Terug naar overzicht
Restaurants Piemonte

Ontdek deze beste restaurants in Piemonte

Elke regio van Italië is een walhalla voor fijnproevers; dat weet de Smaakredactie als geen ander. Maar als we één streek mogen noemen waar de culinaire plank zelden wordt misgeslagen, dan is het wel de Langhe e Roero. Dé bakermat van de slow food en moeder van de witte truffel, barolowijn en nog veel meer lekkers. Local Yvonne Amman van Plinius Homes leidt ons rond in dit ware delicatessenparadijs in Piemonte.

Culinair paradijs Piemonte

Onze reis begint in La Morra, een charmant dorpje dat zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd. Hier ontmoeten we Yvonne, een Oostenrijkse die al meer dan twintig jaar in de Langhe e Roero woont. Ze renoveert er oude boerderijen tot schitterende vakantiewoningen en organiseert culturele workshops. De komende dagen neemt ze ons mee op pad langs haar favoriete plekken. Van lokale osteria’s en enoteca’s tot beroemde sterrenrestaurants en befaamde wijngaarden.

Osteria More e Macine

Vandaag staat Osteria More e Macine op het programma, een slow food-restaurant midden in het historische centrum van La Morra. De ideale plek voor een eenvoudige, maar smakelijke lunch. En hoewel ‘slow food’ de kaart domineert, is het er druk en levendig. Yvonne raadt ons de Piemontese klassieker ravioli del plin aan. ‘Plin’ betekent ‘knijpen’ in het dialect, en als ons bord geserveerd wordt, is de naam meteen duidelijk. De kok heeft flink in de kussentjes geknepen, waardoor de vorm anders is dan je gewend bent van ravioli. De vulling van ravioli del plin verschilt, net als ‘gewone’ ravioli, per recept. Je eet de samengeknepen kussentjes gevuld met vlees, gevogelte, groente of vis, of een combinatie hiervan.
La Morre Osteria More e Macine

Koningsdruif

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Langhe e Roero, en al helemaal in La Morra en omgeving. Al sinds jaar en dag is dit een prominent wijngebied, met de nebbiolodruif als grote ster. De nebbiolo is de oudste inheemse druivenstok van Piemonte. De naam is afgeleid van het woord ‘nebbia’ dat ‘mist’ in het Italiaans betekent en verwijst naar de mysterieuze ochtendmist die hangt tussen de kenmerkende wijnheuvels van de streek. Die stok maakt het de boeren overigens niet makkelijk: zo groeit hij alleen op het juiste grondtype, de perfecte hoogte (tussen 200 en 450 meter boven zeeniveau) en vraagt-ie om speciale snoeitechnieken. Maar, hij levert dan ook wel ‘de wijn van koningen en koning der wijnen op’, oftewel: barolo.

Biologische wijnwereld

Voor wie barolo nét wat te zwaar (of te prijzig) vindt, valt er veel meer te proeven in de Langhe e Roero. Bezoek dan zeker Le Vigne Bio van Oberto Severino, waar je kennismaakt met talloze bijzondere wijnen – ook uit andere streken. Oberto is namelijk een pionier op het gebied van biologische wijn. Tien jaar geleden richtte hij zijn eerste biologische enoteca en wijnbar op, destijds de enige in de regio. En met succes, in 2022 breidde hij uit met een osteria, die lokale en (uiteraard) biologische gerechten serveert. Oberto leidt je in zijn proeflokaal graag door de wereld van biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen. De liefde voor de godendrank heeft hij met de jaren ook overgebracht op zijn kinderen. Zijn drie zonen studeren allemaal oenologie en doen momenteel wereldwijd ervaring op, van Nieuw-Zeeland tot de Verenigde Staten. ‘Ze delen alle drie de droom om terug te keren naar La Morra. Om hier een kleine wijngaard te beginnen. Of misschien zelfs een wijnschool.
Piemonte Langhe

