Terug naar overzicht

Italië als ideale workation-bestemming als het in Nederland koud wordt

workation-bestemming italie
workation-bestemming italie

Wanneer de dagen korter worden, je tenen permanent koud aanvoelen en de wind recht door je jas blaast, begint het te kriebelen. Waarom zou je blijven ploeteren in de Hollandse regen als je ook gewoon je laptop kunt openklappen onder de Italiaanse zon?
De opkomst van de ‘workation’ – een mix van werken en vakantie – is geen hype meer, maar een levensstijl. Steeds meer Nederlanders verruilen hun thuiskantoor in de winter voor een balkonnetje met uitzicht op Toscaanse heuvels. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de rust, de inspiratie én natuurlijk: het eten.
En dat is makkelijker geregeld dan je denkt. Zolang je een betrouwbare VPN gebruikt om veilig te kunnen werken, is je digitale infrastructuur net zo stabiel als thuis. Alleen met een betere cappuccino binnen handbereik.

Een frisse kop in de zon

De grootste winst van een workation in Italië? Je hoofd. Je dagelijkse routine wordt even doorbroken, zonder dat je vrij hoeft te nemen. Door de zon, het andere ritme en een verandering van omgeving laad je jezelf opnieuw op. Je creativiteit krijgt een boost, je productiviteit gaat omhoog en zelfs de saaiste meeting voelt ineens iets minder erg als je ondertussen uitkijkt op een olijfboomgaard.

Daarnaast geeft het een gevoel van vrijheid. Werken waar je wilt, wanneer je wilt. En laten we eerlijk zijn: wie kijkt er liever uit op een grijze parkeerplaats dan op een middeleeuws dorpje op een heuvel?

De charme van het Italiaanse leven

Italië is natuurlijk niet zomaar een bestemming. Het is een beleving. Van het trage tempo in de ochtend tot de uitgebreide lunchpauzes, het dagelijkse leven in Italië nodigt uit tot vertraging. En juist die vertraging zorgt ervoor dat je veel bewuster leeft én werkt.

Je begint je dag misschien met een espresso op een terrasje, werkt een paar uur in alle rust. Wandel in je pauze door een stadje of over een landweg, en sluit je laptop om 17.00 uur met het idee dat je meer gedaan hebt dan normaal. En dan begint de avond nog maar net.

Even over het eten

We kunnen er natuurlijk niet omheen: de Italiaanse keuken. Want zeg nou zelf, wat is een workation zonder goed eten? Of je nu verblijft in een klein dorpje in Umbrië of in een appartement in Palermo, de kans is groot dat je lokale trattoria weet wat je nodig hebt na een dag werken.

Denk: verse pasta met truffel, risotto met saffraan, romige burrata en natuurlijk gelato als toetje. Zelfs je lunchpauze wordt een feest, met een broodje porchetta of een simpele salade caprese, die in Italië toch altijd nét wat beter smaakt. Werken voelt ineens een stuk minder als werk als je weet dat er een bord spaghetti op je wacht.