Ontdek deze beste restaurants in Piemonte
Elke regio van Italië is een walhalla voor fijnproevers; dat weet de Smaakredactie als geen ander. Maar als we één streek mogen noemen waar de culinaire plank zelden wordt misgeslagen, dan is het wel de Langhe e Roero. Dé bakermat van de slow food en moeder van de witte truffel, barolowijn en nog veel meer lekkers. Local Yvonne Amman van Plinius Homes leidt ons rond in dit ware delicatessenparadijs in Piemonte.
Culinair paradijs Piemonte
Onze reis begint in La Morra, een charmant dorpje dat zijn
oorsprong vindt in de Romeinse tijd. Hier ontmoeten we
Yvonne, een Oostenrijkse die al meer dan twintig jaar in de
Langhe e Roero woont. Ze renoveert er oude boerderijen
tot schitterende vakantiewoningen en organiseert culturele
workshops. De komende dagen neemt ze ons mee op pad langs
haar favoriete plekken. Van lokale osteria’s en enoteca’s tot
beroemde sterrenrestaurants en befaamde wijngaarden.
Osteria More e Macine
Vandaag staat Osteria More e Macine op het programma, een
slow food-restaurant midden in het historische centrum van La
Morra. De ideale plek voor een eenvoudige, maar smakelijke
lunch. En hoewel ‘slow food’ de kaart domineert, is het er
druk en levendig. Yvonne raadt ons de Piemontese klassieker
ravioli del plin aan. ‘Plin’ betekent ‘knijpen’ in het dialect, en
als ons bord geserveerd wordt, is de naam meteen duidelijk. De
kok heeft flink in de kussentjes geknepen, waardoor de vorm
anders is dan je gewend bent van ravioli. De vulling van ravioli
del plin verschilt, net als ‘gewone’ ravioli, per recept. Je eet de
samengeknepen kussentjes gevuld met vlees, gevogelte, groente
of vis, of een combinatie hiervan.
Koningsdruif
Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Langhe
e Roero, en al helemaal in La Morra en omgeving. Al
sinds jaar en dag is dit een prominent wijngebied, met
de nebbiolodruif als grote ster. De nebbiolo is de oudste
inheemse druivenstok van Piemonte. De naam is afgeleid
van het woord ‘nebbia’ dat ‘mist’ in het Italiaans betekent
en verwijst naar de mysterieuze ochtendmist die hangt
tussen de kenmerkende wijnheuvels van de streek. Die
stok maakt het de boeren overigens niet makkelijk: zo
groeit hij alleen op het juiste grondtype, de perfecte
hoogte (tussen 200 en 450 meter boven zeeniveau) en
vraagt-ie om speciale snoeitechnieken. Maar, hij levert
dan ook wel ‘de wijn van koningen en koning der wijnen
op’, oftewel: barolo.
Biologische wijnwereld
Voor wie barolo nét wat te zwaar (of te prijzig) vindt, valt
er veel meer te proeven in de Langhe e Roero. Bezoek
dan zeker Le Vigne Bio van Oberto Severino, waar je
kennismaakt met talloze bijzondere wijnen – ook uit
andere streken. Oberto is namelijk een pionier op het
gebied van biologische wijn. Tien jaar geleden richtte hij
zijn eerste biologische enoteca en wijnbar op, destijds
de enige in de regio. En met succes, in 2022 breidde hij
uit met een osteria, die lokale en (uiteraard) biologische
gerechten serveert. Oberto leidt je in zijn proeflokaal
graag door de wereld van biologische, biodynamische en
natuurlijke wijnen. De liefde voor de godendrank heeft hij
met de jaren ook overgebracht op zijn kinderen. Zijn drie
zonen studeren allemaal oenologie en doen momenteel
wereldwijd ervaring op, van Nieuw-Zeeland tot de
Verenigde Staten. ‘Ze delen alle drie de droom om terug
te keren naar La Morra. Om hier een kleine wijngaard te
beginnen. Of misschien zelfs een wijnschool.
Boerenmaaltijd
Yvonne heeft ons uitgenodigd om te overnachten in een
van haar vakantiewoningen die ze verhuurt. We rijden
over een onverharde weg naar de accommodatie die
schitterend gelegen is, verscholen tussen de wijngaarden.
We zien de boeren terugkomen van het land met de
oogst van de dag – kisten vol druiven. Het huis blijkt een
prachtig gerestaureerde boerenstal dat ooit bewoond werd
door geiten. De oorspronkelijke structuur bleef intact,
maar vanbinnen hebben Yvonne en haar man het nu
volledig bewoonbaar gemaakt en sfeervol ingericht met
een mix van hout, beton en zwart staal. Minimalistisch
en rustgevend, maar toch gezellig. Met bovendien een
adembenemend uitzicht over de Piemontese valleien.
En alsof het gehele tafereel nog niet idyllisch genoeg is,
wacht ons nóg een verrassing. De boeren zetten voor de
schuur een lange tafel klaar, vol met flessen wijn, heerlijke
kazen, worstjes en brood. Voor we het weten zitten we aan
tafel en mogen we ons tegoed doen aan al dat lekkers.
De ultieme van het-land-op-je-bord-ervaring!
Wijndomein: Poderi Luigi Einaudi
De volgende dag is het wederom tijd voor een
wijndomein. En niet zomaar een, maar de bekendste van
allemaal: Poderi Luigi Einaudi in Dogliani. Het domein is
opgericht door de gelijknamige voormalige president van
Italië, Luigi Einaudi (1948 tot 1955), en wordt momenteel
gerund door de vierde generatie. De wijnmakers zijn altijd
op zoek naar verbetering en innovatie, zo experimenteren
ze momenteel met verschillende soorten wijnvaten. Het
bezoeken van de kelders is zeer interessant, leerzaam
én smakelijk: je proeft er wijnen met uitzicht op de
bijbehorende gaarden. Leuk weetje: in de kelders klinkt
de muziek van de bekende componist en pianist Ludovico
Einaudi, de kleinzoon van Luigi.
Trattoria del Peso
Na de proeverij is de favoriete plek van Yvonne aan de
beurt: Trattoria del Peso in Belvedere del Langhe. Waar
de inrichting sinds de jaren zestig niet is veranderd.
Het restaurant is nog altijd verdeeld in drie delen, wat
destijds een reden had. Aan de ene kant de eetkamer
die ooit bestemd was voor de boeren, zodat ze met
hun vuile laarzen niet de hele tent zouden besmeuren.
Dan de formele eetkamer, waar wij onze lunch krijgen
geserveerd. En de derde ruimte was voor achtergelaten
grootouders. Dat zit zo: rond 1960 werd het populair
voor de jongere generatie om op vakantie te gaan naar de
kust van Ligurië, maar de oudere generatie kon niet aan
haar lot worden overgelaten. De ouderen werden afgezet
bij Trattoria del Peso waar ze een kamer en een heel
eenvoudig menu kregen tijdens hun verblijf. De tijd van
arme bejaarden en vuile laarzen is echter voorbij; elke
middag en avond geniet een gemengd publiek hier van
een verrukkelijke klassiekers. Er is ook een fantastisch
winkeltje met allerlei lokale producten.
Truffelhemel
Wie Piemonte zegt, zegt truffel. En dan het liefst witte
truffel; de meest smaakvolle en geurige van allemaal. Maar
voor alle truffels geldt dat ze het lekkerst zijn ze als je ze
vers eet. Het loont dan ook de moeite om een bezoekje aan
de regio te brengen van half september tot eind januari
voor de witte truffel en van half november tot half maart
voor de zwarte variant. En nu je er dan toch bent, ga ook
zeker mee op truffeljacht. Truffeljagers zijn legendarische
figuren die in mistig, melancholisch herfstweer op
pad gaan voor deze kostbare paddenstoelen. Normaal
gesproken verkopen zij hun truffels aan lokale restaurants,
maar wie meeloopt met een georganiseerde jacht krijgt
vaak de vondst geserveerd in een aansluitende maaltijd.
Barolo Bar
Bij de naam Monforte d’Alba loopt bij velen het water
al in de mond. Dit is namelijk dé droombestemming
voor fijnproevers. Het kleine dorp telt maar liefst zeven
restaurants die in de Michelingids staan vermeld, waarvan
twee met een ster. Bovendien zijn er tal van geweldige
wijnbars, met de Barolo Bar als lokale favoriet. Om deze
plaatselijke bekendheid te bezoeken, lopen we over het
marktplein een smal straatje in. Voor de deur staan
een paar stoeltjes (meer ruimte is er ook niet), maar
ertegenover is een dakterras. Zorg dat je hier op een
zonnige dag een plekje bemachtigt, want het uitzicht over
Monforte is erg mooi. Bovendien kun je er naast een glas
barolo of andere wijn, je er ook tegoed doen aan allerlei
lekkere antipasti. Wij moeten ons echter inhouden omdat
we het avondeten al in de verte horen roepen.
Felicin
Met zoveel geweldige restaurants in het dorp, is het moeilijk
kiezen. Maar Yvonne heeft voor ons gereserveerd bij Felicin, een waar instituut. Het restaurant wordt al meer dan
honderd jaar gerund door dezelfde familie en het
interieur is ook hier in de loop der jaren weinig
veranderd. Wat ook niet is veranderd, is de kwaliteit van
het eten. Felicin heeft naam gemaakt met zijn uitstekende
specialiteiten uit de regio. Ongecompliceerd, vol van
smaak en nooit uit de mode. Absoluut een aanrader!
Kusjes uit Cherasco
Onze derde dag beginnen we in Cherasco, een sierlijk
dorpje dat tussen La Morra en het bekende Bra ligt.
Hier trakteert Yvonne ons op een caffè marocchino
(oftewel Marokkaanse koffie), maar die in feite niets
met Marokko te maken heeft. Het recept is hier bedacht
en bestaat uit een espresso met cacao en een dun laagje
opgeklopte melk. En hoewel de marocchino ons goed
smaakt, zijn we hier voor andere zaken. Namelijk de
Baci di Cherasco, heerlijke chocolaatjes gemaakt van
pure chocolade en hazelnoten. Want naast wijn, kazen,
truffel en noem nog veel meer dlicatessen, is de
Langhe e Roero óók befaamd om de ‘Gentile delle
Langhe’-hazelnoot; die gezien wordt als de beste
hazelnoot ter wereld!
Van snel naar slow
Een bezoek aan het stadje Bra mag niet uitblijven tijdens
onze culinaire trip. Dit is namelijk geen gewone stad; het
is een plek waar de Slow Food-beweging haar wortels
heeft. Daarmee is Bra uitgegroeid tot een symbool van
lokale en traditionele gastronomie. Dat begon met Carlo
Petrini, de grondlegger van de beweging en geboren in
Bra. Hij zag met het opkomende toerisme en de komst
van McDonald’s in Italië in 1986 de voedselindustrie
in zijn land veranderen. Grote fast food-ketens met
goedkope, inspiratieloze gerechten slokten de omzet van
de traditionele restaurants op. Mensen moesten zich
beter bewust worden van wat dreigde te verdwijnen,
vond Petrini. Met de Slow Food-beweging poogt hij,
samen met inmiddels duizenden anderen, nog altijd de
liefde voor het échte eten stimuleren, lokale economieën
te ondersteunen en de waarde van regionale producten
onder de aandacht te brengen.
Osteria Boccondivino
Waar Bra de geboorteplaats is van de Slow Foodbeweging, is Osteria Boccondivino haar binnenste
heiligdom. Hier zag de beweging onder leiding van
Petrini en vijftig vrienden het levenslicht. Vandaag
geniet je er van een ‘langzame maaltijd’ in een van de
prachtige eetzalen of op de schaduwrijke binnenplaats.
Het restaurant is een levendige en dynamische plek,
waar ze altijd op zoek zijn naar verbetering en inspiratie.
Ze hebben zelfs nauwe banden met de nabijgelegen
Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen.
Studenten doen bij Osteria Boccondivino ervaring
op en delen hun kennis. Een absolute must-visit
dus in deze culinaire hemel van Italië.
Culturele workshops
We sluiten onze reis af in het prachtig
authentieke Borgata Casale, een klein
gehucht tussen Dogliani en Belvedere
Langhe. Hier organiseert Yvonne culturele
workshops, onder de naam Serafina Quota,
in een statig landhuis. In de afgelopen
jaren heeft Yvonne een aantal vervallen
en verlaten boerderijtjes opgekocht
en opgeknapt in haar kenmerkende,
minimalistische stijl. Deze Serafina Houses
zijn voor de verhuur, maar haar laatste
project, dit landhuis, is een plek geworden
voor creatievelingen. De opslagruimtes
liggen vol met hergebruikte materialen
en in de stal waar vroeger de koeien
stonden staat nu een drukpers. Er is een
doka, een linodruk, een muziekstudio en
wellicht binnenkort een pottenbakkerij.
Uiteraard mag lekker eten en drinken
niet ontbreken en daarom is er ook een
gezellige keuken met een houtkachel en
een moestuin. Wij drinken een glas wijn
uit de wijngaarden van het huis. En hoewel
deze gaarden financieel niet interessant
zijn, worden hier toch pino nero- en
barberawijnen geproduceerd. ‘Het is een
project dat mensen samenbrengt: van de
werkers op het land tot de creatieveling
in de workshop. Elk jaar worden grafisch
ontwerpers uitnodigt om het etiket van de
wijn te ontwerpen’, vertelt Yvonne. De wijn
draagt dan ook de toepasselijke naam:
Do what you love.
Eten in Piemonte
Osteria More E Macine,
La Morra
Probeer hier de ravioli del plin,
vergezeld van een glas lokale wijn.
Via XX Settembre 18, La Morra
Trattoria del Peso,
Belvedere Langhe
Unieke trattoria in Piemonte, waar
je je in de jaren zestig waant. Je eet
wat de pot schaft, maar altijd goed.
trattoriadelpeso.com
Felicin, Monforte d’Alba
Fantastisch restaurant met
streekgerechten. Op een zonnige
dag is het terras met uitzicht over
de wijngaarden een aanrader.
felicin.it/en
Osteria Boccondivino, Bra
Heilige grond voor de Slow Foodbeweging en een restaurant waar je
altijd verrukkelijk en eerlijk eten
krijgt geserveerd. osteriadellarco.it
Ontdek de beste wijnen
Le Vigne Bio, La Morra
Enoteca, proeflokaal en osteria
ineen. Bijzondere plek om meer te
leren over en te proeven van biologische wijnen. levignebio.com
Poderi Luigi Einaudi, Dogliani
Prachtig wijndomein van de familie Einaudi waar je ter plekke wijn
kunt proeven. De kosten voor een
proeverij variëren van € 30 tot
€ 150 per persoon, maar er worden
dan ook klinkende namen geschonken. poderieinaudi.com/en
Barolo Bar, Monforte d’Alba
Populaire bar onder zowel locals
als toeristen. Geniet op het terras
van een aperitivo met uitzicht over
het dorp. Via Giuseppe Garibaldi
11, Monforte d’Alba
Slapen in Piemonte
De gerenoveerde vakantieboerderijen van Yvonne zijn
minimalistisch, maar zeer
smaakvol en warm ingericht.
Je kunt in de Serafina Houses
helemaal tot rust komen en weer
opladen tijdens je (culinaire)
vakantie in Piemonte. Het loont
ook zeker de moeite om een
Serafina Quota workshop bij
Yvonne te volgen, die bij je verblijf
in de huizen zit inbegrepen.
Kijk voor meer informatie:
plinius-homes.com
Reizen naar Piemonte
De afstand vanaf Utrecht tot La
Morra bedraagt circa 1.200 km.
Ga je liever met het vliegtuig?
Dan vlieg je met KLM in 1,5 uur
rechtstreeks vanaf Amsterdam
naar Turijn. Met Ryanair kun je
vanaf Brussel Charleroi rechtstreeks vliegen. De luchthaven
van Turijn ligt op ongeveer
66 km van La Morra.
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 6 januari|februari 2024. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Fotografie: Valeria Bismar | Tekst: Ellen Grandjean | Met dank aan: Plinius Homes
Reis mee met De Smaak en ontdek Turijn, Piemonte en Ligurië
8 of 10 dagenvanaf€ 633p.p.
Rondreis Turijn, Piemonte en de prachtige kust van Ligurië
Ontdek de bruisende stad Turijn, kom tot rust in een landelijk gelegen B&B in Piemonte en sluit de reis af aan de prachtige foto kust van Ligurië.
Meer informatie"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Heimwee naar Italië of behoefte aan een bord goed Italiaans eten? Bij deze nieuwe restaurants kun je je honger naar Italië even stillen.
De tiramisù is met stip het meest geliefde dessert uit de Italiaanse keuken. De naam van het toetje komt uit het dialect …
Ga mee op reis naar het onbekendere Monferrato in Culinair Piemonte. Laat je meevoeren langs restaurants van sterren niveau en wijnproeverijen.
- Author: Redactie
- Posted: maart 27, 2024