Liselotte's favoriete pretentieloze restaurants in Rome (waar je wél het beste eet)
Terug naar overzicht
Restaurant Rome

Onze favoriete restaurants in Rome

Restaurants in Rome

Onze collega Liselotte woont in Rome. In de loop der tijd heeft ze de populairste pretentieloze restaurants ontdekt in de Italiaanse hoofdstad. En in deze onhippe zaakjes eet je dus de allerbeste Romeinse gerechten.

Mijn oude stamkroeg in Amsterdam maakt plaats voor weer een hummustent of saladebar, appt een vriendin. ‘En over jaar zit er weer een andere tent’, stuur ik terug. Het was een van de redenen waarom ik mijn koffers pakte: ik was het hippe gedoe moe. Hotspots waar alle tijd wordt gestoken in het interieur en ingrediënten die op social media leuk ogen. Ik hoef geen peperdure platgestampte avocado.

‘Vreetschuren’

In Rome krijgt deze trend gelukkig weinig ruimte; hier zijn pretentieloze restaurants nog hartstikke populair. Mijn vrienden en ik snappen dat. Wij noemen deze eetgelegenheden liefkozend ‘vreetschuren’. Dat klinkt niet al te best, maar, geloof me, het is een waar predicaat. Hier willen wij juíst aanschuiven.

Drie criteria

Een restaurant mag die bijnaam echter pas dragen als-ie aan een aantal eisen voldoet. Ten eerste is het eten natuurlijk subliem. Je eet er echt Romeinse gerechten als pasta carbonara, gricia of cacio e pepe. Ten tweede zijn de prijzen (meestal) bespottelijk laag. Ten derde, en zeker niet minder belangrijk, is het interieur wanstaltig. Je eikenhoutenstoel piept vals over de ongezellige tegelvloer en in het pleisterwerk komen af en toe wat (kunst)bakstenen tevoorschijn. Er is minstens één afzichtelijk object te vinden, dat daar dertig jaar geleden is neergezet en waar niemand meer naar omkijkt. Een rieten pop op een fietsje, bijvoorbeeld, of een leeg kauwgumballenautomaat. In deze ‘vreetschuren’ laat je je telefoon in je tas, want niemand op je sociale kanalen wordt daar blij van. Alleen jouw smaakpapillen.

4x Liselotte’s favoriete pretentieloze restaurants:

Een bezoek aan zo’n eetgelegenheid is dan ook wat ik iedereen aanraad, tijdens een weekend Rome. Daarom hierbij een greep uit de favorieten van mij en mijn vrienden.

1. Qui se magna


Een vriend van mij zweert bij dit restaurant in de wijk Pigneto. Alleen de naam al, ‘hier eet men’, is een applaus waard. De pasta’s verdienen echter een orkest: voor ongeveer acht euro krijg je een bord geluk geserveerd. Via del Pigneto 307a

2. Ivo a Trastevere

In de populaire wijk Trastevere barst het van de restaurants en is het voor de onwetende toerist moeilijk het kaf van het koren te scheiden. Ivo a Trastevere, het lievelingsrestaurant van een goede vriendin van mij, is misschien wel het minst aanlokkelijk van allemaal, maar zoals ze zelf zegt: ‘Ik kom hier niet voor een romantisch avondje, maar als ik gewoon zin heb in écht goed en eenvoudig eten.’ Via di S. Francesco a Ripa 158, ivoatrastevere.it

3. Flavio al Velavevodetto

Oké, toegegeven, Flavio al Velavevodetto voldoet niet helemaal aan de eisen, want vanbinnen is het niet per se lelijk. Sterker nog, het restaurant is gebouwd tegen een 36 meter hoge berg van antieke vazen, die je door glaswerk kunt bekijken. Maar omdat het restaurant plek biedt aan een paar honderd man en je bovendien hier, naar mijn mening, de beste carbonara (€ 11) van de stad eet, mag Flavio zich met recht een ‘vreetschuur’ noemen. Via di Monte Testaccio 97, ristorantevelavevodetto.it

4. Dar Filettaro

Een van mijn persoonlijke favoriete is Dar Filettaro, waar het interieur mooi van lelijkheid is en de sfeer fantastisch. Hier kom je voor de baccala, gefrituurde vis (€ 5), puntarelle om te delen (typisch Romeinse groente in een saus van ansjovis, € 5) en de witte huiswijn voor 6 euro per liter. Largo dei Librari 88, FB Dar Filettaro

Liselotte van Leest

Liselotte van Leest
Een deel van onze redactie is verplaatst naar Rome. En met dat deel bedoel ik mezelf. Ik ben de gelukkige die volop mag meedraaien in het Italiaanse leven. Wat ik daar allemaal tegenkom, lees je hier.

Reisaanbieding: met de trein naar Rome

Meer restaurants in Rome