Terug naar overzicht
Masseria Moroseta

Masseria Moroseta: een witte oase in groene olijfvelden

Op nog geen tien minuten rijden van la città bianca Ostuni ligt – midden in wat lijkt op een oneindige olijfgaard – Masseria Moroseta. Een plek waar je herboren van terugkomt.

Eigenaar Carlo Lanzini wilde zijn masseria zó verbouwen dat het niet zou vloeken met de olijfboomrijke omgeving. Hij nam designer Andrew Trotter in de arm en samen doken ze in de Pugliese bouwtradities en bouwconstructies. Ze vergeleken masseria’s in de omgeving met moderne, minimalistische architectuur en deden er maar liefst drie jaar over om hun versie van een hedendaagse masseria neer te zetten. Het resultaat past perfect in de omgeving.

https://www.desmaakvanitalie.nl/wp-admin/post.php?post=11284&action=edit

Slapen in een stal

Wie aankomt bij Masseria Moroseta heeft nog geen enkel idee wat zich achter de hoge, witte muren van het voormalig boerenfort afspeelt. Een lange smalle opening aan de voorkant van het pand is de enige ingang. Voorbij de dikke muren – gemaakt van traditioneel tufo (tufsteen) – bevinden zich alle vertrekken rondom de binnenplaats. Er zijn drie kamers aan iedere zijde die alle ooit dienstdeden als stallen. De kamers worden ommuurd door wanden van tachtig centimeter dik, die het gebouw koel houden, zelfs als de temperaturen boven de veertig graden uitstijgen – iets wat eerder regel dan uitzondering is in de zomermaanden.

Het mediterrane dieet

Wie overnacht in het boerenfort van Lanzini kan rekenen op de ultieme mediterrane lifestyle: het eten, de sociale interactie, de rituelen, yogaklasjes, maar vooral het buitenleven. De frisse lucht en de warme zon. Bij het ontbijt eet je eitjes van de kippen van het land, brood met zelfgeperste olijfolie en confituren die in de winterperiode in de masseria worden geconserveerd. In de avond schuif je aan voor een diner aan de gemeenschappelijke tafel, waar biologische groenten – wederom van eigen land – worden geserveerd in combinatie met lokaal vlees en vis uit de zee.

masseria moroseta

500 jaar

Vanuit de woonkamer zie je in de verte de kustlijn van de Adriatische Zee en tevens plaatsen als Cisternino, Alberobello, Martina Franca, Lecce en Polignano al Mare liggen in de buurt. En hoewel die dorpjes zeer aan te raden zijn; wie voet zet over de drempel van Masseria Moroseta, wil het landgoed eigenlijk niet meer verlaten.

Kamers vanaf € 100 in het laagseizoen. Contrada Lamacavallo, Ostuni.