Terug naar overzicht
Restaurant Rome

Onze favoriete restaurants in Rome

Onze collega Liselotte woont in Rome. In de loop der tijd heeft ze de populairste pretentieloze restaurants ontdekt in de Italiaanse hoofdstad. En in deze onhippe zaakjes eet je dus de allerbeste Romeinse gerechten.

Restaurants in Rome

Mijn oude stamkroeg in Amsterdam maakt plaats voor weer een hummustent of saladebar, appt een vriendin. ‘En over jaar zit er weer een andere tent’, stuur ik terug. Het was een van de redenen waarom ik mijn koffers pakte: ik was het hippe gedoe moe. Hotspots waar alle tijd wordt gestoken in het interieur en ingrediënten die op social media leuk ogen. Ik hoef geen peperdure platgestampte avocado.

‘Vreetschuren’

In Rome krijgt deze trend gelukkig weinig ruimte; hier zijn pretentieloze restaurants nog hartstikke populair. Mijn vrienden en ik snappen dat. Wij noemen deze eetgelegenheden liefkozend ‘vreetschuren’. Dat klinkt niet al te best, maar, geloof me, het is een waar predicaat. Hier willen wij juíst aanschuiven.
Straatbeeld Rome restaurants
Da settimio Rome
Drie criteria

Een restaurant mag die bijnaam echter pas dragen als-ie aan een aantal eisen voldoet. Ten eerste is het eten natuurlijk subliem. Je eet er echt Romeinse gerechten als pasta carbonara, gricia of cacio e pepe. Ten tweede zijn de prijzen (meestal) bespottelijk laag. Ten derde, en zeker niet minder belangrijk, is het interieur wanstaltig. Je eikenhoutenstoel piept vals over de ongezellige tegelvloer en in het pleisterwerk komen af en toe wat (kunst)bakstenen tevoorschijn. Er is minstens één afzichtelijk object te vinden, dat daar dertig jaar geleden is neergezet en waar niemand meer naar omkijkt. Een rieten pop op een fietsje, bijvoorbeeld, of een leeg kauwgumballenautomaat. In deze ‘vreetschuren’ laat je je telefoon in je tas, want niemand op je sociale kanalen wordt daar blij van. Alleen jouw smaakpapillen.

Lees ook: ristorante, trattoria en osteria, dit is het verschil.

5x Liselotte’s favoriete pretentieloze restaurants:

Een bezoek aan zo’n eetgelegenheid is dan ook wat ik iedereen aanraad, tijdens een weekend Rome. Daarom hierbij een greep uit de favorieten van mij en mijn vrienden.
Dampende pasta bij Da Settimio
Engelenbrug Rome

Da Settimio

Eigenaresse Carla van Osteria Da Settimio is op en top Romeins. ‘Ik spreek niet eens fatsoenlijk Italiaans,’ lacht ze, wanneer ze me over haar osteria vertelt. Al van jongs af aan hielp Carla haar mee in de keuken. Carla: ‘Mijn oma leerde me alles over de Romeinse keuken. Van Romeins-joodse gerechten als gefrituurde artisjok tot het stoven van kalfsdarmen. Hoewel je deze lokale gerechten overal in de stad kunt eten, zijn er maar weinig die ze, net als wij, volgens het oorspronkelijke recept bereiden.’ En daar zijn vele inwoners het mee eens: haar piepkleine osteria, met geblokte tafelkleedjes en een lichtgevende vitrine als blikvanger, zit elke dag bomvol locals. Da Settimio, Via di Val Tellina 81

Qui se magna

Een vriend van mij zweert bij dit restaurant in de wijk Pigneto. Alleen de naam al, ‘hier eet men’, is een applaus waard. De pasta’s verdienen echter een orkest: voor ongeveer acht euro krijg je een bord geluk geserveerd. Via del Pigneto 307a

Ivo a Trastevere

In de populaire wijk Trastevere barst het van de restaurants en is het voor de onwetende toerist moeilijk het kaf van het koren te scheiden. Ivo a Trastevere, het lievelingsrestaurant van een goede vriendin van mij, is misschien wel het minst aanlokkelijk van allemaal, maar zoals ze zelf zegt: ‘Ik kom hier niet voor een romantisch avondje, maar als ik gewoon zin heb in écht goed en eenvoudig eten.’ Via di S. Francesco a Ripa 158, ivoatrastevere.it
Reis mee met de trein naar Rome.

Flavio al Velavevodetto

Oké, toegegeven, Flavio al Velavevodetto voldoet niet helemaal aan de eisen, want van binnen is het niet per se lelijk. Sterker nog, het restaurant is gebouwd tegen een 36 meter hoge berg van antieke vazen, die je door glaswerk kunt bekijken. Maar omdat het restaurant plek biedt aan een paar honderd man en je bovendien hier, naar mijn mening, de beste carbonara (€ 11) van de stad eet, mag Flavio zich met recht een ‘vreetschuur’ noemen. Via di Monte Testaccio 97, ristorantevelavevodetto.it

Dar Filettaro

Een van mijn persoonlijke favoriete is Dar Filettaro, waar het interieur mooi van lelijkheid is en de sfeer fantastisch. Hier kom je voor de baccala, gefrituurde vis (€ 5), puntarelle om te delen (typisch Romeinse groente in een saus van ansjovis, € 5) en de witte huiswijn voor 6 euro per liter. Largo dei Librari 88, FB Dar Filettaro
Fotografie en tekst: Liselotte van Leest
Een deel van onze redactie is verplaatst naar Rome. En met dat deel bedoel ik mezelf. Ik ben de gelukkige die volop mag meedraaien in het Italiaanse leven.

Liselotte van Leest

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Onze fotograaf Liselotte vroeg meerdere locals naar hun favoriete plekken in Rome en waarom ze zó van de stad houden. We delen de beste tips!

Tussen de bergen van Zuid-Tirol tot de ruige heuvels van Calabrië: deze zomer openden er bijzondere sterrenrestaurants waar je zeker een tafeltje wil reserveren.

Wat is er leuker dan in alle vroegte over een markt struinen en de mooiste Italiaanse producten kopen? Wij tippen 5x een leuke markt.