Terug naar overzicht

De Smaak van Rome

Deze editie van De Smaak van Italië staat volledig in het teken van de hoofdstad van De Laars, Rome. Bewaar dit nummer goed, want er staan onder andere de lekkerste 125 culinaire adresjes en 100+ must sees in. ‘De Smaak van Rome‘ ligt niet meer in de winkel maar is als los nummer te bestellen in onze shop. We lichten hier alvast een tipje van de sluier…

De straten rondom de bekende highlights

De straten rondom het Piazza Navona en het Pantheon vormen het kloppend hart van Rome. Je vindt er authentieke bakkerijen, barokke palazzi, designwinkels van jonge Romeinen, fijne terrasjes en heel veel kunstschatten. We starten bij een van de grootste trekpleisters van Rome, het Pantheon, gebouwd tussen 118 en 125. De massief granieten zuilen en enorme koepel maken dat je zowel bij de eerste als honderdste aanblik nog een zucht slaakt − hoe bouwden ze dit zonder stroom? Vanuit hier nemen we je mee naar bekende en onbekende plekken, naar werken van meesters als Bernini en Caravaggio en naar de gezelligste plekken van de stad. Bovendien geven we je de beste tips om in de buurt te eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van overheerlijke truffelpaté met een glas rode wijn?


Heerlijke keukens en zwarte bladzijden

Het Getto en het Campo dei Fiori zijn erg populair, onder zowel toeristen als Romeinen, dankzij de charmante straatjes, verborgen musea en toegankelijke restaurants, waar je voor een habbekrats een verrukkelijke pasta voorgeschoteld krijgt. De sfeer is geweldig hier, maar dat is helaas niet altijd zo geweest. Aan veel van die leuke straatjes kleeft een trieste geschiedenis: op het Campo dei Fiori vonden ooit executies plaats en het Getto vormde eeuwenlang een gevangenis voor de joodse bevolking. Speciaal voor de Smaaklezers schreven we een wandeling uit door dit deel van Rome, die je zowel wijst op de zwarte bladzijden van de stad als de leukste winkels en de lekkerste (joodse) gerechten om te proeven.


Voorbij de Spaanse Trappen en de Trevifontein

Highlights worden zo genoemd om een reden, en dus mag je bij je eerste bezoek aan Rome de Trevifontein en de Spaanse Trappen niet overslaan. Maar er is hier meer te doen: dames (met een goedgevulde portemonnee) kunnen bij modehuizen als Prada en Gucci een nieuwe garderobe aanschaffen, terwijl de heren zich bij de ambachtelijke barbier in de watten laten leggen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grootste kunstwerken die pausen lieten bouwen honderden jaren terug, het geweldige panorama vanuit Villa Medici en de lekkerste tiramisu van Italië. Waar je dit allemaal vindt, lees je nu in De Smaak!


Oude volkswijken

Grootheden als een Pantheon of Colosseum kennen de volkswijken Trastevere en Testaccio niet. De buurten zijn met name geliefd vanwege de gezellige straten en authentieke, geweldige restaurantjes (met soms griezelige gerechten, denk aan maag of koeienstaart). Toch hebben cultuurliefhebbers niets te mopperen, ook voor hen is er genoeg te doen hier. Met hulp van locals maakten we een overzicht van de leukste must sees.


Wandelen van de oudheid naar het heden

De buurt rondom ’s werelds beroemdste arena, het Colosseum, barst van de geschiedenis, van keizerlijke badhuizen uit de oudheid tot aan moderniseringen van Mussolini in de vorige eeuw en eigentijdse kunst. Alle tijden komen voorbij in de heuvelachtige straten waar nu geshopt en vooral goed gegeten wordt. Ook in deze buurt schreven we een wandeling uit, zodat je niets van dit alles hoeft te missen!


Land van pracht en schandaal

Vaticaanstad is misschien wel het meest bijzondere land ter wereld. Of je nu katholiek bent of niet, je zult hier je ogen uitkijken. Alle schoonheid van dit land in enkele pagina’s beschrijven, is een mission impossible. Daarom geven we je een kleine greep uit al het moois. En De Smaak zou De Smaak niet zijn, als we daar niet een paar culinaire adressen aan toe hadden gevoegd…

En meer….

De fijnste stadsparken
Picknicken in pauselijke tuinen
Verrukkelijk Rome
Romeinse recepten en wijn voor thuis
Tips van Romeinen
Wat moet je zien en waar ga je eten?
Laura groeide op in de Eeuwige Stad
‘De stad was een heksenketel die overkookte van de stank en herrie’
NOS-correspondent Rop Zoutberg
Over zijn ochtendritueel in Rome

De Rome-special van De Smaak van Italië is los verkrijgbaar in onze shop

fotografie: Liselotte van Leest