Deze 5 Italiaanse bestemmingen tippen wij voor 2022
Terug naar overzicht
wandelen dolomieten sneeuw

Deze 5 Italiaanse bestemmingen tippen wij voor 2022

Volgend jaar wordt onze vakantiebestemming – heel verrassend – Italië. Maar waar in de Laars willen we naar toe? De volgende 5 bestemmingen tippen wij namens de redactie.

1. Zuid-Tirol: winterwandelen

Adjunct-hoofdredacteur Inger van der Ree kent Italië in de winter maar al te goed. ‘Toen ik in Bologna woonde, lag er de hele maand februari een dik pak sneeuw. De witte pleinen, de zachte straatverlichting, de besneeuwde heuvels net buiten de stad; het was allemaal behoorlijk sprookjesachtig. Sindsdien heb ik me voorgenomen een keertje te gaan winterwandelen in Italië. Wandelen vind ik een van de fijnste manieren om me voort te bewegen. Het maakt je rustig, je hebt veel tijd om te kijken onderweg en het maakt je hoofd leeg. In en om Amsterdam loop ik kilometers met mijn Hollandse Smous-hond, Loesje. Ook in Italië heb ik al aardig wat te voet bezocht, maar niet zoveel in de winter. Het lijkt mij dan ook een geweldige ervaring om dwars door een besneeuwd Italiaans berglandschap te wandelen. De Dolomieten en Zuid-Tirol schijnen daarvoor erg geschikt te zijn. Op suedtirol.info/nl/beleven/winter/winterwandelen vind je allerlei mooie routes.

Overigens hoeft er voor mij niet per se sneeuw te liggen, het lijkt me ook heerlijk om in bijvoorbeeld Umbrië ’s winters van A naar B te wandelen. ’s Ochtends vroeg vertrekken terwijl het hele heuvellandschap in mist gehuld is en na een dag buiten aanschuiven in een knus restaurantje, voor een bord risotto of pasta. Agriturismo La Malvarina bijvoorbeeld heeft een goed Slow Food-restaurantje waar je kunt opwarmen.

2. Citytrip Turijn

Hoofdredacteur Esther Sikkink tipt: ‘Als je liefhebber bent van bruisende steden komt Turijn misschien niet als eerste naar boven op je lijstje, maar deze stad is echt een aanrader! De laatste keer dat ik Turijn bezocht, was voor een reportage in ons magazine. Dan marcheer je met zevenmijlslaarzen door de stad op zoek naar de mooie plekjes en bijzondere adressen. Daar hoefden we niet lang naar op zoek, want je loopt er als vanzelf tegenaan. Steeds vaker bekroop me het gevoel, hier wil ik nog een keer naartoe. Sterker nog, zou ik hier niet een tijdje kunnen wonen? De stad is levendig en rustig op de juiste plekken. Je wandelt er heerlijk tussen de Torinezen zonder al te veel toerisme. Turijn heeft allure dankzij de prachtige monumentale panden en het wemelt er van de historische koffiepaleizen, waar je in een verbluffend decor aan een cappuccino nipt. Gelegen in de Piemontese regio zit je hier culinair op rozen en aan cultuur geen gebrek, musea te over om je mee te vermaken. En niet onbelangrijk, je bent er zo.’

Niet voor niets wordt volgend jaar het Songfestival in Turijn gehouden.

3. Heel Italië: buiten het hoogseizoen

Uitgever Marcel Molenbeek vindt het overal in Italië heerlijk, zolang het maar buiten het hoogseizoen is. ‘Gewoontedieren als we zijn, plannen we onze vakantie vaak in die periode met de meeste kans op zon en warm weer. Omdat we dat allemaal doen, betekent het vooral stress en overvolle wegen, frustratie over torenhoge prijzen en chagrijn over te drukke stranden en bezienswaardigheden. Dat kan anders.’

‘Alles buiten het hoofdseizoen maakt Italië leuker: je rijdt meestal filevrij, betaalt normale prijzen en je hebt keuze waar je wilt gaan en staan, (of liggen). Voor de temperaturen hoef je het niet te laten want juist buiten het hoogseizoen zijn de temperaturen voor ons Nederlanders meer dan lekker. In zo’n beetje alle zuidelijke regio’s zoals Puglia, Sicilië, Marken, Sardinië of zelfs de Bloemenrivièra schijnt de zon volop en kan je nog prima in de zee zwemmen. Bovendien zijn er genoeg leuke restaurantjes open: de Italianen gaan immers zelf ook vaak uit eten. Met als bijkomend voordeel dat de locals je de weg wijzen waar je echt lekker eet en jij met de beste tips en een goed humeur naar huis gaat.’

4. Eiland Procida: culturele hoofdstad 2022

Het kleinste eiland voor de kust van Napels is zeker volgend jaar een bezoekje waard. Procida is namelijk benoemd tot de Italiaanse culturele hoofdstad van 2022. Wat is de grote kracht van dit eilandje vol pastelkleurige huizen, dat vaak in de schaduw staat van haar grote zussen Capri en Ischia? Op Procida vind je, buiten het hoogseizoen, nog de originele bewoners en het eilandleven. Het is trouwens voor het eerst dat een eiland de titel toegewezen krijgt.

Bekijk meer tips voor Procida:

5. Florence: tussen kunst & kids

Digital content manager Irene de Waal tipt de Toscaanse hoofdstad. ‘Florence vind ik een fijne bestemming. Weinig steden zijn zo volgepakt met bijzondere musea en historische gebouwen. Ook met kinderen is het er goed toeven. Zo is het Leonardo Da Vinci museum precies groot genoeg om er een uur of anderhalf door te brengen. Er staan tientallen modellen van Da Vinci’s werktuigen en kinderen mogen van alles aanraken en bedienen.

Op elke straathoek vind je de lekkerste ijsjes, je doet een rondje in de schitterende draaimolen en ontsnappen aan de drukte doe je in het Giardino dell’ Orticoltura. Dit is een relaxed park met een speeltuin en in de zomer zijn er allerlei leuke activiteiten voor kinderen. Niet voor niets heeft reisplatform Lonely Planet de stad in de top 10 bezienswaardige steden voor 2022 geplaatst.’

Reistrends 2022 in ons nieuwe magazine

Heb jij ons nieuwe magazine met de reistrends voor 2022 al in huis? Wij verzamelden de beste
treinreisroutes, omrijdtips en must stops in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Je bestelt ‘m heel eenvoudig in onze webshop!

cover editie 6 smaak van italie 2021
Bestel het magazine

BEKIJK OOK: