Terug naar overzicht

Yours Trulli, Jeroen en Nicole tekenen voor de trullo in Puglia

Jeroen en Nicole hebben een trullo gevonden voor hun toekomstige Bed & Breakfast in Puglia. Ze gaan het contract bij de notaris tekenen. Hoewel, gaat dat wel door? Ze ontvangen het ene na het andere mailtje van aankoopmakelaar Pierdonato…

Va bene. De compromesso, het aankoopcontract van de trullo in Martina Franca tussen de 6 koppige Noord-Italiaanse familie en de twee soms koppige Nederlanders, gaat aangetekend per post naar de makelaar in Cisternino.

Grootste ezelsoort van Italië
We zien onszelf ’s ochtends in alle vroegte al zitten voor het traditionele Martinese huis, kijkend naar de langzaam groeiende olijfbomen of de razendsnelle hagedisjes die overal tussen de stenen opduiken. En we houden wel van koppig, want ooit zullen we een aantal ezels houden rondom het huis. De asino di Martina Franca is by far the cutest, maar ook de grootste ezelsoort van Italië. We moeten echter geduld hebben want het duurt nog een paar maanden voordat we de atto notarile (notariële akte) tekenen.  

De tijd tussen de compromesso en de notariële koop wordt gebruikt om de benodigde documenten en certificaten van het perceel voor te bereiden. Ook wordt er gecheckt of iemand van de buren fulltime boer is, omdat diegene automatisch recht heeft het perceel te kopen voor een lagere prijs.

Aparte cheque voor elk familielid
Dat geeft ons de tijd om de cheques te laten maken bij de banco di Napoli in Ostuni. Cheques voor de tolk, want we hebben een vertaling van het aankoopcontract nodig. Plus een aparte cheque voor elk familielid, en natuurlijk een cheque voor de makelaar. Tolk “Peter” die jaren lang in Engeland heeft gewoond, zal ook aanwezig zijn zodra we bij de notaris zitten, net als 2 Engelssprekende getuigen.

Uitstel
We ontvangen een mailtje van onze aankoopmakelaar Pierdonato met het verzoek de final deeds een aantal weken uit te stellen omdat een deel van de zeskoppige verkopende partij niet aanwezig kan zijn op de geplande datum. We plannen een nieuwe datum.

Het is februari als we onze theewinkel Teazone en ons Bouteaque hotel een paar dagen sluiten. De Maastrichtenaar zal met Carnaval weinig behoefte hebben aan thee. Sjeng oan de geng, wij nemen de vlucht naar Brindisi als er wederom een mail komt van Pierdonato. Een aantal noodzakelijke papieren van de gemeente Martina Franca zijn niet gereed. Er is een nieuwe manager en nu verloopt alles nog langzamer in het gemeentehuis.

LEES OOKBari: de leukste doe-tips in deze Zuid-Italiaanse havenstad

Winterslaap van Puglia
Als dan ook nog de geometra heeft aangegeven tijd nodig te hebben voor een aantal technische documenten weten we dat onze eerste dagen in Italië alleen maar een beetje rondhangen. Deze winter is het ijskoud in Puglia, met ’s nachts temperaturen ver onder nul. Zo koud zelfs dat de cactussen rondom het huis bevriezen en er sneeuw valt. Veel restaurants zijn gesloten. Welkom in de winterslaap van Puglia.

Opknapbeurt
Het toerisme staat op een laag pitje in deze tijd van het jaar. Dat heeft ook zijn voordelen: we kunnen overal parkeren, we zitten tussen alleen maar Italianen, we eten heerlijke winterse gerechten in restaurants, en we proeven ook het voorjaar als de zon ’s middags opduikt. Tussen de bouwwerkers in Matera (hoofdstad van Basilicata, niet van Puglia), de culturele hoofdstad van 2019, staan we in de winterse middagzon. Er wordt hier stevig doorgewerkt om alle sassi (grotwoningen) klaar te maken. We verheugen ons op de toekomstige opknapbeurt van onze eigen trullo. We hebben de auto al volgeladen met bouwmaterialen en gereedschap. Nog een paar dagen tot we naar de notaris gaan.

Piano, piano, lieve lezer, we komen er wel, want de asino di Martina Franca stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen.

 

Jeroen Peeters en Nicole van Wieringen
Deze Italiëliefhebbers runnen al jaren theezaak Teazone en luxe bed & breakfast Bouteaque in Maastricht. Het stel heeft een nieuwe droom en dat is een B&B in een echte Italiaanse trullo. Voor ons bloggen ze over hun Pugliese avontuur.