Terug naar overzicht
Vakantiehuis Salento

Vakantiehuis Salento: bijzonder optrekje in het zuiden van Puglia

Acht jaar geleden realiseerde de Bolognese architect Luca Zanaroli een droomhuis, Tyche genaamd. In het zuiden van Puglia, in de Salentostreek, verbouwde hij een oude calcinaia (grote kalkoven) tot een moderne vakantiewoning, met respect voor de oorsprong van het pand. Het huis wordt omgeven door een buitenmuur van losse stenen, eens gebakken in de calcinaia. Binnenin ligt een nieuwbakken betonvloer en vind je designmeubels tussen antieke objecten.

Fotografie: Luca Zanaroli

Villa Tyche is gelegen tussen Morciano di Leuca en Torre Vado, op slechts twee kilometer afstand van de Caribisch blauwe zee, waar Salento zo bekend om staat. ‘Respect voor de omgeving en de oorsprong van het pand waren de pijlers in het proces. Deze hield ik continu in mijn achterhoofd, bij de keuze van materialen of bij het plaatsen van ramen, bijvoorbeeld. Zonder natuurlijk de vraag uit het oog te verliezen waar mensen behoefte aan hebben. Het is niet de taak van de architect louter een ruimte te ontwerpen, hij moet hierin een bepaald gevoel creëren waarin mensen zich prettig voelen,’ legt Luca uit. Hij vond het daarbij belangrijk om een evenwicht te bewaren tussen de kunstmatige en de natuurlijke omgeving. In het huis vind je daarom veel natuurlijke elementen terug, zoals houten voorwerpen en stenen als decoratie, naast roestvrijstalen kasten en luxe sanitair. Niet alleen binnen, maar ook in de tuin is het zeer behaaglijk. Hier voel je de zeewind door je haar, wandel je tussen eeuwenoude olijfbomen en vijgencactussen en snuif je de geur van mediterrane beplanting op. Je plukt ter plekke vijgen en pruimen, die je direct opeet of waar je verse jam van maakt. De fijnste plek is misschien wel het terras onder de luifel, die gemaakt is van honderden kastanjetakken. In dit lommerrijke plekje, waar je zo’n fijn mediterraan vakantiegevoel krijgt, kun je heerlijk een boek lezen, een glas wijn drinken, barbecueën en niet te vergeten mangiare!

Vakantiehuis Salento Vakantiehuis Salento Vakantiehuis Salento

Vakantiehuis Salento

De villa is geschikt voor 6 personen plus 2 kinderen en te huur van april tot en met oktober. Vanaf € 1830. Meer informatie vind je op salentonascosto.it. De dichtstbijzijnde luchthaven is Brindisi (122 km). Ryanair vliegt vanaf Eindhoven in tweeënhalf uur rechtstreeks naar deze luchthaven.

Deze binnenkijker verscheen eerder in De Smaak van Italië.