Terug naar overzicht

Ilja Gort zoekt in nieuwe afleveringen verder naar La Dolce Vita

Volgende maand start een tweede serie van het tv-programma Gort over de grens. Wijnboer Ilja Gort reist verder door Italië, op zoek naar het geheim van ‘la dolce vita’.

Net als het eerste seizoen staat ook dit seizoen de vraag ”Wat is het geheim van la dolce vita?” centraal. In vijf gloednieuwe afleveringen reist Ilja Gort van de kustregio Ligurië naar het eiland Sardinië en maakt tussenstops in Toscane, Marche (De Marken) en Calabrië.

Aflevering 1: Ligurië (11 mei 2018)
In de eerste aflevering reist Ilja door de kustregio Ligurië. Met gevaar voor bevriezing beklimt hij de toppen van de Monte Bianco om bergwijn te proeven, leert in Genua van de wereldkampioene de beroemde Pesto Genovese te maken, en bezoekt een wijnboer met de schuinste berghellingen van La Cique Terra.

Aflevering 2: Toscane (18 mei 2018)
Een week later, op 18 mei, reist Ilja door Toscane. Hij zoekt onuitgehakte beelden van Michelangelo in de grootste marmermijnen, duikt de grond in om oude Etrusken te begrijpen en laat zich net als Napoleon verbannen naar het beroemde Toscaanse eiland Elba. Daar wacht hem een plaatselijke specialiteit.

Aflevering 3: De Marken (25 mei 2018)
In de derde aflevering reist Ilja door De Marken. Het zit er vol verborgen schatten: Van een bijzondere kaas die zo lekker was dat zij moest onderduiken, tot het huis van Maria wat op miraculeuze wijze in Loreto is beland. Ook vindt hij een wijn die het kan opnemen tegen de dure en beroemde Montepulciano.

Aflevering 4: Calabrië (1 juni 2018)
In de voorlaatste aflevering reist Ilja door de regio Calabrië. Langs de prachtige kust en het ruige binnenland gaat hij op zoek naar de invloed van de oude Grieken die hier de landbouw introduceerden. Hij vindt de eerste bewijzen van de wijnbouw, eet traditioneel pitabrood en waant zich op een Grieks eiland.

Aflevering 5: Sardinië (8 juni 2018)
In de laatste aflevering bezoekt Ilja het Italiaanse eiland Sardinië. Hier gaat hij de wijngaard in om oude Vermentino druivenstokken te enten, rookt hij Pecorinokaas in een Pinetto en ontdekt hij het geheim achter een goeie kurk. De afscheidsavond wordt een groot Sardijns feest met muziek en dans. Overigens vind je in ons nieuwe magazine een uitgebreide reportage met de mooiste route op Sardinië. En we hebben een mooie lezersreis samengesteld.

Het nieuwe seizoen van Gort over de grens is vanaf vrijdag 11 mei 2018 wekelijks om 20.25 uur te zien op NPO 2.

LEES OOK:

Bron & beeld: Avrotros