Boerenmaaltijd

Yvonne heeft ons uitgenodigd om te overnachten in een van haar vakantiewoningen die ze verhuurt. We rijden over een onverharde weg naar de accommodatie die schitterend gelegen is, verscholen tussen de wijngaarden. We zien de boeren terugkomen van het land met de oogst van de dag – kisten vol druiven. Het huis blijkt een prachtig gerestaureerde boerenstal dat ooit bewoond werd door geiten. De oorspronkelijke structuur bleef intact, maar vanbinnen hebben Yvonne en haar man het nu volledig bewoonbaar gemaakt en sfeervol ingericht met een mix van hout, beton en zwart staal. Minimalistisch en rustgevend, maar toch gezellig. Met bovendien een adembenemend uitzicht over de Piemontese valleien. En alsof het gehele tafereel nog niet idyllisch genoeg is, wacht ons nóg een verrassing. De boeren zetten voor de schuur een lange tafel klaar, vol met flessen wijn, heerlijke kazen, worstjes en brood. Voor we het weten zitten we aan tafel en mogen we ons tegoed doen aan al dat lekkers. De ultieme van het-land-op-je-bord-ervaring!
Casa Capra Piemonte

Wijndomein: Poderi Luigi Einaudi

De volgende dag is het wederom tijd voor een wijndomein. En niet zomaar een, maar de bekendste van allemaal: Poderi Luigi Einaudi in Dogliani. Het domein is opgericht door de gelijknamige voormalige president van Italië, Luigi Einaudi (1948 tot 1955), en wordt momenteel gerund door de vierde generatie. De wijnmakers zijn altijd op zoek naar verbetering en innovatie, zo experimenteren ze momenteel met verschillende soorten wijnvaten. Het bezoeken van de kelders is zeer interessant, leerzaam én smakelijk: je proeft er wijnen met uitzicht op de bijbehorende gaarden. Leuk weetje: in de kelders klinkt de muziek van de bekende componist en pianist Ludovico Einaudi, de kleinzoon van Luigi.

Trattoria del Peso

Na de proeverij is de favoriete plek van Yvonne aan de beurt: Trattoria del Peso in Belvedere del Langhe. Waar de inrichting sinds de jaren zestig niet is veranderd. Het restaurant is nog altijd verdeeld in drie delen, wat destijds een reden had. Aan de ene kant de eetkamer die ooit bestemd was voor de boeren, zodat ze met hun vuile laarzen niet de hele tent zouden besmeuren. Dan de formele eetkamer, waar wij onze lunch krijgen geserveerd. En de derde ruimte was voor achtergelaten grootouders. Dat zit zo: rond 1960 werd het populair voor de jongere generatie om op vakantie te gaan naar de kust van Ligurië, maar de oudere generatie kon niet aan haar lot worden overgelaten. De ouderen werden afgezet bij Trattoria del Peso waar ze een kamer en een heel eenvoudig menu kregen tijdens hun verblijf. De tijd van arme bejaarden en vuile laarzen is echter voorbij; elke middag en avond geniet een gemengd publiek hier van een verrukkelijke klassiekers. Er is ook een fantastisch winkeltje met allerlei lokale producten.
Trattoria del Peso Belvedere Langhe

Truffelhemel

Wie Piemonte zegt, zegt truffel. En dan het liefst witte truffel; de meest smaakvolle en geurige van allemaal. Maar voor alle truffels geldt dat ze het lekkerst zijn ze als je ze vers eet. Het loont dan ook de moeite om een bezoekje aan de regio te brengen van half september tot eind januari voor de witte truffel en van half november tot half maart voor de zwarte variant. En nu je er dan toch bent, ga ook zeker mee op truffeljacht. Truffeljagers zijn legendarische figuren die in mistig, melancholisch herfstweer op pad gaan voor deze kostbare paddenstoelen. Normaal gesproken verkopen zij hun truffels aan lokale restaurants, maar wie meeloopt met een georganiseerde jacht krijgt vaak de vondst geserveerd in een aansluitende maaltijd.

Barolo Bar

Bij de naam Monforte d’Alba loopt bij velen het water al in de mond. Dit is namelijk dé droombestemming voor fijnproevers. Het kleine dorp telt maar liefst zeven restaurants die in de Michelingids staan vermeld, waarvan twee met een ster. Bovendien zijn er tal van geweldige wijnbars, met de Barolo Bar als lokale favoriet. Om deze plaatselijke bekendheid te bezoeken, lopen we over het marktplein een smal straatje in. Voor de deur staan een paar stoeltjes (meer ruimte is er ook niet), maar ertegenover is een dakterras. Zorg dat je hier op een zonnige dag een plekje bemachtigt, want het uitzicht over Monforte is erg mooi. Bovendien kun je er naast een glas barolo of andere wijn, je er ook tegoed doen aan allerlei lekkere antipasti. Wij moeten ons echter inhouden omdat we het avondeten al in de verte horen roepen.

Felicin

Met zoveel geweldige restaurants in het dorp, is het moeilijk kiezen. Maar Yvonne heeft voor ons gereserveerd bij Felicin, een waar instituut. Het restaurant wordt al meer dan honderd jaar gerund door dezelfde familie en het interieur is ook hier in de loop der jaren weinig veranderd. Wat ook niet is veranderd, is de kwaliteit van het eten. Felicin heeft naam gemaakt met zijn uitstekende specialiteiten uit de regio. Ongecompliceerd, vol van smaak en nooit uit de mode. Absoluut een aanrader!
Restaurant Da Felicin Monforte D'Alba

Kusjes uit Cherasco

Onze derde dag beginnen we in Cherasco, een sierlijk dorpje dat tussen La Morra en het bekende Bra ligt. Hier trakteert Yvonne ons op een caffè marocchino (oftewel Marokkaanse koffie), maar die in feite niets met Marokko te maken heeft. Het recept is hier bedacht en bestaat uit een espresso met cacao en een dun laagje opgeklopte melk. En hoewel de marocchino ons goed smaakt, zijn we hier voor andere zaken. Namelijk de Baci di Cherasco, heerlijke chocolaatjes gemaakt van pure chocolade en hazelnoten. Want naast wijn, kazen, truffel en noem nog veel meer dlicatessen, is de Langhe e Roero óók befaamd om de ‘Gentile delle Langhe’-hazelnoot; die gezien wordt als de beste hazelnoot ter wereld!

Van snel naar slow

Een bezoek aan het stadje Bra mag niet uitblijven tijdens onze culinaire trip. Dit is namelijk geen gewone stad; het is een plek waar de Slow Food-beweging haar wortels heeft. Daarmee is Bra uitgegroeid tot een symbool van lokale en traditionele gastronomie. Dat begon met Carlo Petrini, de grondlegger van de beweging en geboren in Bra. Hij zag met het opkomende toerisme en de komst van McDonald’s in Italië in 1986 de voedselindustrie in zijn land veranderen. Grote fast food-ketens met goedkope, inspiratieloze gerechten slokten de omzet van de traditionele restaurants op. Mensen moesten zich beter bewust worden van wat dreigde te verdwijnen, vond Petrini. Met de Slow Food-beweging poogt hij, samen met inmiddels duizenden anderen, nog altijd de liefde voor het échte eten stimuleren, lokale economieën te ondersteunen en de waarde van regionale producten onder de aandacht te brengen.
Koffiewinkel Bottega delle delizie Piemonte

Osteria Boccondivino

Waar Bra de geboorteplaats is van de Slow Foodbeweging, is Osteria Boccondivino haar binnenste heiligdom. Hier zag de beweging onder leiding van Petrini en vijftig vrienden het levenslicht. Vandaag geniet je er van een ‘langzame maaltijd’ in een van de prachtige eetzalen of op de schaduwrijke binnenplaats. Het restaurant is een levendige en dynamische plek, waar ze altijd op zoek zijn naar verbetering en inspiratie. Ze hebben zelfs nauwe banden met de nabijgelegen Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen. Studenten doen bij Osteria Boccondivino ervaring op en delen hun kennis. Een absolute must-visit dus in deze culinaire hemel van Italië.

