Ricotta-tiramisù: net iets luchtiger dan de klassieker
Terug naar overzicht
Tiramisu

Ricotta-tiramisù: net iets luchtiger dan de klassieker

Ricotta-tiramisù: net iets luchtiger dan de klassieker

Wat is er fijner dan aan tafel blijven voor iets zoets toe? Een dessert maakt, als je het Janneke Philippi vraagt, van elke maaltijd een feestje. Zoals deze tiramisù met ricotta.

‘Voor een lichtere tiramisù vervang ik de mascarpone door ricotta. De crème blijft heerlijk romig en luchtig’, schrijft Janneke Philippi in Desserts – bij Janneke thuis.

Tiramisu

Ricotta-tiramisù

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 20 minuten
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • 1 mixer
  • 1 schaal (inhoud 750 ml)

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 3 eetlepel suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram ricotta
  • 125 ml espresso
  • 3 eetlepel marsala
  • 100 gram Italiaanse lange vingers (savoardi)
  • gemalen kaneel

Instructies

  • Splits de eieren. Klop met de mixer de dooiers met de suiker tot een dikke, romige crème. Klop in een schone kom de eiwitten tot stevige pieken. Voeg de vanillesuiker toe en klop de eiwitten helemaal stijf. Schep de ricotta door het dooiermengsel. Spatel er het eiwit luchtig door.
  • Meng de koffie met de marsala in een ondiepe schaal. Doop de helft van de koekjes één voor één in de koffie en leg ze op de bodem van de schaal. Schep er de helft van de ricottacrème op. Doop ook de andere helft van de koekjes in de koffie. Leg ze in een laag op de crème en schep er de rest van de crème op. Strijk glad. Laat de tiramisù afgedekt minstens 4 uur in de koelkast opstijven
  • Stuif voor serveren met een (thee)zeefje wat kaneel over de tiramisù.
5 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek: