Terug naar overzicht

Deze 3 bijzondere ruïnes rondom Napels wil je bezoeken

Voor velen is Napels de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Pompeï of Herculaneum. Net zo interessant zijn de ruïnes van Oplontis, Pozzuoli en Baia. Deze drie ruïnes worden vaak vergeten, maar zijn zeker de moeite waard voor liefhebbers van archeologische opgravingen.

De villa’s van Oplontis

Napels ruïnes

In Torre Annunziata zijn de ruïnes van de voormalige Romeinse plaats Oplontis te vinden. Van de ruïnes – ooit eens luxe buitenhuizen van de rijken – is Villa Poppaea de bekendste. Dit luxueuze stulpje was in het bezit van Nero’s tweede vrouw. De villa bestaat uit 98 afzonderlijke ruimtes, variërend van kleine kamers tot een openluchtzwembad van 60 meter. Tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n.Chr. was Villa Poppaea onbewoond, maar dat gold niet voor de aangrenzende villa van Lucius Crassius Tertius. Hier werden tijdens de opgravingen 30 skeletten gevonden van mensen die de eruptie van de Vesuvius niet hebben overleefd. Van de muurschilderingen is veel bewaard gebleven en de villa’s zijn (en worden) zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld.

De villa’s van Oplontis zijn te bereiken met de trein Circumvesuviana, die vanaf Napoli Garibaldi vertrekt. De uitstaphalte is Torre Annunziata. In het stadje zelf is helaas niets te zien of te doen.

De handelshaven van Pozzuoli

Napels ruïnes Napels ruïnes

De Griekse nederzetting Pozzuoli (destijds Puteoli) vormde ooit een belangrijke havenstad voor Rome. Veel export kwam binnen in deze haven en werd vervolgens getransporteerd naar de hoofdstad. Vandaag zijn er nog invloeden uit de Romeinse tijd terug te vinden, waaronder de Tempel van Serapis oftewel Macellum. Tijdens de opgravingen werd hier een standbeeld van Serapis gevonden, waardoor werd gedacht dat zich hier een tempel bevond die was opgedragen aan deze god. Maar de tempel bleek Pozzuoli’s grootste overdekte voedselmarktplaats te zijn. Naast het Macellum zijn er ook andere sporen uit de Romeinse tijd te vinden in deze stad, zoals het Flavische Amfitheater. Je kunt hier in de arena staan, daar waar de gladiatoren hebben gevochten, en de ondergrondse gangen bewandelen.

Pozzuoli is te bereiken met de trein Cumana, die vanaf het station Montesanto in Napels vertrekt. Ook de Napolitaanse metrolijn 2 stopt in Pozzuoli. Pozzuoli is nog steeds een levendig havenstadje waar je onder andere goede verse vis kunt eten.

De verzonken stad Baia

In de Romeinse tijd was Baia een mondaine badplaats voor de Romeinse elite. Machtige personen als Caesar, Nero, Cicero en Augustus lieten hier hun luxe vakantievilla’s bouwen. De stad was uitermate populair dankzij de minerale heetwaterbronnen en natuurlijke thermen. Maar een aantal aardbevingen bracht hier verandering in en Baia verdween langzaam onder water. De verzonken stad is tegenwoordig te bewonderen via duik- en snorkelexcursies of vanaf een boot met glazen bodem. Opmerking daarbij is wel: neem tijdig contact op. En wil je de ruïnes zien vanaf de boot, kies dan voor een dag met goed weer. Anders valt er helaas niet veel te zien. Voor degenen die liever bovenwater blijven: in het Castello Aragonese van Baia is het archeologisch museum van Campi Flegrei gevestigd. Hier zijn onder andere resten van de luxe Romeinse vakantievilla’s te vinden.

Napels ruïnes

Voor meer informatie, zoals contactgegevens en de bereikbaarheid, bekijk de website.

BEKIJK OOK: