Terug naar overzicht
sestri levante

Dit waren de favoriete bestemmingen van de Smaakredactie

De redactie van De Smaak van Italië was ook dit jaar regelmatig in Italië en ontdekte nieuwe en bijzondere bestemmingen. Dit waren onze favoriete Italiaanse bestemmingen van 2018.

1. Villa Ottone op Elba
Voor uitgever Marcel Molenbeek is Villa Ottone op het eiland Elba de tip die hij liever geheim houdt. ‘Deze oude, adellijke villa met privéstrand is namelijk een unieke locatie. Zittend op de patio met een zuilenrij kijk je uit over zee. De baaitjes op Elba zijn bijna Caribisch: het blauwgroene water is zo helder en de stranden (het eiland telt er wel 70) zijn fenomenaal mooi. Als je even weg wilt van de bewoonde wereld en wilt ontspannen, dan is dit je plek.’

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

PALMTREE 🌴 #sea #palmtree #hotelvillaottone #hotelvillaottoneelba #palma #seaview #vistamare #elba #elbaisland #isoladelba #isla #essenzadiunisola #villaottone #villa

Een bericht gedeeld door Hotel Villa Ottone ***** (@hotelvillaottone) op

2. Due Mari in Sestri Levante (Ligurië)
Hoofdredacteur Esther Sikkink hoeft niet lang na te denken over haar favoriete bestemming. ‘Vakantie is voor mij dat ik aan zee zit. Pastelparadijs Sestri Levante aan de Italiaanse bloemenrivièra is een kleinschalig, charmant dorpje. Hier verblijf ik graag in hotel Due Mari, dat bestaat uit een aaneenschakeling van pandjes. Een kruip-door-sluip-door hotel waar niks fancy aan is en juist daarom charmant. Denk: een entree met krakend parket en klassieke kamermeisjes met witte schorten. We hadden een piepklein kamertje, maar dat maakte niets uit. Op het dakterras hadden we aan twee kanten uitzicht op zee en het ontbijt was waanzinnig.’

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Room with a view. #sestrilevante #hotel2mari #landscape #baiadelsilenzio #ig_liguria #seascape #liguria #liguritudine #roomwithaview

Een bericht gedeeld door Hotel Due Mari (@hotelduemari) op


3. Bologna
Redacteur Inger keerde voor De Smaak in 2018 terug naar Bologna: ‘de prachtige, Noord-Italiaanse stad waar ik zes jaar geleden studeerde en woonde. Destijds deelde ik een piepklein huisje met een Bolognese, die mij alles leerde over dit culinaire epicentrum van de Laars. Bologna is niet voor niks de bakermat van klassiekers als tagliatelle, tortelloni en mortadella. Ze sleepte me van het ene verrukkelijke restaurant naar het andere, schotelde haar eigen tagliatelle al ragu voor en introduceerde me bij de Bolognesi die dagelijks op Piazza Maggiore neerstreken voor de aperitivo (de Nederlandse borrel was daarna nooit meer hetzelfde, want: saai en karig). Net als zes jaar geleden viel ik ook in 2018 weer als een blok voor deze stad met zijn kilometerslange arcadebogen, oudste universiteit van Europa (en altijd bruisende studentengemeenschap) en prachtig rode kleur. Ik ben misschien bevooroordeeld, op iedere plek waar je woont laat je immers een stukje van jezelf achter, maar ik vind Bologna een van de meeste bijzondere plekken van Italië.’

4. Alberobello en Polignano a Mare (Puglia)
Redacteur Irene was dit jaar voor het eerst in de hak van de Laars. ‘Puglia is erg in trek bij toeristen. Ik vond het fantastisch om de trulli in Alberobello met eigen ogen te zien. Wat een magisch dorpje met al die witte puntdakhuisjes. Ik was er ’s ochtends vroeg en kon in alle rust rondlopen. Daarna reed ik in mijn gehuurde Fiat Panda over kronkelwegen naar Polignano a Mare. Dit plaatsje met smalle straten vol leuke winkeltjes is vooral bekend van de mooie baai tussen de rotsen.’
Alberobello, Puglia

5. Lago d’Orta (Piemonte)
Voor stagiair Renske is kamperen aan het Lago d’Orta het ultieme vakantiegevoel. ‘Vaak ga ik hier met mijn familie kamperen als we op doorreis zijn naar het zuiden van het land. Het charmante dorpje Orta San Giulio ligt als een schiereiland in het meer. Ga met de boot naar Isola San Giulio of loop een rondje om het dorp over de muren langs het water. Tip: neem je handdoek mee want hier kun je altijd het water induiken als het te warm wordt.’

6. Piemonte
In 2018 kon Liselotte, onze redacteur in Rome, haar geluk niet op door twee keer Piemonte te bezoeken. ‘Voor de liefhebber van wijn en eten, zoals ik, is dit werkelijk het paradijs op aarde. Voorafgaand aan elk bezoek aan mijn favoriete regio verheug ik me op haar beroemde rode wijnen en klassiekers als vitello tonnato en rauw vlees. Dit jaar werd ik echter verrast door zeer smakelijke witte wijnen en hippe vegan gerechten. En dat is het leuke aan Piemonte: de inwoners kijken verder dan hun (culinaire) tradities, waardoor je er nog honderd keer terug kunt komen.’ Niet voor niets staat deze Italiaanse regio op nummer 1 in de Best in Travel 2019-lijst van Lonely Planet.

LEES OOK: 

Beeld: Sofie Delauw