor ontdaan van zijn goede voedingsstoffen. Maar een soffritto, de basis van veel pastasauzen, is verdraaid gezond, dankzij de knoflook, ui, bleekselderij en wortel. Die bevatten samen al zo veel nuttige voedingsstoffen dat ze opwegen tegen de arme koolhydraten van de pasta. Een scheut olijfolie erover versterkt de positieve werking van de groenten. Koop liever geen kant-en-klare pizzabodems, want daar zitten veel van die ongezonde transvetten in. Maak de pizzabodem zelf! Dan weet je wat je erin stopt.

De gouden tip tegen een te hoog cholesterol

Zonder meer olijfolie, met stip op 1. We nemen alle twee elke dag twee eetlepels pure olijfolie, gezond én zalig! En eet zo veel mogelijk groente, met een scheut olijfolie eroverheen. Probeer groente een veel grotere rol te geven in je maaltijden.
Het boek Cholesterol van Jansen & Jansen is te koop in onze webshop.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Bestel deze nieuwste editie nu tijdelijk zonder verzendkosten én je ontvangt hem tegelijk met de abonnees in huis!

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies …

De Smaak zocht de tien mooiste wateren voor je uit om in het wild te zwemmen in Italië. Zonder dat daar een druppel chloor aan te pas komt.