Culturele workshops

We sluiten onze reis af in het prachtig authentieke Borgata Casale, een klein gehucht tussen Dogliani en Belvedere Langhe. Hier organiseert Yvonne culturele workshops, onder de naam Serafina Quota, in een statig landhuis. In de afgelopen jaren heeft Yvonne een aantal vervallen en verlaten boerderijtjes opgekocht en opgeknapt in haar kenmerkende, minimalistische stijl. Deze Serafina Houses zijn voor de verhuur, maar haar laatste project, dit landhuis, is een plek geworden voor creatievelingen. De opslagruimtes liggen vol met hergebruikte materialen en in de stal waar vroeger de koeien stonden staat nu een drukpers. Er is een doka, een linodruk, een muziekstudio en wellicht binnenkort een pottenbakkerij. Uiteraard mag lekker eten en drinken niet ontbreken en daarom is er ook een gezellige keuken met een houtkachel en een moestuin. Wij drinken een glas wijn uit de wijngaarden van het huis. En hoewel deze gaarden financieel niet interessant zijn, worden hier toch pino nero- en barberawijnen geproduceerd. ‘Het is een project dat mensen samenbrengt: van de werkers op het land tot de creatieveling in de workshop. Elk jaar worden grafisch ontwerpers uitnodigt om het etiket van de wijn te ontwerpen’, vertelt Yvonne. De wijn draagt dan ook de toepasselijke naam: Do what you love.
Osteria Boccodivino Bra in Piemonte

Eten in Piemonte

Osteria More E Macine, La Morra
Probeer hier de ravioli del plin, vergezeld van een glas lokale wijn. Via XX Settembre 18, La Morra
Trattoria del Peso, Belvedere Langhe
Unieke trattoria in Piemonte, waar je je in de jaren zestig waant. Je eet wat de pot schaft, maar altijd goed. trattoriadelpeso.com
Felicin, Monforte d’Alba
Fantastisch restaurant met streekgerechten. Op een zonnige dag is het terras met uitzicht over de wijngaarden een aanrader. felicin.it/en
Osteria Boccondivino, Bra
Heilige grond voor de Slow Foodbeweging en een restaurant waar je altijd verrukkelijk en eerlijk eten krijgt geserveerd. osteriadellarco.it
Culinair Piemonte

Ontdek de beste wijnen

Le Vigne Bio, La Morra
Enoteca, proeflokaal en osteria ineen. Bijzondere plek om meer te leren over en te proeven van biologische wijnen. levignebio.com
Poderi Luigi Einaudi, Dogliani
Prachtig wijndomein van de familie Einaudi waar je ter plekke wijn kunt proeven. De kosten voor een proeverij variëren van € 30 tot € 150 per persoon, maar er worden dan ook klinkende namen geschonken. poderieinaudi.com/en
Barolo Bar, Monforte d’Alba
Populaire bar onder zowel locals als toeristen. Geniet op het terras van een aperitivo met uitzicht over het dorp. Via Giuseppe Garibaldi 11, Monforte d’Alba

Slapen in Piemonte

De gerenoveerde vakantieboerderijen van Yvonne zijn minimalistisch, maar zeer smaakvol en warm ingericht. Je kunt in de Serafina Houses helemaal tot rust komen en weer opladen tijdens je (culinaire) vakantie in Piemonte. Het loont ook zeker de moeite om een Serafina Quota workshop bij Yvonne te volgen, die bij je verblijf in de huizen zit inbegrepen. Kijk voor meer informatie: plinius-homes.com

Reizen naar Piemonte

De afstand vanaf Utrecht tot La Morra bedraagt circa 1.200 km. Ga je liever met het vliegtuig? Dan vlieg je met KLM in 1,5 uur rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Turijn. Met Ryanair kun je vanaf Brussel Charleroi rechtstreeks vliegen. De luchthaven van Turijn ligt op ongeveer 66 km van La Morra.
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 6 januari|februari 2024. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Fotografie: Valeria Bismar | Tekst: Ellen Grandjean | Met dank aan: Plinius Homes
Reis mee met De Smaak en ontdek Turijn, Piemonte en Ligurië

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Heimwee naar Italië of behoefte aan een bord goed Italiaans eten? Bij deze nieuwe restaurants kun je je honger naar Italië even stillen.

De tiramisù is met stip het meest geliefde dessert uit de Italiaanse keuken. De naam van het toetje komt uit het dialect …

Ga mee op reis naar het onbekendere Monferrato in Culinair Piemonte. Laat je meevoeren langs restaurants van sterren niveau en wijnproeverijen.